Kandil Newrozu’nda ‘ulusal birlik’ ve ‘tecridi kırma’ çağrısı

Güney Kürdistan’ın Kandil bölgesinde düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamasında ulusal birlik ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kırma mesajları verildi.

Kandil eteklerindeki kutlama yerel saatle 11.00’de başladı. Güney Kürdistan’ın her tarafından katılımların olduğu kutlamada, Newroz ateşi şehit aileleri tarafından yakıldı, konuşmalar yapıldı, gelen mesajlar okundu ve müzik eşliğinde halaylar çekildi.

Bu yılki kutlamalar Türk işgal saldırılarının hiç olmadığı kadar tırmandığı bir dönemde gerçekleşti. 10 bini aşkın kişinin katıldığı kutlamada, geleneksel kıyafetler renk kattı.

Alanda yapılan konuşmalarda, özellikle ulusal birlik ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı sahiplenme vurgusu öne çıktı. Sahne alan sanatçılar da benzer mesajlar verirken, peşmerge ile gerillanın ortak mücadele etmesi gerektiği ifade edildi.

Kandil Halk Meclisi’nin mesajında “Ulusal birliği temel amaç edinmeliyiz.  Kişisel ve partisel ihtilaflardan uzak duralım” dedi.

Türk devletinin saldırılarına da dikkat çeken Halk Meclisi, “Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin sivil halkın günlük olarak hedef alınması karşısında ilgisiz olarak görüyoruz” diye tepki gösterdi.

KJK tarafından gönderilen mesajda ise Türk devletinin Hewlêr’de serbest bir şekilde özel savaş yöntemleri kullandığı ve casusluğu geliştirdiğine dikkat çekildi.

KJK, “KDP muhbirlik ve istihbarat alanında faşist Türk devletine yardım ediyor ve işini kolaylaştırıyor” dedi.

Türk devletine teslim edilen Kürt siyasetçi ve aktivistleri de hatırlatan KJK, “KDP eskiden beri hareketimize karşı gizli bir şekilde Türkiye ile birlikte çalışıyor. Ancak bugün artık Kürtlere karşı açık bir şekilde bu davranış sergileniyor. Halkımız bunu iyi bilmeli” diye belirtti.

Abdullah Öcalan’a Özgürlük Komitesi gönderdiği mesajda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaşamına dair kısa bir süre önce ortaya atılan iddialara dikkat çekerek, Kürt halkının Abdullah Öcalan’ı kırmızı çizgisi olarak gördüğü uyarısında bulundu.

Özgürlük Hareketi (Tevgera Azadî) Eşbaşkan Yardımcısı Tara Hisên,

Güney Kürdistan statüsünün mücadele sayesinde elde edildiğini hatırlatırken, “Ancak Kürdistan Bölgesel Hükümeti, özellikle Behdinan’da özgürlük isteyenlerin sesini kısmaya çalışıyor. Bu nedenle sistemin çöktüğü belirtiliyor. Güney Kürdistan’da yeni bir sistemi kurmalıyız” dedi.

Kürt siyasetçi Dr. Mihemed Emîn Pênciwînî ise “Kürt halkı Önder Apo’ya söz verdi. Kürdistan’ın özgürlüğü ve işgalci Türk rejimine son verilinceye kadar çalışmalarını sürdürecek” şeklinde konuştu.

Kürdistan Özgür Kadınlar Hareketi (RJAK) gönderdiği mesajında Newroz’un kadınların birliği ve ulusal birliğe vesile olmasını istedi ve Kadın Ulusal Kongresi’nin yapılması için çağrıda bulundu.