JİTEM davasında katiller korunuyor: Heyet 6. kez değişti

Dargeçit JİTEM Davası'nda 6. kez heyet değişikliği yapıldı. Aileler, katillerin korunduğuna dikkat çekti.

Mardin'in Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995 ile 8 Mart 1996 tarihleri arasında 3’ü çocuk 7 sivil ile birlikte Uzman Çavuş Bilal Batır'ın kaybedilmesine ilişkin 18 sanık hakkında açılan davanın 22’nci duruşması Adıyaman 1’icni Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dönemin Mardin Jandarma Komando Tabur Komutanı Hurşit İmren, Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire, Dargeçit Merkez Jandarma Karakol Komutanı Mahmut Yılmaz, Karakol Komutanı Yardımcısı Haydar Topçam ve Uzman Çavuş Kerim Şahin’in de aralarında bulunduğu 18 sanık, “taammüden öldürmek”le suçlanıyor.
Savcı, sanıklar hakkında beraat talebinde bulunmuştu.
Savcılık mütalaasına karşı tarafların son savunmalarını yapması için ertelenen ve karar çıkması beklenen bugünkü duruşmada mahkeme heyeti bir kez daha değişti. 7 yıldır devam eden yargılama boyunca bugüne dek 6 kez heyet değişikliği oldu.
Sanıkların ve müdafilerinin heyet değişikliği nedeniyle mazeret bildirerek katılmadığı duruşma salonunda kaybedilen isimlerin aileleri ile avukatları Erdal Kuzu bulundu.
Duruşmada dönemim  Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Dargeçit Şube Müdürü Abdulah Çolak tanık olarak dinlendi. Av. Erdal Kuzu, Çolak’a sorular yöneltti.

'KATLİAMCILAR DIŞARIDA'

Ardından söz alan katledilen Seyhan Doğan’ın (14) kardeşi Hazni Doğan, sanıkların duruşmalara katılmamasına ve heyet değişikliklerine tepki göstererek, “30 yıldır yargı süreci devam ediyor. Mahkeme güvenlik gerekçesiyle başka şehirlere alınıyor. Mahkemelere gelen sadece bizleriz. Katliam yapanlar dışarıda, güvenlik sorunları mı var, gelmiyorlar? Biz gece saat 4’lerde yola çıkarak geliyoruz. Her geldiğimizde başka bir heyet var. Her seferinde heyet değişiyor. Adalet istiyoruz” dedi.
Katledilen Davut Altınkaynak'ın (12) babası Abdulaziz Altunkaynak da, çocuğunun fotoğrafını mahkeme heyetine göstererek, “Bu çocuk 12 yaşındaydı. Kemikleri 120 metre derinliğinde bir kuyudan çıkarıldı. Katiller ellerini sallayarak geziyor. 12 yaşındaki çocuğun katilleri dışarıda gezerken anne ve babası her yerde kemiklerini aradı" diye belirtti.
Kaybedilen Abdurrahman Coşkun'un (21) abisi Mehmet Coşkun ile Nedim Akyön'ün (16) abisi Ahmet Akyön de şikayetçi olduklarını tekrarlayarak, sanıkların tutuklanmasını talep etti.
Ailelerin avukatı Erdal Kuzu, mahkemede bir kez daha heyet değişikliği ile karşılaşmalarını protesto etti.
Mahkeme heyeti, verdiği aranın ardından kararını açıkladı. Tanık Adem Kul’un yurt içi ve yurt dışı adresinin tespiti için kolluğa yeniden müzakere yazılmasına, katılanlar vekilin tanık beyanı sonrasında yeni delilin ortaya çıkması nedeniyle yeniden mütalaaya dosyanın tevdi edilmesi talebinin bir sonraki celsede değerlendirilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı 11 Ekim 2021 tarihine erteledi.