'Kaybedilenler' anıldı

Amed ve Batman'daki kayıp yakınları, adalet arayışlarını sürdürdü. Eylemlerde İsmail Bahçeci ve Abdulhekim Kartal'ın hikâyeleri anlatıldı.

AMED

Kayıp yakınları eyleminde konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, binlerce kayıbın tek bir failinin bulunamamasının bilinçli bir politika olduğunu belirterek, “Adalet bu gerçekle yüzleşerek sağlanır” dedi.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, her hafta “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” oturma eyleminin 567’ncisini gerçekleştirdi. Dernek binası önünde yapılan eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed il eşbaşkanları Hülya Aköymen Uyanık ile Zeyat Ceylan ve Sur Belediyesi Meclis üyeleri katıldı.

Eylemde konuşan İHD Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, şartlar ne olursa olsun eylemlerine devam edeceklerini dile getirdi.

Acer, 1990 yıllarda yaşanan kayıplar nedeniyle toplumsal barışın ciddi bir şekilde zedelendiğini dile getirdi.

Binlerce kişinin gözaltında kaybedilmesi ve tek bir failin dahi bulunamamasının bilinçli bir politika olduğunu söyleyen Acer, "Adalet bu şekilde sağlanamaz. Adalet bu gerçekle yüzleşerek sağlanır. Kayıplarla ilgili bağımsız bir komisyonun araştırma yapması, gerçekleri ortaya çıkarması ancak hakkaniyetli bir yargılamanın yapılmasıyla ortaya çıkacaktır" diye kaydetti.

Hükümetin kayyum gasplarına tepki gösteren Aslan, "Halkın iradesi ancak kendini özgürce ifade ettiği sürece anlamlıdır" şeklinde konuştu.

Kayıp yakınlarının bu haftaki eyleminde 24 Aralık 1994 yılında İstanbul Aksaray'da gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan İsmail Bahçeci'nin akıbeti soruldu.

BATMAN

İHD Batman Şubesi öncülüğünde yapılan "Kayıplar bulunsun kayıplar yargılansın" eyleminin 473'üncüsü dernek binasında gerçekleştirildi. Kayıp yakınları, insan hakkı savunucuları ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatların katıldığı eylemde açıklama yapan İHD Batman Şube Sekreteri Fahrettin Asutay, 16 Ağustos 1991 tarihinde Batman merkezde kaybedilen Abdulhekim Kartal'ın hikâyesini anlattı.

Kayıp yakınlarının eylemi sürerken, Turgut Özel Bulvarı üzerinde derneğin bulunduğu Nasıroğlu İş Merkezi’nin çatı katında yangın çıktı. Çıkış nedeni bilinmeyen yangın büyüdü. Turgut Özal Bulvarı çift yönlü trafiğe kapatılırken, binadaki kayıp yakınları, insan hakları savunucuları ve iş yerlerindeki halk tahliye edildi.