HPG: Bargıran yoldaşın mücadele ruhu devrim yürüyüşümüzü daha da büyütecektir!

HPG, Heftanin Eyalet Komutanlığı Üyesi Bargıran Erkendi’nin 20 Ağustos 2020’de şehit düştüğünü açıkladı. HPG, “Bargıran yoldaşın mücadele ruhu, savaşçılığı ve duruşu yoldaşları tarafından örnek alınacak, devrim yürüyüşümüzü daha da büyütecektir” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, yaptığı yazılı açıklamada, Heftanin Eyalet Komutanlığı Üyesi Bargıran Erkendi’nin hava saldırısında şehit düştüğünü belirtti.

HPG açıklamasında şu hususlara yer verildi:

“İşgalci Türk ordusunun Heftanin bölgesini işgal etme amacıyla 2019 yılının Ağustos ayında başlatmış olduğu işgal harekatı bir yıl beş ayını doldurmuş bulunuyor. Soykırımcı Türk devletinin işgal saldırılarına karşı emsalsiz kahramanca bir direniş ve mücadele örneği sergileyen Heftanin yiğitleri bu işgal harekâtını bozguna uğratmak için Cenga Heftanin Devrimci Hamlesi’ni başlattılar. Mücadele tarihimizde kahramanlık destanlarıyla dolu yeni bir direniş sayfası açan Cenga Heftanin Devrimci Hamlesi, Kürdistan Özgürlük Gerillasının verdiği büyük emekler, gösterdiği cesaret, uyguladığı yeni dönem gerilla çizgisi, yaratıcı savaş taktikleri ve savaş performansı sayesinde sömürgeci düşmana ağır kayıplar verdirdi. İşgalci Türk ordusu eline tutuşturulan ve Türkiye halkının bütün değerlerini haraç mezat ederek elde ettiği tüm tekniği Heftanin’de kullandı. Bir buçuk yıl boyunca sayısız bombardıman gerçekleştirdi. Heftanin alanını keşif ve savaş uçaklarıyla kesintisiz hava operasyon sahası haline getirdi. Ancak Türk ordusu tüm yönelimlerine rağmen amacına ulaşamadı ve ağır darbeler almaktan kurtulamadı. Tarih yazan Sur ve Nusaybin direnişlerinden sonra sendromlar yaşayan Türk ordusu, Cenga Heftanin direnişi karşısında da sendroma girdi, birçok sözleşmeli işgalci istifa ve firar etti. Korucu ve çeteleri kullanarak Heftanin’de tutunmaya çalışan Türk ordusu psikolojik bir bozguna uğradı.

CENGA HEFTANİN HAMLESİ HALKLARIN UMUDU HALİNE GELDİ

Demokratik modernite gerillacılığının Heftanin’de daha yetkince uygulanması, yaratıcı taktiklerinin devreye konulması, yer altı sistemine ve araziye dayalı savaş tarzının geliştirilmesi Türk ordusunu hezimete uğratan ve tüm tekniğini alt eden temel etkendi. Cenga Heftanin direnişçilerinin ortaya koyduğu savaş performansı ve yeni dönem gerilla çizgisini uygulama becerisi, özgürlükçü tüm halkların umudu olan gerilla taktiğine olan inancı daha fazla büyütürken, tüm egemenlerin de yıkılabileceğini, alt edilebileceğini bir kez daha kanıtladı. Bu yüzden Cenga Heftanin Devrimci Hamlesi ve pratiği sadece Kürdistan halkları için değil, ezilen tüm halkların umudu haline gelen bir pratiği yaratmıştır.

Destanlar yazan Cenga Heftanin pratiği kuşkusuz büyük emek, çaba ve bedeller verilerek nefes nefese yürütülen amansızca mücadele sonucunda ortaya çıkmıştır. Kahraman şehit yoldaşlarımız ezilen halkların umudu olan demokratik modernite gerillacılığını yetkince uygulayarak bu direnişin öncü komuta gücü olmuşlardır. Cenga Heftanin direnişçileri büyük bir inanç, çelikten Apocu irade, sarsılmaz kararlılık, savaş tarz ve taktiklerindeki sürekli yoğunlaşma, hesapsızca çaba, emek ve ısrar sonucunda en zorlu koşulları aşarak böylesine takdire şayan bir kahramanlık pratiğini ortaya çıkardılar. Rubar, Beritan, Zelal, Mazlum ve Tolhıldanlar şahsında sergilenen yüksek saldırı ruhu, Esmer ve Nucanlar öncülüğünde özgür Kürt kadınının yücelen direnişi, Rüstemler şahsında temsilini bulan Beritanlar’ın teslim alınamaz militanlık çizgisi yepyeni destanlar yarattı.

İşgal harekatının başladığı ilk günden itibaren Cenga Heftanin Devrimci Hamlesi’nde etkin bir rol oynayarak direnişe öncülük eden, örnek Apocu komutanlık pratiğini sergileyenlerden biri de Heftanin Eyalet Komutanlığı üyesi Bargıran Erkendi yoldaşımızdır. Heftanin direnişinin değerli yiğit komutanlarından Bargıran yoldaşımız 20 Ağustos 2020 günü Heftanin’deki operasyon sürecinde gerçekleşen bir hava saldırısı sonucu şehadete ulaşmıştır.

