Hewraman ve Çoman’da iki kolber yaralandı

Doğu ve Güney Kürdistan sınırları arasında iki kolber yaralandı. Biri İran rejiminin saldırısında, diğeri ise kayadan düşerek yaralandı.

Kolbernews’e göre Çoman bölgesindeki sınır hattında Eziz Ezizi isimli bir kolber, İran askerlerinin saldırısı sonucu yaralandı. Ezizi’nin Sine’ye bağlı Bane’nin Benejaj köyü nüfusuna kayıtlı olduğu bildirildi. Ezizi, saldırı ardından Bane’deki bir hastaneye kaldırıldı.

Aynı kaynağa göre Hewraman bölgesinde de Saleh Derziyani isimli bir kolber, bir kayadan düşerek ağır yaralandı.

Kısa bir süre önce Tete yaylalarında da bir kolber soğuktan donarak can vermişti.

Kolberlar, İran rejiminin sistematik olarak düzenlediği saldırıların yanısıra zorlu hava koşulları ve tehlikeli coğrafik koşullar nedeniyle de hayatları pahasına, geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Her yıl onlarca kolber, tam bir cezasızlıktan yararlanan İran güçlerinin saldırılarında hayatını kaybederek, çok sayıda kolber de kötü hava koşullarının kurbanı oluyor.

Doğu Kürdistan, İran rejiminin bilinçli politikaları ile yıldan yıla yoksullaştırıldı. Doğu Kürdistan, İran’daki en yoksul bölgelerden biri olarak dikkat çekiyor. Diğer bölgelere göre burada daha az yatırım yapıldı, kalkınma kasıtlı bir şekilde frenlendi. Tarım ve sanayinin gelişmesinin önüne geçildi. Sonuç olarak, işsizlik değerleri de İran’ın diğer bölgelerine göre en yüksek düzeye ulaştı.

Ayrımcılık, baskı ve yoksullaştırma politikaları karşısında, kaçak yük taşımak bir tercih değil, hayatta kalmak için zorunlu bir hale geldi.

Kolber ya da “kolbar”, Kürtçede “kol” ve “bar” kelimelerinden türedilmiş. Kol “sırt”, bar “yük” anlamına geliyor. Kolberler, tehlikeli sınır hattında yük taşıyarak geçimlerini sağlıyorlar. Bu yükte, sigara, cep telefonu, örtüler, ev eşyaları, çay ve nadiren alkollü içecekler bulunuyor. Güney Kürdistan ile Doğu Kürdistan arasındaki bu ticaretin gerçekleşmesi için tehlikeli yollardan gidiliyor. Getirilen malzemeler, Tahran gibi ticari merkezlerde çok yüksek fiyatlara satılıyor. Ancak hayatları pahasına bu işi yapan kolberler ise çok cüzi miktarda ücret alabiliyorlar.