Kak Fûad Kürt halkının gönlünde yaşıyor
Rojhilat'ın öncü direnişçilerinden Fûad Mistefa Sultanî'nin İran şahlık rejimine karşı ve daha sonra gelen mollalar rejimine karşı direnirken şehitler kervanına katılmasının üzerinden 38 yıl geçti.
Rojhilat'ın öncü direnişçilerinden Fûad Mistefa Sultanî'nin İran şahlık rejimine karşı ve daha sonra gelen mollalar rejimine karşı direnirken şehitler kervanına katılmasının üzerinden 38 yıl geçti.
Kürdistan'ın dört parçasında özgürlük mücadelesi veren Kürt halk, bugüne kadar yüzbinlerce evladını bu uğurda feda etti. Bu fedakarlardan biri de Rojhilat (Doğu Kürdistan) halkı arasında Kak Fûad olarak anılan Fûad Mistefa Sultanî'dir.
Şahlık rejimi tarafından zindana atılan ancak daha sonra örgütlediği komünlerle Rojhilat halkını direniş etrafında kenetleyen Kak Fûad, Rojhilat ve İran'ın önde gelen sol-sosyalist liderlerinden biriydi. Şahlık rejiminin devrilmesinden sonra Molla rejiminin "cihad"ına karşı da direnen Kak Fûad, 38 yıl önce bugün, Banê ile Merîvan arasında İran rejimine karşı direnirken yaşamını yitirdi.
1948 yılında Merîvan'ın Almana köyünde dünyaya gelen Kak Fûad, ilk ve ortaöğretimini Sinê'de tamamladıktan sonra üniversite eğitimi için Tahran'a gitti. Burada siyasi çalışmalara katılan Kak Fûad, 1969 yılında bir grup devrimciyle birlikte bir örgüt kurdu. Örgütün deşifre olmasından sonra tutuklanan Kak Fûad, Sinê zindanında örgütlediği ve 24 gün süren açlık greviyle Şahlık rejimine karşı büyük tepkilerin toplanmasına ve kitlesel eylemlerin yapılmasını sağladı.
1978 yılında tahliye olan Kak Fûad 1979 yılında ise Merîvan'a geçerek tarım komünleri örgütlemeye başladı. Komala ile İran rejim güçleri arasında yaşanan çatışmalar sırasın Merîvan'ı boşaltarak rejimin olası büyük katliamlarının önüne geçti.
Banê, Saqiz, Bokan ve Mahabad'da gençleri örgütleyerek Merîvan'a doğru yürüyüşler düzenledi. 1979'da Şahlık rejiminin devrilmesinin ardından İran'ın yönetimiyle diyalog sürecini başlattı. Başta Merîvan olmak üzere kent meclisleri ve belediyelerin kurulmasında önemli rol üstlendi.
Humeyni'nin 19 Ağustos 1979'da Kürtlere karşı "cihad" fetvası çıkarmasının ardından tüm Rojhilat'ta şiddetli çatışmalar başladı. Bu dönemde Sinê, Merîvan, Banê, Hewreman, Saqiz gibi kentlerde İran rejimine karşı büyük bir direniş gösteren Komala'nın o önemki öncülerinden ve savaşı yürütücü komutanlarından birisi de Kak Fûad'dır.
Fûad Mistefa Sultanî, 31 Ağustos 1979 tarihinde Saqiz'ın Besan köyündeki bir tarım komününün toplantısından dönerken İran rejim güçleri ile girdiği çatışma sonucu şehitler kervanına katıldı. Kak Fûad ve direnişte şehit düşen 4 kardeşinin cenazesi Almana köyünde yan yana defnedilmiştir.