HPG: Avaşin şehitleri özgür geleceğin sembolleridir

Avaşin’de şehit düşen 6 gerillanın kimliğini açıklayan HPG, “Ronahî, Nesrîn, Berfîn, Marya, Demhat ve Devran yoldaşlarımız, Kürdistan’ın ölümsüzleri arasındaki yerlerini alarak, halkımızın özgür geleceğinin ölümsüz sembolleri olmuşlardır” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklaması şöyle:

"İşgalci TC devletinin, Kürt ve Kürdistan gerçekliğine karşı yürüttüğü sistematik inkar ve imha konsepti halkımız tarafından tarihin en güçlü direnişiyle karşılanmıştır. Önder APO’nun felsefesiyle şekillenen direniş çizgisi, kesintisiz bir gelenek yaratarak günümüze kadar gelmiştir. Bu direniş çizgisiyle şekillenen Partimiz PKK, kutsal şehitlerimizin emeklerini zaferle taçlandırma temelinde mücadelesini her gün yükselterek devam ettirmektedir. Sömürgeci TC devletinin 23 Nisan gece başlattığı işgal operasyonu Kürdistan Özgürlük Gerillası tarafından Amed Zindan Direnişi çizgisiyle karşılanmış ve sömürgecilerin hevesleri bir kez daha kursaklarında kalmıştır. Mam Reşo’da sömürgecilere verilen cevap efsaneleşerek Kürdistan’ın onurlu tarihinde yerini almıştır.  Zap, Avaşîn ve Metina’da attıkları her adımda gerillanın cevabıyla karşılaşan işgalciler bir kez daha hezimetle yüz yüze kalmışlardır. Operasyonun ilk anından itibaren en ön saflarda yerini alan ve işgalcilere ağır darbeler vuran Ronahî, Nesrîn, Berfîn, Marya, Demhat ve Devran yoldaşlarımız, Kürdistan’ın ölümsüzleri arasındaki yerlerini alarak, halkımızın özgür geleceğinin ölümsüz sembolleri olmuşlardır.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Ronahî Axîn
Adı Soyadı: Ayşe Atagören
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Halise – Mehmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 25 Nisan 2021 / Avaşîn

 

Kod Adı: Nesrîn Gever
Adı Soyadı: Bedia Çakmakçı
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Sîtî – Mehmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 25 Nisan 2021 / Avaşîn

 

Kod Adı: Berfîn Xeyrî Botan
Adı Soyadı: Nergiz Ertaş
Doğum Yeri: Mersin
Anne – Baba Adı: Şükran – Ömer
Şehadet Tarihi ve Yeri: 25 Nisan 2021 / Avaşîn

 

Kod Adı: Marya Aram
Adı Soyadı: Nergis Pitek
Doğum Yeri: Mêrdîn
Anne – Baba Adı: Kıymet – Mehmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 25 Nisan 2021 / Avaşîn

 

Kod Adı: Devran Ekin
Adı Soyadı: Mazlum Baran
Doğum Yeri: Çewlîk
Anne – Baba Adı: Medine – Abdulselam
Şehadet Tarihi ve Yeri: 25 Nisan 2021 / Avaşîn

Devran – Mazlum Baran

Kod Adı: Demhat Bahoz
Adı Soyadı: Rêbîn Omer
Doğum Yeri: Hewlêr
Anne – Baba Adı: Hasîbe – Omer
Şehadet Tarihi ve Yeri: 25 Nisan 2021 / Avaşîn

 

RONAHÎ AXÎN

Ronahî yoldaşımız partimiz PKK açısından tarihi önemi olan ve yüzlerce genç kızını ve oğlunu Kürdistan’ın özgürlüğü için Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne katan Amed’in Lice ilçesinde yurtsever bir ailede doğmuştur. Ailesinin yurtsever olmasından dolayı Özgürlük Mücadelemizi küçük yaşlardan itibaren tanıyan Ronahî yoldaşımız, Türk Devleti’nin soykırımcı politikalarına yakından tanıklık etmiş ve buna karşı gerilla saflarında mücadele edilmesi gerektiğinin bilincine varmıştır. Bu bilinçle gerilla saflarına katılan Ronahî yoldaşımız, emekçi ve fedakar özellikleriyle gerilla yaşamına özlü bir katılım yapmasını başarmıştır. PKK’de yaratılan tüm değerlerin büyük bir emek ve fedakarlıkla oluştuğunun bilincinde olan Ronahî yoldaşımız, yeni değerlerin yaratılmasının da ancak bu şekilde mümkün olabileceğini pratiğiyle kanıtlamıştır. Ronahî yoldaşımız aldığı eğitimlerle Önder Apo’nun Kadın Özgürlük İdeolojisi’ni tanımış ve bu özgürlük fikirlerine denk bir yaşamın sahibi olabilmek için yoğun bir çabanın içerisinde olmuştur. Bu temelde erkek egemenlikçi sistemi daha fazla sorgulamış, bu sistemin kadına yüklediği gerici özellikleri bir bir üzerinden atmıştır. Özgür bir yaşamın ancak özgür bir kadınla kurulabileceğine inanan Ronahî yoldaşımız bu amaçla etrafındaki yoldaşlarını eğitmeyi de devrimci bir görev olarak benimsemiştir. Amed’den Avaşîn’e kadar soluksuz bir mücadele yürüten Ronahî yoldaşımız yaşamı ve mücadeledeki azmi, cesareti ve fedakarlığıyla Avaşîn direnişinin öncü kadın komutanlarından olarak her zaman hatırlanacaktır.

