HPG: Serhat şehitleri zafer hamlemizin öncüleridir!

Serhat’ta şehit düşen 5 gerillanın kimliğini açıklayan HPG, “duruşlarıyla devrimci zafer hamlemizin öncüleri olmasını başarmışlardır” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Serhat şehitlerine ilişkin yazılı açıklama şunları belirtti:

“4 Ağustos 2021 günü Wan’ın Çaldıran ilçesine bağlı Sarıksu alanında sömürgeci işgal güçleriyle çıkan yoğun çatışmalarda Nûda, Mîraz ve Xwînrêj yoldaşlarımız son nefeslerine kadar Apocu fedai ruhtan taviz vermeyerek savaşmış ve kahramanca şehadete ulaşmışlardır.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Nûda Sason
Adı Soyadı: Süheyla Çelik
Doğum Yeri: Êlih
Anne – Baba Adı: Sabriye – Enver
Şehadet Tarihi ve Yeri: 4 Ağustos 2021 / Serhat

 

Kod Adı: Mîraz Arî
Adı Soyadı: Haldun Altay
Doğum Yeri: Erzirom
Anne – Baba Adı: Gülnaz – Niyazi
Şehadet Tarihi ve Yeri: 4 Ağustos 2021 / Serhat

 

Kod Adı: Xwînrêj Teyî
Adı Soyadı: Nurullah Azma
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Gülsüm – Ramazan
Şehadet Tarihi ve Yeri: 4 Ağustos 2021 / Serhat

 

NUDA SASON

Nûda yoldaşımız yurtsever ve Kürt kültürünün yoğun yaşandığı bir ailenin ferdi olarak Êlih’te dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlarından itibaren sömürgeci Türk devletinin ve ona bağlı kontra çetelerinin 90’lı yıllarda halkımıza karşı geliştirdiği saldırılara tanıklık etmiştir. Aynı zamanda partimiz PKK öncülüğünde gelişen halkımızın özgürlük mücadelesinin etkisini de yüreğinde hissetmiştir. Daha çocuk yaşlarından itibaren düşman gerçekliğini ve Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nin hakikatini tanıyan Nûda yoldaşımız tarihi doğru ve yanlışları birbirinden ayırabilecek olgunluğa ulaşmıştır. Bu temelde halkımızın yaşadığı sorunlara çare olabilmenin arayışı içerisine girmiştir. İlk olarak özgür bir kadın olabilmenin de ancak okuyarak mümkün olabileceğine inanmıştır. Bunun için üniversiteye kadar başarılı bir öğrenci olarak ilerlemiş ve isteklerini gerçekleştirmiştir. Fakat üniversite okuduğu başka bir Kürdistan şehri olan Qers’te soykırımcı Türk devletinin faşizan uygulamaları ve yine bazı gerici örgütlenmelerin Kürt gençlerini ulusal bilinçlerinden koparmak için geliştirdiği politikalar nedeniyle Kürt kimliğine daha fazla sarılmış ve kendisini ifade edebileceği bir arkadaşlık ortamının arayışı içerisine girmiştir. Nûda yoldaşımız bu arayışları sonucu devrimci Kürt gençliğiyle tanışmış ve bu tanışma Nûda yoldaşımızın yaşamında bir dönüm noktası olmuştur. Daha öncesinde duygusal olarak bağlı olduğu partimiz PKK ve Önder Apo gerçekliğini buradaki yoldaşlarıyla gerçekleştirdiği tartışmalar sonucunda daha iyi anlamış ve anladıklarını anında pratikleştirerek Apocu militan kişiliğin özelliklerini kazanmaya başlamıştır. Serhat bölgesinde düşmanın halkımızı Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nden uzaklaştırmak için geliştirdiği özel politikaları boşa çıkarmak ve bu alanlardaki yurtsever halkımızın örgütlendirilmesi için yoğun bir çalışmanın içerisine giren Nûda yoldaşımız emekçi ve fedakar özellikleriyle kısa sürede Serhat halkımız tarafından sevilen bir devrimci olmuştur. Çalışma yürüttüğü süreçte kapitalist sistemi ve bu sistemin kadınlar başta olmak üzere tüm toplumu cendere içerisine almasını çözümleyen Nûda yoldaşımız; böyle bir yaşamı asla tercih etmeyeceğine ve yaşamayacağına karar vererek gerilla saflarına katılmıştır.

