HDP ve DTK heyeti Hewler’de: Kürtler yan yana gelmeli

HDP Eş Başkanı Temelli başkanlığındaki bir heyet, Federal Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Hewlêr’e yaptığı ziyarette Kürdistan Emekçiler Partisi ile görüştü. Temelli, ulusal birliğin önemine vurgu yaparak “Kürtler yan yana gelmeli” dedi.

HDP ve DTK heyeti, KDP Genel Başkanı Mesud Barzani ile Selahattin’de gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından Kürdistan Emekçiler Partisi’yle bir araya geldi.

HDP heyetinde yer alanlar şöyle: Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, HDP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Eş Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü ve Batman Milletvekili Feleknas Uca, Amed Milletvekili İmam Taşçıer’den oluşan heyet KDP Genel Başkanı Mesud Barzani ile Selahattin’de gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından Kürdistan Emekçiler Partisi’yle bir araya geldi.

Heyet, Emekçiler Partisi Başkanlık Konseyi üyesi Saed Xelîd, Politbüro üyesi Hîwa Seyîd Selîm ve diğer parti yetkilileri tarafından karşılandı. Görüşme basına kapalı yapıldı.

Görüşme ardından ortak basın açıklaması yapıldı.

Saed Xalıd, “Bölgede önemli gelişmelerin yaşandığı bir süreçte yapılan bir ziyaret oluyor. Kürt güçleri arasındaki ilişkilerin güçlenmesi ve Kürdistan’ın diğer parçalarındaki Kürt meselesinin çözülmesi amaçlanıyor. Tekrardan gelen heyete hoş geldiniz, diyoruz” dedi.

Daha sonra HDP Eş Başkan Temelli ise şunları söyledi: “HDP olarak Türkiye’de uzunca bir süredir barış ve özgürlük mücadelesi veriyoruz. Türkiye’deki tecridin ve kayyumcu zihniyetin, baskı ve şiddetin karşısında adeta önemli bir siyasi mücadeleyi verdik, vermeye de devam edeceğiz. Çözümün hem Türkiye hem de bölge için barıştan geçtiğini biliyoruz. Bölgenin en temel sorunu kuşkusuz Kürt meselesidir. Kürt meselesi çözülmeden barış ve demokrasi meselesinin de çözülemeyeceğini çok iyi biliyoruz. Bu mesele Türkiye ile de sınırlı bir mesele değil. Bir Ortadoğu meselesidir. Bir küresel meseledir. Bu mesele ancak barış yoluyla, diyalog ve müzakere yoluyla, demokratik müzakere yoluyla çözülebilir. Bu konuda çözüm üretenlerin sesini duymayanlar, Kürt halkına, Kürtlere savaşı ve şiddeti dayatmaya devam ediyorlar. Çözümsüzlükten beslenerek bölge halklarına savaşı dayatanlar aslında siyaseten bir çaresizliği sergilemiş durumdalar. Bunun karşısında ancak yan yana gelerek, dayanışma göstererek, şiddet ve savaş politikalarına karşı çıkarak, başarılı olabiliriz.”

Türkiye’de yaptıkları gibi, Kürdistan bölgesinde de büyük bir çağrıyı dile getirdiklerini ifade eden Temelli, şöyle konuştu: “Savaş politikalarına karşı, bu şiddet politikalarına karşı, her yerde yan yana gelmek, omuz omuza vermek, demokrasi ve barış mücadelesini yükseltmek büyük önem taşıyor. Kürtlerle savaşarak değil, Kürtlerle barışarak ancak çözüm üretilebilir. Bu sadece Kürt halkının beklentisi değil, bölgedeki tüm halkların, tüm mağdur olmuş halkların beklentisidir. Bu sorumlulukla siyaseten üzerimize düşenlerin gereğini yapmak için buradayız. Ama şunu da biliyoruz ki bu konuda Kürtler yan yana gelmeli, ulusal birlik meselesinde daha çok çaba harcamalı ulusal kongrenin bir an önce toplanması için herkes üzerine düşen sorumlulukla adım atmalıdır”

“BARZANİ İLE GÖRÜŞME VERİMLİ GEÇTİ”

Barzani ile yaptıkları görüşmenin gündemine ilişkin de konuşan Temelli, “Sayın Mesud Barzani ile görüşmemizde burada açıkladığım minvalde, barış ve demokrasi konusunda daha çok dayanışma daha çok yan yana gelme ve tüm bölgede özellikle Ortadoğu’da bu meselenin çözümünün barış ve demokrasiden geçtiğini, savaş politikalarına karşı yan yana gelinmesi gerektiğinin çağrısını yaptım. Kendisi de diyalog ve müzakereden yana olan duyarlılığını, kaygılarını dile getirdi. Çok verimli bir görüşme oldu” şeklinde konuştu.

Heyetin Pazar günü Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile bir araya gelmesi bekleniyor.