Irak İnsan Hakları Komisyonu üyesi: Türkler yasaklı silah kullandı

Irak Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu üyesi Qûsaî Ebaas, Türk devletinin uluslararası sözleşmelerce yasaklı silahlar kullandığını belirterek, uluslararası soruşturma açılmamasına tepki gösterdi.

RojNews’e konuşan Irak Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu üyesi Qûsaî Ebaas “Türkler kendi ulusal güvenliğini gerekçe göstererek uluslararası yasalarca yasaklanmış silahları Irak’ın kuzeyinde kullandı” dedi.

Ebaas, “Bizde ilgili makamlardan defalarca bu konuyla ilgili uluslararası soruşturma açılmasını istedik ama ne yazık ki hiçbir şey olmadı” diye ekledi.

Hem Hewlêr hem de Bağdat’ın Türk devletinin eylemleri karşısında sessiz olduğunu ifade eden Ebaas, yasak silahlar kullanılmasının “tehlikeli” olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’nde işlediği suçlara ilişkin “daha fazla bilginin kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini” vurgulayan Ebaas, “Hem Hewlêr hem de Bağdat, Türk devletinin her gün büyük felaketlere yol açan bu eylemlerine karşı sessiz kalıyor” diye konuştu.

RojNews’e aynı konuda konuşan Iraklı hukukçu Hesen Selman  “Uluslararası haberlere ve dünya medyasına göre Türk devleti, Mayıs ayından itibaren kimyasal silah kullanımını başladı. Irak hükümeti de bu durumun farkında” dedi.

Selman, insan hakları örgütlerini ve Irak’taki ilgili kuruluşları olay yerinde inceleme yapmaya çağırdı.