Gerilla saflarına katıldıktan sonra partimiz PKK’nin yoldaşlık ilişkilerinden, komünaliteyi esas alan yaşam tarzından derinden etkilenen Nûda yoldaşımız kısa süre içerisinde gerilla yaşamına adapte olmuştur. Gerillalaşarak öncü bir kadın militan olmaya emin adımlarla ilerlemiştir. Gerillacılıkta yeni olmasına rağmen büyük bir sorumluluk duygusuyla bulunduğu her alanda yoldaşlarına yardım etmek istemiş ve bunun için kendisini sürekli geliştirmesi gerektiğine kanaat getirmiştir. Bu amaçla kendisini ideolojik, askeri ve sağlık alanlarında geliştirmiş ve öncü bir kadın komutan olmasını başarmıştır. Özellikle kadın yoldaşlarının gelişmesi için elinden geleni yapmış ve aynı zamanda her bir yoldaşından sürekli bir şeyler öğrenme istemi içerisinde olmuştur. Nûda yoldaşımız her zaman savaşın en sıcak yaşandığı alanlara gitmeyi istemiş; düşmana darbe vurmanın heyecan ve arzusuyla, DAİŞ çetelerinin Şengal ve Kobanê’deki halkımıza karşı geliştirdiği katliamların hesabını sormak için bu alanlara geçmiştir. Bu alanlarda uzun süre devrimci çalışma yürütmüş, bu zaman dilimi içerisinde birçok defa düşmanla göğüs göğüse savaşmış ve yaralanmıştır. Buna rağmen hiçbir şekilde kendisini geri tutmamış, özgür kadın kimliğinin verdiği özgüven ve bilinçle daha fazla çalışma yürütmüş, ağır görev ve sorumlulukların altına girmiştir. Fakat yaşadığı derin yoğunlaşma ve zeki kişiliyle her zorluğun altından başarılı bir şekilde kalkmasını bilmiştir.

Nûda yoldaşımız için uzun bir süre çalışma yürüttüğü, emek verdiği ve kendi tabiriyle ‘’yaşamı öğrendiği’’ Serhat alanında gerillacılık yapmak en büyük hayallerinden biri olmuştur. Bu hayalini gerçekleştirmek için yoğun bir çabanın sahibi olmuş ve bu hayalini gerçekleştirmesini bilmiştir. Gerilla olarak kısa bir süre Serhat alanında kalmasına rağmen özgür kadın kimliğindeki ilkeli duruşu, mütevazi ve emekçi özellikleriyle öncülük rolünü oynamasını bilmiştir. Örnek bir YJA Star komutanı olarak Serhat alanında işgalci Türk ordusuna karşı gerçekleştirilen birçok eyleme öncülük etmiş, dönem görev ve sorumluluklarını yerine getirmesini bilmiştir.

MÎRAZ ARÎ

Mîraz yoldaşımız Erzirom’un Qereyazi ilçesinde yurtsever ve Kürtlük değerlerine sahip bir ailede doğmuştur. Aile çevresinin Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde bedel vermiş olması Mîraz yoldaşımızın partimiz PKK’yi yakından tanımasına neden olmuştur. Özellikle aile çevresinde yaşanan şehadetler nedeniyle Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne daha çok ilgi duymuş, gönülden bağlanmıştır. Bu ilgisi nedeniyle gençlik dönemlerinden itibaren birçok siyasi faaliyette bulunmuş ve yurtseverlik görevlerini yerine getirmenin çabası içerisinde olmuştur. Fakat yürütülen çalışmaların halkımızı özgürleştirmeye yetmediğinin farkına varmış ve daha fazla mücadele edilmesi gerektiğinin bilinciyle gerilla saflarına katılmıştır.

