Hewlêr yönetiminden Ronahî TV’ye keyfi engel

Ronahî TV’nin Güney Kürdistan’da büro açma başvurusu, Hewlêr yönetimi tarafından keyfi şekilde karara bağlanmıyor.

İsveç’in başkenti Stockholm merkezli yayın yapan ve birçok Arap ülkesi ile Avrupa’da stüdyo ile büroları bulunan Ronahî TV, geçtiğimiz Ekim ayında Güney Kürdistan’da da bir büro açmak için Bölge Yönetimi’ne başvurmuştu. Ancak üzerinden 5 ay geçmesine rağmen Hewlêr yönetiminin sudan bahanelerle başvuruyu karara bağlamadığı ortaya çıktı.

Söz konusu başvurudaki son duruma ilişin yazılı açıklama yapan Ronahî TV Yönetimi, Güney Kürdistan yönetiminin tavrını eleştirdi. Irak hükümetinin büro açmaya yönelik taleplerini kabul ettiğini ve başvurularının Bölge Yönetimi’nin Kültür Komitesi’ne yönlendirildiğini belirten Ronahî TV konuyla ilişkin devamla şu bilgileri verdi:

“Şu anda talebimizin karara bağlanması için başvurumuz Hewlêr Emniyet Müdürlüğü’nde bekletiliyor. Bize İletişim Dairesi’nin koronavirüsü salgınından dolayı toplantısını yapamadığını ve bu yüzden de başvurumuza onay verilmediği aktarıldı. Ancak öyle görünüyor ki Hewlêr Emniyet Müdürlüğü’nün bu açıklaması bahaneden başka bir şey değildir.”

‘BASIN-YAYIN HAKKI ENGELLENİYOR’

Güney Kürdistan’da yerelden haberler yapmak ve program yayınları yapmak istediklerine dikkat çeken Ronahî TV Yönetimi, Hewlêr yönetiminin yaklaşımını ise şu sözlerle eleştirdi: “Başvurumuzun aylar geçmesine rağmen kabul edilmemesi ve sürüncemede bırakılması basın-yayın hakkının ihlal edilmesi anlamına geliyor.”

Güney Kürdistan hükümetinin ilgili makamlarının basın-yayın hakkını engelleyen bu yaklaşımlarından vazgeçmeleri için çağrıda bulunan Ronahî TV Yönetimi açıklamasında “Avrupa ile Arap ülkelerinin başkentlerinde büro ve muhabirlerimizin olmasına rağmen, Güney Kürdistan’da neden büro açmamıza izin verilmiyor?” sorusunu yöneltti.