Kayıp yakınlarının 'Tahir Elçi' eylemine polis engeli

Kayıp yakınları ve İHD’nin Tahir Elçi için düzenlemek istediği eylemi polis engelledi. Êlih’te ise kayıp yakınları basın açıklaması yaptı.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi üyeleri, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 720’ncisini gerçekleştirmek üzere Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. 28 Kasım 2015 tarihinde Sur’da devlet güçlerince katledilen Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin failleri sorularak, adalet talebini yinelemek amacıyla yapılmak istenen eylem, Diyarbakır Valiliği’nin almış olduğu "eylem ve etkinlik yasağı" gerekçe gösterilerek engellendi.

İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Amed Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir'in yanı sıra çok sayıda İHD üyesi ile hak savunucusu, eyleme katıldı. Açıklama yapılmasını engelleyen polislere tepki gösteren Zeytun, kayıpların faillerinden hesap sormaya devam edeceklerini söyledi.  

Zeytun, şunları söyledi:

“Ne yazık ki Diyarbakır Valiliği’nin almış olduğu hukuka aykırı yasak nedeniyle eylemimizi gerçekleştiremiyoruz. Gördüğünüz üzere sayısız kolluk gücüyle eylem alanı çevrelenmiş. Kayıp yakınlarının, adalet talebinde bulunan insanların burada yıllardır mücadele ettikleri talepleri engellenmekte ve yasaklanmaktadır. Biz bu duruma karşı İHD Diyarbakır Şubesi olarak dava da açtık. Hukuki sürecimizi de sürdüreceğiz ama aynı zamanda devlet şiddeti nedeniyle kayıplarını arayan, zorla kaybedilmelere uğrayan ailelerin, hak savunucularının da yanında olmaya devam edeceğiz. Bu hukuksuz ve keyfi tutumu hiçbir şekilde adil bulmadığımızı ifade etmek istiyorum.”

 

ÊLIH

Êlih’te ise kayıp yakınları ve İHD, eylemlerinin 555’inci hafta dolayısıyla şube binasında açıklama yaptı. Açıklamada, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” pankartı ile kayıpların fotoğrafları açıldı.

İHD Şube Yöneticisi Zeki Tangüner, kayıpların akıbetinin bulunması için mücadele etmeye devam ettiklerini belirterek,  gerçekler açığa çıkana kadar da mücadelede ısrar edeceklerini ifade etti.

Tangüner, 28 Kasım 2015 tarihinde Sur’da katledilen Amed Barosu eski Başkanı Tahir Elçi’nin hikayesini okudu. Açıklama bir dakikalık oturma eylemiyle son buldu.