Halkımıza karşı katliam girişimlerinin olduğu ve soykırımcı Türk devletinin halkımızı soykırımdan geçirmek için planlamalar yaptığı bir dönemde gerilla saflarına katılan Mîraz yoldaşımız içerisinden geçilen sürecin ağırlığı ve yüklendiği sorumluluğun bilinciyle devrim çalışmalarına katılım sağlamıştır. Mücadelenin en çetin olduğu bir dönemde ciddi duruşu ve tavizsiz kişiliğiyle örnek bir militan olan Mîraz yoldaşımız, bu duruşunu bir yaşam biçimi haline getirmiştir. 3 yıllık zorlu bir Serhat pratiğinden sonra Başûr alanına geçen, burada askeri ve ideolojik eğitimler alarak Partimiz PKK ve Önder Apo’yu daha derinden tanıma fırsatına kavuşan Mîraz yoldaşımız kişiliğinde adeta devrimler yaratarak önemli bir çıkış yapmasını başarmıştır.  Askeri sanatta yetkinleşerek yeni dönemin gerilla özelliklerini kişiliğinde oluşturmasını bilmiştir. İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik geliştirdiği operasyonlar kapsamında Heftanin bölgesindeki düşman saldırılarına en ön cephede karşılık vermiş ve düşmana ağır darbelerin vurulduğu birçok eyleme aktif katılım sağlamıştır. İlk gerillacılık yaptığı Serhat alanına geçmek için sürekli bir yoğunlaşma içerisine girmiş ve bu yoğunlaşmasına denk bir çabanın sahibi olmuştur. Mîraz yoldaşımız bu çabalarında başarılı olmuş ve gerillacılık serüvenine başladığı Serhat alanına tekrar geri dönerek yarım bıraktığı hayallerini gerçekleştirmenin fırsatına kavuşmuştur.

XWÎNRÊJ TEYÎ

Xwînrêj yoldaşımız Şirnex’in Sîlopî ilçesinde, yurtsever ve bedel ödemiş bir ailenin ferdi alarak dünyaya gelmiştir. Kişiliği Teyî aşiretinin yurtsever aile ortamında şekillenmiştir. Aile çevresinin yurtseverliği ve bir abisinin de şehit olması nedeniyle partimiz PKK’yi yakından tanımıştır. Özellikle şehadet gerçekliğine nasıl cevap olunması gerektiğinin bilinci ve Önder Apo üzerindeki tecridin bir an evvel kaldırılarak özgürlüğünün sağlanması için mücadeleye katılım kararı almıştır.

Gerilla saflarına Gabar alanında katılan Xwînrêj yoldaşımız burada belli bir süre gerillacılık yaptıktan sonra Medya Savunma Alanları’na geçmiş, burada da askeri eğitimler alarak savaşın yoğun yaşandığı Heftanin alanına geçmiştir. Uzun bir süre Heftanin alanında kalmış ve buradaki başarılı gerilla pratiğiyle komutanlaşmayı başarmıştır. Xwînrêj yoldaşımız kendisine Botan‘ın değerli komutanları olan Adil Bilikî ve Cuma Bilikî yoldaşları örnek almış; sade ve hesapsız bir katılımın sahibi olmak için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmıştır. Bu çerçevede nerede, hangi çalışma olursa olsun hiç tereddüt etmeden katılım sağlamış ve PKK’nin yaşayan özü olan fedailiğin hakkını vermeye çalışmıştır. Özellikle askeri sanata olan merakı ve bu alandaki kabiliyeti sayesinde Heftanin alanında işgalcilere karşı geliştirilen birçok eylemin içerisinde yer alarak öncülük görevlerini yerine getirmesini bilmiştir. Uzun bir süre Medya Savunma Alanları’nda kaldıktan sonra her Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın hayalini kurduğu Bakur alanına geçmek için sürekli önerilerde bulunmuş ve bu istemini gerçekleştirmeyi başarmıştır. Botan’da doğan biri olarak Serhat’ta gerillacılık faaliyetlerine katılan Xwînrêj yoldaşımız kısa sürede Serhat arazisine uyum sağlamış ve Serhat halkıyla bütünleşmeyi başarmıştır. Kapitalist modernite özelliklerinin bulaşmadığı doğal kişiliği, emekçi, sade ve samimi özellikleriyle tüm yoldaşlarının sevgisini kazanan Xwînrêj yoldaşımız Serhat’ın yiğit komutanları arasındaki yerini almasını bilmiştir.

