HDP'yi kapatma davası açılması Kürdistan kentlerinde protesto ediliyor

HDP'ye karşı kapatma davası açılması ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin gasp edilmesi birçok merkezde protesto edildi. Eylemlerde halk Newroz'a çağrıldı.

Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) açılan kapatma davası ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin gasp edilmesi birçok kentte protesto edildi.

 AMED

HDP Amed İl Örgütü, Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması düzenledi.

 HDP milletvekilleri Dersim Dağ ve Semra Güzel ile birçok il ve ilçe yöneticilerinin katıldığı açıklama öncesi parkın tüm giriş ve çıkışları polis tarafından kapatıldı. HDP İl Eşbaşkan Vekili İrfan Söner, AKP- MHP’nin yaşadığı siyasi çöküşten kaynaklı HDP’yi kapatmak istediğini, HDP’nin tüm baskılara karşı direneceğini dile getirdi.

HDP Milletvekili Dersim Dağ ise Türkiye’de adaletin AKP’nin oyuncağı haline geldiğini ifade ederek, parti kapatma gibi girişimlerin AKP’nin başına bela olacağını kaydetti. Dağ, şunları ifade etti: “Biz şimdiden adalete çağrıda bulunuyoruz. Kanunlarınıza göre hareket edin. Partimizin kapatılması için soruşturma başlatıldı ama unuttukları bir şey var gücümüzü halktan alıyoruz. Diz çöktüremeyeceksiniz. Bu halka boyun eğdiremeyeceksiniz. HDP, halk isterse kendini fes eder. Antidemokratik politikalarla halk asla geri adım atmayacak. Halka karşı bunu yapanlar 21 Mart’ta cevabını alacaklar.”

 URFA

HDP Urfa İl Örgütü de il binasında basın toplantısı düzenledi. HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü,  Türkiye İşçi Partisi (TİP) Urfa il örgütü ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, Gergerlioğlu hakkında verilen kararın “Ülkenin demokrasi tarihine yeni bir kara leke” olarak geçtiğini söyledi. Gergerlioğlu’nun vekilliğinin Meclis kurallarının hiçe sayılarak düşürüldüğünü ifade eden Karakeçili, “19 yıl önce demokrasi havarisi olarak iktidara gelenler, bugün ülke tarihine yasadışı kararlara, anti-demokratik uygulamalara imza atan ve  pervasızca uygulayan bir iktidar haline gelmiştir. Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesini asla  kabul etmiyoruz” diye konuştu.
HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Leyla Güven ve Musa Musa Farisoğulları kararlarını hatırlatarak, "Gergerlioğlu hakkında verilen kararı da tanımayacağız. Küçük ortaklarını mutlu etmek için kapatma davası da açtılar ama tarihe baksınlar. Kürt siyasi hareketi her kapatılan parti sonrası daha güçlendi. Baş eğmeyeceğiz” dedi.

VAN

HDP Van İl Örgütü il binası bahçesinde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, DBP, MEBYA-DER, TUHAY-DER, TJA üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
HDP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Dilgeş Aslan, partilerinin hedeflenmesiyle "Türkiye halklarının umudunun kırılmak" istendiğini belirtti. Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ile kapatma başvurusunun aynı saatlere denk gelmesinin "manidar" olduğunu kaydeden Aslan, “Bizleri bu yollarla teslim alabileceklerini düşünenler 30 yıldır nasıl yanıldıysa, bugün de yarın da yanılacaktır” dedi.
Açıklama, “Bijî HDP (Yaşasın HDP)” ve “HDP halktır, halk burada” sloganlarıyla son buldu.

 MARDİN

 HDP Mardin İl Örgütü’nün parti binası önünde yaptığı açıklamaya, çok sayıda kişi katıldı. “İrademe Dokunma” pankartı taşınan açıklamada, “HDP halktır halk burada” sloganı atıldı. Açıklamada konuşan İl Eşbaşkanı Salih Kuday, Gergerlioğlu’nun halkın iradesi olduğunu belirterek, iktidarın varlığını HDP’nin yok edilmesinde gördüğünü bu nedenle saldırıları arttırdığını söyledi.  
HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar da bugüne kadar tek bir Kürt ve tek bir HDP’linin iktidarın saldırıları karşısında diz çökmediğini, bundan sonra da diz çökmeyeceğini dile getirdi. Dündar, "Sizin önünüzde diz çökecek kimse yok burada. HDP’nin vekilleri Kürt ve Türk halkının vekilleridir. HDP halkların şemsiyesidir. Muhalefetin şemsiyesidir. AKP-MHP faşizminin çöküşüdür” dedi.
HDP’nin AKP-MHP’nin uykularını kaçırmaya devam edeceğini kaydeden Dündar, AKP’ye bilerek ya da bilmeyerek oy veren herkesin Kürtlere dönük bu düşmanlığı iyi görmesi gerektiğini söyledi. Dündar, herkesi 21 Mart’ta Newroz alanlarına çağırdı.

