Kapıköy sınır kapısı 1 yıldır kapalı

Van’da Kapıköy sınır kapısının kapalı olması ticaret yapan Vanlıların yaşamını olumsuz etkilerken, AKP-MHP hükümeti tüm eleştirilere rağmen kapıyı açmamakta ısrar ediyor.

Tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiği Van'da halkın büyük bir çoğunluğunun geçim kaynağı olan Kapıköy sınır kapısı salgının başlamasının ardından Mart 2020’den bu yana kapalı. Geçen yıl başlayan normalleşme sürecinin ardından Van halkının baskısına rağmen hükümet Kapıköy sınır kapısını açmıyor. İran-İstanbul, Ankara ve Antalya için hava yolu ulaşımı başlatılırken, İran’a komşu olan Van'da sınır kapılarının kapalı kalması turizm sektörüne bağlı birçok işyerinin kapanmasına sebep oldu.

Van’ın en büyük ‘ekmek kapısı’ olarak nitelendirilen Kapıköy’ün İran-İstanbul, İran-Ankara seferleri başlamasına rağmen hala kapalı kalması konusunda özellikle turizmciler ve sınır ticareti yapanlar tepki gösteriyor. Kapıköy sınır kapısında ticaret yapanlar, şehirdeki esnaflar ve birçok sektör kayıp yaşarken, Türkiye’nin birçok ilindeki serbestliğe rağmen kapının hala kapalı olmasına da tepki yağıyor. Van kamuoyunun daha önce defalarca kontrollü açılış çağrısına rağmen talepler karşılık bulamadı.

İFLASIN EŞİĞİNDEYİZ

Kapıköy sınır kapısının kapalı olmasını değerlendiren Turizmci Taylan Durmaz, "2016’da İran'ın Tebriz kentinden Van'a turizm taşımacılığını yapan tek firmayım. Tüm imkânlarımızla Van halkına ciddi anlamda hizmet ediyoruz. Ancak Kapıköy sınır kapısının kapanması nedeniyle Van halkı büyük zarar görüyor. Yanımda 70 kişi çalıştırırken sınır kapısının kapalı olması nedeniyle iflasın eşiğine geldim ve bu gidişle turizm şirketimi tamamen kapatacağım. Sesimizin duyulmasını istiyorum" diyerek tepkisini dile getirdi.

TEK GEÇİM KAYNAĞIMIZ ELİMİZDEN ALINDI

Kapıköy sınır kapısında ticaret yaparken geçimini sağlayan Mürsel Kıyatmaz da sınır kapısının açılması için çağrıda bulunarak, "Türkiye’de 39 tane sınır kapısı var. Bunların 36 tanesi açık ama sadece Kapıköy, Gürbulak ve Esendere sınır kapıları kapalı. Bunu neden yaptıklarını anlamıyorum. İran’dan Türkiye’ye uçak seferleri yapılınca virüs bulaşmıyor da sadece sınır kapısından mı bulaşıyor? Ayrıca sınır kapısında alınacak tedbirlerle sağlıklı bir şekilde ticaret yapılabilir. Bu imkânlarımız var. Böyle giderse birçok iş yeri kapanacak, tek geçim kaynağımız elimizden alınmış" diye konuştu.