Türk yargısı dava açtığı Bitlis Tabip Odası Başkanı’nın suçunu tanımlayamıyor

Van’ın Çatak ilçesinde Türk askerlerinin iki köylüyü helikopterden atmasının üzerinden 21 ay geçmesine rağmen iddianame bile hazırlamayan Türk yargısı, sanal medyada helikopterden atılanlara ilişkin paylaşımda bulunanlara soruşturma ve davalar açıyor.

Van’da 2020 yılında helikopterden atılan ve hayatını kaybeden Servet Turgut ve ağır yaralanan Osman Şiban davasında 21 ay geçmesine rağmen davaya ilişkin tek bir gelişme yaşanmadı. 

11 Eylül 2020 tarihinde Gürpınar ve Çatak’ta bulunan kırsal alanda Türk ordusu tarafından yapılan askeri saldırılar sırasında köylüler Servet Turgut ve Osman Şiban gözaltına alındı. Gözaltına alındıktan sonra helikopterden atılan Turgut 22 günlük yaşam mücadelesini kaybederken, Osman Şiban ise uzun süre hastanede tedavi gördü. Helikopterden atılan köylülere ‘Örgüte yardım ve yataklık’ davası açan devlet, Turgut ve Şiban’ın helikopterden atılmasına ilişkin soruşturma başlatmasına rağmen 21 aydır iddianame bile hazırlamadı.

Yaşanan katliama ve işlenen insanlık suçuna karşı kılını kıpırdatmayan Türk yargısı, olaya ilişkin haber yapan gazetecileri tutukladıktan sonra sanal medyada helikopterden atılan Turgut ve Şiban’a destek mesajları verenler hakkında soruşturma ve davalar açıyor. Helikopter davasını yazmak kesinlikle suç kapsamında değerlendiriliyor.

PAYLAŞIM SUÇ SAYILDI

Bitlis’te görev yapan Bitlis Tabip Odası Başkanı Doktor Osman Fatih Şanlı da helikopterden atılan Servet Turgut’un ölümünün ardından suçluların açığa çıkarılması ve yargılanması gerektiğine dair bir mesajı sanal medya hesabından paylaştı. 

Harekete geçen polis ve savcılık, paylaşımı suç saydı ve Şanlı hakkında halkı kin ve nefrete sürüklediği” iddiasıyla dava açtı.

MAHKEMELER SUÇUN NE OLDUĞUNA KARAR VEREMİYOR

Mahkemeler, şu ana kadar Şanlı’nın işlediği suçun tam olarak ne olduğuna karar veremedikleri için topu birbirlerine atıyor. 

Şanlı’ya önce halkı kin ve nefrete sürüklediği iddiasıyla tahrik davası açıldı ama savcılar bu konuda bir türlü karar veremedi. Daha sonra bu iddia, ‘terör propagandasına’ çevrilerek Bitlis Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Bitlis Ağır Ceza Mahkemesi de  ‘uyuşmazlık var’ diyerek davayı Van Bölgeye Mahkemesi’ne gönderdi. Dosyayı inceleyen Van Bölge Mahkemesi, son olarak davayı Tatvan Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. 

Tatvan Asliye Ceza Mahkemesi’nin ise bu konuda ne karar vereceği ise merak konusu.