2 GERİLLA ŞEHİT DÜŞTÜ

21 Temmuz 2021 günü görevleri başındaki bir grup yoldaşımız işgalci Türk ordusuyla temasa girmiş ve yoğun bir çatışma yaşanmıştır. Apocu bir militan duruşla işgalcilere karşı duran ve fedai bir tarzla düşmanın üzerine giderek savaşan Xwînrêj ve Azad yoldaşlarımız yaşanan çatışmalarda şehadete ulaşmışlardır.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Xwînrêj Şiyar
Adı Soyadı: Rıdvan Özer
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Necla – Abdulvahap
Şehadet Tarihi ve Yeri: 21 Temmuz 2021 / Serhat

 

Kod Adı: Azad Güler
Adı Soyadı: Mümtaz Okyay
Doğum Yeri: Mûş
Anne – Baba Adı: Fazile – Nevzat
Şehadet Tarihi ve Yeri: 21 Temmuz 2021 / Serhat

 

XWÎNRÊJ ŞİYAR

Xwînrêj yoldaşımız yurtseverliğiyle bilinen, bağrından yüzlerce kahraman komutan çıkaran Çelê’de dünyaya gelmiştir. Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nin en etkin olduğu alanlardan biri olan ve gerillanın işgalci Türk devletine yönelik yoğun eylemsellikler içerisinde olduğu Çelê’de dünyaya gelmesinden dolayı kısa sürede partimiz PKK’yi tanımıştır. Aynı zamanda soykırımcı Türk devletinin de askeri anlamda tüm yoğunluğunu verdiği ve halkımıza sürekli bir baskının olduğu bir alanda büyümüş olması Xwînrêj yoldaşımızın gerçekleri kısa sürede çözümlemesine ve mücadeleye atılmasına neden olmuştur. Yine aile çevresinde yaşanan şehadetlere layık olma ve onların kahramanlıkla taşıdıkları devrim bayrağını daha da yükseltmek için gerilla saflarına katılmıştır.

Xwînrêj yoldaşımız yaşadığı bölgenin yaşam şartlarının gerillanın yaşam şartları ile benzer olmasından dolayı gerilla yaşamında herhangi bir zorluk yaşamamış, kısa sürede dağ ve gerilla ortamına uyum sağlamıştır. Sömürgeci Türk devletinin 2015 yılından itibaren başlattığı yoğun saldırılar döneminde Ertuş alanında bulunan Xwînrêj yoldaşımız işgalcilere büyük darbelerin vurulduğu birçok eyleme katılmıştır. Türk devletinin büyük darbeler aldığı Ertuş operasyonu sırasında fedakar ve gözü pek duruşuyla tüm yoldaşlarına güven vermiştir. Öncü bir militanın nasıl olması gerektiğinin somut bir örneği olmuştur. Daha sonra askeri alanda kendisini geliştirmek ve ideolojik olarak da yetkin bir Apocu militan olmak için eğitim faaliyetlerine katılmıştır. Bu eğitim faaliyetleri sırasında yeni dönemin gerilla tarz ve taktiğinde uzmanlaşmak için yoğun bir çabanın sahibi olmuş ve uzman bir gerilla komutanı olmasını başarmıştır. Aldığı eğitimlerin hakkını vermek ve askeri branşlarda edindiği uzmanlığı Bakur alanında pratikleştirmek için ısrarcı olmuştur. Xwînrêj yoldaşımız ısrarları temelinde Bakur alanına geçerek orada gerillacılık faaliyetlerini sürdürme onuruna erişmiştir. Görevi başındayken Patnos bölgesinde düşman pususuna girmiş ve burada düşmanın teslimiyet çağrılarına karşı Apocu fedai tarzıyla karşılık vermiştir. Yüksek cesaretle düşmana saldırmış ve yaşanan şiddetli çatışmalardan sonra Kürdistan’ın ölümsüz kahramanları arasındaki şerefli yerini almıştır.