NESRÎN GEVER

Nesrîn yoldaşımız yurtsever bir ailenin ferdi olarak Colemêrg’in Gever ilçesinde dünyaya gelmiştir. İçerisinde bulunduğu ortamın yurtsever ve Kürdistan Özgürlük Hareketi’ne bağlı olması nedeniyle çocukluktan itibaren PKK ve gerilla gerçekliğini tanımıştır. Gerillanın kahramanlık destanları ve öyküleriyle büyüyen Nesrîn yoldaşımız mücadele sırası kendisine geldiğinde tereddütsüz bir şekilde mücadeleye atılmış ve yüzünü Kürdistan dağlarına çevirmiştir. Gerilla saflarına katıldıktan sonra girişken ve öğrenmeye açık yapısı sayesinde kısa sürede gerilla ve dağ yaşamına uyum sağlamıştır. Dağ ve gerilla yaşamıyla kişiliğinde önemli değişimler yaratmış ve kapitalist sistemin etkilerini üzerinden atmasını bilmiştir. Avaşîn alanında gerillacılığa başlayan Nesrîn yoldaşımız Başûrê Kurdistan’ın birçok alanında görev yaptıktan sonra 2018 yılında kendisi için özgür yaşamın başladığı Avaşîn alanına geri dönmüştür. Bu sefer komutanlık görevi ve sorumluluğuyla Avaşîn alanında devrim çalışmalarına katılan Nesrîn yoldaşımız soykırımcı Türk Devleti’ne etkili darbelerin vurulduğu birçok eyleme katılmış ve öncülük rolünü başarılı bir şekilde oynamıştır. Son gelişen işgal saldırılarına da öncü bir kadın komutan olarak karşı koymuş ve düşmanı şaşkına çeviren birçok eylemin içerisinde yer alarak devrimci görevlerini eksiksiz yerine getirmiştir.

BERFÎN XEYRÎ BOTAN

Berfîn yoldaşımız, işgalci TC devletinin baskıları sonucu Mersin’e göç etmek zorunda kalmış yurtsever bir ailede dünyaya gelmiş ve halkımızın değerlerini temsil eden partimiz PKK’yi erken yaşlarda tanıma şansı bulmuştur. Çocukluk yıllarından itibaren Kürdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılma isteği duyan Berfîn yoldaşımız, 2014 yıllında görmeyi çok istediği Botan alanına giderek gerilla saflarına katılmıştır. Özgür Kadın kimliği çizgisinde özgür yaşamı kurma hedefi ve heyecanını hiç kaybetmeyen yoldaşımız, gittiği her alanda güçlü bir katılım sahibi olmuştur. Halkımıza karşı soykırım geliştirmek isteyen DAİŞ karanlığına karşı Şengal’e giderek direniş saflarında yerini alan yoldaşımız, Kadın Özgürlük İdeolojisi’nin temsilini en güçlü şekilde yapmıştır. Son olarak bulunduğu Avaşîn alanında TC sömürgeciliğine karşı yürütülen savaşta işgalcilere en ağır darbelerin vurulduğu birçok pratikte yer almıştır. Berfîn yoldaşımız, Avaşîn’de yürüttüğü mücadeleyle Kürdistan’ın ölümsüz şehitleri arasında yerini almıştır.