 ŞIRNAK

 HDP Şırnak milletvekilleri Hasan Özgüneş, Nuran İmir ve HDP il, ilçe örgütlerinin katılımıyla il binası önünde yapılan açıklamada "İnadına HDP, İnandığımız için HDP ve Gergerlioğlu onurumuzdur" pankartı taşındı.  ,
Açıklamayı yapan HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabahattin Deniz, şunları söyledi:
“Gergerlioğlu'nun Meclis'ten ihracı ve tutuklanmasının istenmesi kararının İnsan Hakları Eylem Planı’nın açıklanmasından yalnızca iki hafta sonra gelmiş olması, acı bir doğruluk kontrolü olmuştur. Kocaeli Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, iktidarın siyasi hesapları ve hukukun çiğnenmesiyle vekilliğinin düşürüldüğü gün, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, partimiz hakkında kapatma davası da açmıştır. Partimize yönelik kapatma davası, ülke demokrasisine ve hukukuna ağır bir darbedir. Bu iktidar, darbeci bir yönetim olarak tarihe adını yazdırmıştır. AKP, kapatma davası ile yargı üzerinden ortağı MHP’ye bir kongre hediyesi vermiştir. Yaşananlar, AKP-MHP iktidar blokunun içine düştüğü derin acizliği de göstermektedir. Fikren ve sandıkta üstünlük sağlayamadıkları HDP’yi, şimdi yargı eliyle demokratik siyasetten tasfiye etmeyi hedeflemektedirler. Bu saldırganlıkları yaşadıkları derin korkudan kaynaklanmaktadır. HDP, sadece bir parti değil aynı zamanda bir fikirdir. Bu fikir etrafında milyonlarca insan kenetlenmiş durumdadır. Milyonlarca insan siyasi iradesine ve geleceğine sahip çıkacaktır."

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş de, bitirmeye güçlerinin yetmeyeceğini belirterek, "Kürt halkı bölücü değildir. Kürt halkı birleştiricidir. Biz buradan sesleniyoruz; milletvekilliğini düşürerek, HDP'yi kapatarak bu işin içinden çıkamazsınız. Bu 6'ıncı parti kapatma olur, biz yedincisini de açacak güçteyiz. Siz 10 milyon Kürde ne yapabilirsiniz? Bu halkın iradesini hiç bir güç kıramaz. Bunu Çiller çok söyledi, başkaları çok söyledi ama gittiler ancak biz hala buradayız. Biz milyonlarız. Bitirmeye gücünüz yetmez" dedi.

 DERSİM  

HDP Dersim İl Örgütü de Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya katılan partililer, “Hiçbir yere gitmiyoruz, Gergerlioğlu yalnız değildir” yazılı pankart açıldı. Burada konuşan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Sultan Özcan, Gergerlioğlu’nun hak ve adalet mücadelecisi neferi olduğunu belirtti. Gergerlioğlu’nun meclisi terk etmeyip direnişte olduğunu dile getiren Özcan, hemen arkasından HDP’ye adaletsiz, hukuksuz bir şekilde AYM’ye kapatılması için başvuruda bulunulduğunu söyledi. HDP üzerinden Türkiye halklarının demokratik hakları da ellerinden almaya çalışıldığını vurgulayan Özcan, “Kapatılmak istenen demokrasi, parlamenter rejim, kadın hareketi, aşı, işi, geleceği için mücadele eden gençlik hareketidir. HDP bir dünya görüşü, milyonları bir araya getiren bir fikirdir. HDP’yi kapatırsanız aslında Türkiye’yi kapatmış olursunuz ve Türkiye halkları buna asla izin vermeyecekler” dedi.
HDP İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil ise Gergerlioğlu’nun halkın onuru olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Çıplak aramadan işkenceye kadar, KHK mağdurlarından faili meçhullere, hukuksuz bir şekilde insan kaçırıp işkence edilerek ajanlık dayatmalarından tüm hak ihlallerine  kadar iktidarın antidemokratik uygulamalarını açığa çıkarıp kamuoyuyla paylaşan insan hakları savunucusu olduğu için iktidarın hedefi haline gelmiştir. Milletvekillerimizin vekilliğini düşürülerek cezaevine atılması, partimize karşı kapatma tehditleri bizi yolumuzdan vazgeçirmeyecektir. Partimize karşı yapılan her saldırıda büyüyerek ve Türkiye halkının güvenini kazanarak yolumuza devam edeceğiz."