AZAD GÜLER

Azad yoldaşımız da Serhat’ın önemli direniş merkezlerinden biri olan Muş’ta dünyaya gelmiştir. Azad yoldaşımızın ailesi Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nin 90’lı yıllardan itibaren Serhat alanında etkili olmasıyla birlikte yurtseverleşmiş ve düşmanın tüm yönelimlerine rağmen bu duruşlarından taviz vermemişlerdir. Böyle bir aile ortamında şekillenen Azad yoldaşımız çeşitli sebeplerden Türkiye metropollerinde bulunmuş ve buralarda düşman gerçekliğini daha somut bir şekilde bilince çıkarmıştır. Aynı zamanda kapitalist sistemin bireyi özünden çıkarma ve insani duygularını köreltme uygulamalarının da bizzat şahidi olmuştur. Böylesi bir yaşamın anlamsızlığının farkına varan Azad yoldaşımız, daha anlamlı bir yaşamın sahibi olmak ve yaşamın her anını dolu dolu yaşamak için tercihini aynı zamanda tüm insanlığın ortak değerlerinin de savunucusu olan Kürdistan Özgürlük Hareketi’ne katılma kararı almıştır.

Gerilla saflarına katıldıktan sonra sistemin üzerinde bıraktığı etkileri bir bir aşarak adeta yeniden doğan Azad yoldaşımız, temiz ve sade özelliklerini açığa çıkardıkça daha çok kendisi olmuş, böylece anlamlı ve özgür bir yaşama da adım atmasını bilmiştir. İdeolojik ve askeri olarak kendisini sürekli geliştirme çabası içerisinde olmuştur. Önder Apo’nun demokratik ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmasında derinleştikçe daha da özgürleştiğinin farkına varmış ve bu paradigmanın yılmaz bir savaşçısı olmuştur. Soykırımcı Türk devletinin halkımızın kendi öz gücüne dayanarak geliştirdiği Özyönetim Direnişleri’nde gerçekleştirdiği katliamların hesabını sormak için derin bir yoğunlaşma sürecine girmiştir. Soykırımcı düşmana yaptıklarını kat be kat ödetmek için her türlü eylemin gerçekleştirilmesi gerektiğine inanmış ve bunun pratikleştiricisi olmak için yüzünü Bakur alanına çevirmiştir. Görevi başındayken Xwînrêj yoldaşımız ile birlikte düşman pusuna giren Azad yoldaşımız burada son nefesine kadar savaşarak şehadete ulaşmıştır.

Serhat bölgesinde devrim mücadelesinin ivme kazandığı bir süreçte devrimci mücadeleye güç katmak için alana geçen ve büyük bir enerji açığa çıkaran Nûda, Mîraz, Xwînrêj Teyî, Xwînrêj Şiyar ve Azad yoldaşlarımız bu misyonlarına layık bir duruşun içerisine girmişlerdir. Bu duruşlarıyla devrimci zafer hamlemizin öncüleri olmasını başarmışlardır. Başta bu kahraman yoldaşlarımızın değerli aileleri olmak üzere, tüm yurtsever Kürdistan halkımıza başsağlığı diliyor, şehit yoldaşlarımızın anılarını özgür Kürdistan’da yaşatacağımızın sözünü yineliyoruz.”