MARYA ARAM

Kürdistan’ın direniş ve serhildan kenti Nisêbîn’de yurtsever bir ailede doğan Marya yoldaşımız, kültürüne ve ailesinin yurtsever geleneklerine bağlı bir şekilde büyümüştür. Soykırımcı Türk Devleti’nin uygulamaya koyduğu ‘’Çöktürme Planı’’ çerçevesinde Nisêbîn başta olmak üzere Kürdistan’ın her yerinde geliştirdiği saldırılar ve bu saldırılarda halkımızdan onlarca kişinin şehit edilmesi ve halkımıza soykırımdan başka bir seçenek tanınmaması Marya yoldaşımızın düşmana olan kinini ve öfkesini daha da arttırmıştır. Halkımızın içerisinde bulunduğu soykırım tehlikesini doğru bir şekilde tahlil eden Marya yoldaşımız ne yapılması gerektiğinin bilincine varmış ve gerilla saflarına katılmıştır. Gerilla saflarına katıldıktan sonra coşkusu ve heyecanı ile kısa sürede tüm yoldaşlarının sevgisini kazanan Marya yoldaşımız, tüm yoldaşları için moral kaynağı olmuştur. Başûrê Kurdistan’ın birçok alanında görev yapan Marya yoldaşımız, aktif ve özgüvenli kişiliğiyle yer aldığı her çalışmada başarılı olmasını bilmiştir. Şehadet gerçekliğini doğru bir şekilde bilince çıkaran Marya yoldaşımız, şehit yoldaşlarına layık olabilmek için yoğun bir düşünsel ve pratik çalışmanın içerisine girmiştir. Yine Sömürgeci Türk Devleti’nin Avaşîn alanına saldırmasıyla şehadete ulaşan yoldaşlarının intikamını almak için geliştirilen birçok eyleme katılmış ve düşmana büyük darbeler vurmuştur. Sıcakkanlılığı, samimi yoldaşlığı ve özgür kadın çizgisindeki ısrarlı duruşuyla tüm yoldaşlarına örnek olan Marya yoldaşımız Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nin kahramanları arasındaki yerini alarak, halkımıza ve şehit yoldaşlarına olan bağlılığını kanıtlamasını bilmiştir.

DEVRAN EKİN

Devran yoldaşımız, Kürdistan’ın kadim ve direnişçi Çewlîk kentinde dünyaya gelmiştir. Parti felsefesi ve yaşamına karşı büyük bir merak duyan yoldaşımız, 2015 yılında gerilla saflarına katılmış ve mücadelesini aralıksız bir şekilde Kürdistan’ın özgür dağlarında yürütmüştür. Sistemin yaratmak istediği kişilik yapısını değiştirmenin ve yeniden yaratmanın Önder APO felsefesinin özü olduğu gerçeğini bilince çıkaran yoldaşımız, bu temelde kendisini eğitmeyi ve öğrendiklerini yoldaşlarına aktarmayı esas almıştır. Kısa sürede büyük bir gelişme yaratan yoldaşımız, Avaşîn alanında bulunduğu süre zarfında güçlü bir katılım sağlamış ve işgal operasyonu sırasında en ön saflarda yerini almıştır. Avaşîn direnişi sırasında şehitler kervanına katılan Devran yoldaşımızın devrimci çizgisi yoldaşlarının mücadelesinde daima yaşayacaktır.

DEMHAT BAHOZ

Demhat yoldaşımız, Hewlêr’de dünya gelmiş ve Güney Kürdistan halkımızın direnişçi, işgale ve işgalciye boyun eğmeyen, özgür vatan şiarını esas alan çizgide büyümüş ve şekillenmiştir. Erken dönemde gençlik çalışmalarına dahil olan Demhat yoldaşımız, işgal saldırılarının yoğunlaştığı bir dönemde Önder APO Felsefesi temelinde kutsal Kürdistan topraklarını savunmak için gerilla saflarına katılmıştır. Sömürgeci TC devletinin 23 Nisan gecesi başlattığı işgal operasyonu sırasında büyük bir cesaretle savaşan ve sömürgecilere ağır darbeler vuran yoldaşımız, ölümsüzleşerek Avaşîn kahramanları arasında yerini almıştır. Demhat yoldaşımız, PKK saflarındaki yaşam ve yoldaşlığın yarattığı kutsal bağı yaşam kendisi için her zaman temel çizgi olarak belirlemiş ve bu temelde katılımı esas almıştır. Mütevazi, samimi yoldaşlığı ve militan duruşuyla kendisini sürekli geliştirmeye çalışan Demhat yoldaşımız, ulusal birlik ruhunun PKK saflarındaki güçlü bir yansıması olmuştur.

Türk sömürgeciliğine karşı amansız bir mücadele içerisinde olan ve faşist düşmanı Avaşîn’e geldiğine pişman eden kahraman şehitlerimiz Ronahî, Nesrîn, Berfîn, Marya, Devran ve Demhat yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkımıza başsağlığı diliyor, bu kahraman yoldaşlarımızın anılarını mücadelemizde yaşatacağımızın sözünü yineliyoruz.”