Kayyumla birlikte işsizlik arttı

Van Büyükşehir ve Erciş Belediyesi’ne kayyum atanmasıyla birlikte onlarca kişi işten çıkartıldı.

Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, Muradiye, Özalp, Erciş, Çaldıran, Başkale, Gürpınar, Bahçesaray, Saray ve İpekyolu belediyelerinde çalışan 5 binden fazla kişi, 2016’da işten çıkartılmıştı. Son olarak Van Büyükşehir Belediyesi basın biriminde çalışan 5 kişi, Erciş Belediyesi’nde çalışan 45 kişi işten çıkartıldı. Van kayyumu, Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan yüzlerce kişinin yerlerini değiştirerek, sürgüne gönderdi.

Kayyum atanmasıyla birlikte Van Büyükşehir Belediyesi 2016 ile 2019 yılları arasında 1 buçuk milyar (1 buçuk trilyon) lira borçlandırıldı. Aynı şekilde Erciş Belediyesi de 161 milyon lira borçlandırılmıştı. Kayyumların bıraktığı borçlara rağmen Van Büyükşehir Belediyesi ve Erciş Belediyesi, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra hizmet atağına geçmişti. Van Büyükşehir Belediyesi başta kırsal kesimlere olmak üzere Van’ın her tarafına hizmet götürdü. Erciş Belediyesi ise depremle yerle bir olan şehir merkezine hizmetin yanı sıra mahalle ve köylere asfalt ve parke taşı döşedi, içme suyu olmayan yerlere içme suyu götürdü.

YENİDEN KARAKOLA DÖNDÜ

Seçimlerden sonra HDP’li Van Büyükşehir Belediyesi ve Erciş Belediyesi’nde tüm arama noktaları kaldırıldı. Van halkı, sorunlarını hiçbir engelle karşılaşmadan belediye eşbaşkanlarına, daire başkanlarına iletebiliyordu. Van halkına kapısı açık olan belediye hizmet binası, kayyum atamalarıyla birlikte yeniden karakola dönüştürüldü. Van Büyükşehir Belediyesi ve Erciş Belediyesi önü, onlarca zırhlı araç ve yüzlerce polis tarafından kuşatıldı. Belediye gelen vatandaşlar, birçok arama noktasından geçirilerek ve sorguya alınarak içeri alınıyor.

İSŞİZLİĞİ VE YOKSULLUĞU ARTIRDI

Sıkıyönetim uygulamalarının en ağır şekilde uygulandığı Van’da İşsizlik ve yoksulluk gittikçe artıyor. Hayvancılık ve tarım, devletin bilinçli politikaları sonucu bitme noktasına getirilirken, sınır ticareti ise yasaklanmış durumda. Üretimin olmadığı, yoksulluğun ve işsizliğin çok yüksek olduğu Van’da kayyumlar tarafından çıkarılan binlerce kişi de eklenince bu oran daha da yükseldi.

ZULÜMLE BİR SONUCA VARAMAZLAR

Van Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan ve 2016’da kayyum tarafından çıkarılan 5 çocuk babası bir işçi, Van’da binlerce insanın kayyum mağduru olduğunu söyledi. 4 yıldır issiz olduğunu, hakkında davalar açıldığını, haftada iki defa karakola gidip imza atmak zorunda bırakıldığını belirten işçi, şöyle konuştu: “Daha önce Van Büyükşehir Belediyesi’nde çalışıyordum. Aldığım maaşla 5 çocuğuma bakıyordum. 2016’da kayyum tarafından işten çıkartıldım. İşten çıkartılmamın tek nedeni yurtsever olmam. 4 yıldır işsizim, çalışamadığım için çocuklarıma da bakamıyorum. Çünkü her hafta karakola gidip imza atıyorum. Van’da iş bulmak çok zor. İş bulmak için şehir dışına çıkmam gerekiyor ama imzalar nedeniyle çıkamıyorum. 3 yıl önce bizi mağdur eden kayyumlar, bugün yeniden insanları mağdur etmeye başladı. Yaptıkları zulümle bir sonucu varamazlar. Bir an önce belediyelerimizi ve işimi geri versinler.”