Hediyesi el emeğidir gerillanın

Gerillalar, güvenlik açısından hareket edemedikleri zaman kitap okuma ve eğitimin yanı sıra arkadaşlarına hediyeler de yapıyor. Kizwan tanelerinden tesbih de bu hediyelerden biri.

İki kadın gerilla kizwan tanesinden tesbih ve iplerden bileklik yapıyordu. Dikkatimi çekti. Nasıl yaptıklarını merak ettim. Yanlarına gittim. Gerilla Berfîn’den gerillanın bu yönünü anlatmasını istedim. O da anlattı: “Birçok işle uğraşır gerilla. Dağların güzelliğinden ilham alır. Doğanın eşsiz kokusu, renkliliği, farklı yönlerine renk katar. Biri, diğerine ‘bîranîn’ olarak sunar el emeği ile yaptığı eşyaları. O gerilla da bir başkasına verir yoldaşından aldığı bîranîni.

Kizwan tanelerini toplayıp çekirdeği kahverengi olana kadar kavuruyoruz. Daha sonra tek tek bir iğne yardımıyla deliyoruz. Yine iğne yardımıyla çekirdeği ve boncuklarını diziyoruz. Bu şekilde ortaya güzel bir tesbih çıkıyor. Bileklikleri de birçok renkli ipi birleştirip tek tek bağlıyoruz ve farklı şekiller vererek yapıyoruz.”

Berfîn ne zaman bu işi yaptıklarına ilişkin ise şunları söylüyor: “Gerilla olarak güvenlik açısından hareket edemediğimiz zamanlarımız var. Bu zamanlarda kitap okuma, eğitim işlerinin yanında bu gibi işleri de araya sıkıştırıyoruz.”