Kaval sesiyle iç yolculuk

Kaval, Rojhilatê Kürdistan’da, özellikle Hewreman, Şaho bölgesinin vazgeçilmez sesidir. Bir gerillanın içten çaldığı kavalın ezgisi, bir iç yolculuğa götürüyordu.

Hewreman’dan yükselen kaval sesi insanı yaşadığı tüm stresten uzak tutuyor. Hewremanlıların, ‘diyarımız’ dedikleri Şaho’nun yükseklerinde bir çobanın koyunlarını otlatırken çaldığına şahitlik edersiniz. O muazzam ses, çok uzakta olsan bile seni kendine çeker. Bir bakmışsın ki; o çobanın yanındasın ve aynı sesle bir olmuşsun. Bir de dağlarının çocukları gerillalar var. Gerillaların da yüksekleri, dağların en doruklarını sevdiğini biliriz. Hele bir de elinde bir kaval varsa o dağın ve kavalın sesi seni alıp götürür.

Kaval, Rojhilatê Kürdistan’da özellikle Hewreman, Şaho bölgesinin vazgeçilmez sesidir. Bir gerillanın içten çaldığı kavalın ezgisi, ateş etrafında oturan gerillaların her birini bir iç yolculuğa götürüyordu. Kavalın sesi derinleştikçe gerillalar da bu sesle bir oluyordu. Henüz yeni demledikleri çayları ateşin kenarında duruyordu. Yoldaşlarına çay dağıtmayı bekleyen gerilla Demhat, yoldaşı Argeş’in kaval çalarken yoğunlaşmasının bozulmaması için yerinden kalkmıyordu. O da yoldaşının kavalından çıkan sesi can kulağıyla dinliyordu. Ateşin etrafında kaval sesini dinleyen bir gerilla karesi. Beyinleri rahatlatacak güzel bir ses. İnsan, dinledikçe o dağların en doruklarına çıkmak, tertemiz havasından solumak istiyor.