Kod Adı: Bargıran Erkendi
Adı Soyadı: Hasan Güner
Doğum Yeri: Adana
Anne – Baba Adı: Divane – Mahmut
Şehadet Tarihi ve Yeri: 20 Ağustos 2020 / Heftanin

Bargıran Erkendi yoldaşımız Botan’ın Garısa bölgesinde, derin yurtseverliği ile bilinen Erkendi köyünün yurtsever bir ailesinde dünyaya gelmiştir. Soykırımcı Türk devletinin uyguladığı insanlık dışı vahşi bir politika olan Kürdistan köylerinin yakılması sonucunda ailece metropollere göç etmek durumunda kalmışlardır. Kürdistan’dan uzakta büyüyen Bargıran yoldaşımız hem ailesi içinde hem de yüreğinde taşıdığı büyük yurtseverlik duygularıyla büyümüştür. Çocuk yaşında sömürgeci düşmana baş kaldırarak mücadeleye atılmış, çocuk yüreğiyle düşmana kafa tutan küçük generallerden olmuştur. 14 yaşında iken zindanla tanışmış, mücadelesini burada da sürdürmüş, bırakıldıktan sonra dışarıdaki mücadelesine kaldığı yerden devam edince faşist Türk devleti tarafından bir kez daha tutuklanmıştır. Bu sefer bırakılınca mücadelesini daha etkili ve sonuç alıcı yürütebilmek için Kürdistan dağlarının yolunu tutmuştur.

BARGIRAN YOLDAŞ PKK’NİN ÖNCÜ MİLİTANIYDI

Yurtsever aile kültürünü almış, mütevazı, olgun kişiliği ve zindanda yaşadığı yoğunlaşma sayesinde gerilla saflarında erkenden gelişme kaydederek örnek bir komutan olmuştur. Xakurkê’den Garê’ye, DAİŞ faşizminin saldırdığı dönemde Kürdistan’ın birçok yerinin yeniden özgürleştirilmesinden Cenga Heftanin direnişine kadar her yerde kararlıca ve cesurca savaşan öncü bir komuta pratiğinin sahibi oldu. Merkezi parti eğitimlerini gören, Apocu paradigmanın, Apocu çizginin ve yaşam ölçülerinin yaşamsallaştırılmasında büyük çaba sergileyen PKK’nin öncü militanlarındandı. Edindiği tecrübe, yaşadığı yoğunlaşma ve yıllar içerisinde pişen savaşkan komutanlık duruşuyla Heftanin Eyalet Komutanlığına atandı. Apocu komutanlık meziyetlerini kişiliğinde yetkince sergileyen Bargıran Erkendi yoldaşımız kısa sürede tüm yoldaşlarının büyük sevgisini kazanan, onları eğiten, geliştiren, büyüten ve ustalıkla savaştıran bir komutan oldu.

DÜŞMANI BU TOPRAKLARDAN DEFEDECEĞİZ

Cenga Heftanin Devrimci Hamlesinin geliştirilmesinde büyük rol oynayarak düşmana duyduğu kin ve öfke ile birçok eylemi planladı, pratikleştirdi ve işgalci düşmana ağır darbeler vurarak cezalandırdı. Özellikle yeni dönem gerilla çizgisinin geliştirilmesine, modern profesyonel zafer gerillacılığının sonuç alıcı taktiklerinin uygulanmasına büyük emek ve çaba harcayarak öncülük etti. “Başaracağız!  Başka yolu yok! Şehitlere, Önderliğe ve halkımıza verdiğimiz söz odur. Bu düşmanı bu topraklardan def edeceğiz. Bu işin farklı hiçbir yolu yok. Ve işte Heftanin’den başlıyoruz” veciz sözleriyle kararlılığını daha en başında net bir biçimde ortaya koydu. Şehit Mervan, Konferans, Partizan, Şehit Berivan ve Dupişk tepelerinde gerçekleştirilen başarılı eylemleri bizzat koordine etti. Devrimci operasyonların ve direnişin öncü komutanı olarak büyük komutanlarımızdan Reşit Serdarların ruhuyla 8 Ağustos 2020 tarihinde işgalci düşmana büyük bir hezimet yaşatarak tarihi bir ders veren, 22 kontra ve işgalciyi cezalandıran, 8’ini yaralayan, biri Skorsky biri Kobra olmak üzere 2 tane helikopteri darbeleyen Pirbula’daki devrimci operasyona komutanlık etti.

NEFES NEFESE BİR YÜRÜYÜŞÜN SAHİBİ OLDU

Bargıran yoldaşımız 20 yıllık mücadele yaşamı, 17 yıllık gerilla savaşçılığı boyunca her daim fedai ruhla, devrimci coşkuyla dolu nefes nefese bir yürüyüşün sahibi oldu. “24 saat Önderlik ile 24 saat gerillacılık” ilkesine derin bağlılıkla devrim yürüyüşünü örgütleyen Bargıran yoldaş ardında büyük bir mücadele mirası bırakarak şehadete ulaştı. Cenga Heftanin Devrimci Hamlesinin büyük komutanlarından Bargıran yoldaşın mücadele ruhu, savaşçılığı ve duruşu biz yoldaşları tarafından örnek alınacak, devrim yürüyüşümüzü daha da büyütülecektir. Yurtsever Botan halkı ve Kürdistan gençleri bağrından binlerce Bargıran çıkartacak ve anısını her daim yaşatacaktır.

Bu temelde başta komutan Bargıran yoldaşımızın değerli ailesi olmak üzere, yurtsever Erkendi halkına ve tüm Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz.”