Kayyumların harabeye çevirdiği şehir: Hakkari

Hakkari’nin tüm dağlarına ve vadilerine karakol ve HES yapan AKP, Hakkari Belediyesinin gasp edilmesi ile birlikte, şehir merkezini harabeye çevirdi.

HDP’li Hakkari Belediyesine kayyum atanmasıyla birlikte, kent adeta harabe haline geldi. 2015 yılında DBP Hakkari Belediyesi AKP tarafından gasp edilerek kayyum atandı. Hakkari Belediyesi 31 Mart Yerel Seçimlerine kadar kayyumun gaspı altında kaldı. 2015 ile 2019 yılları arasındaki kayyum döneminde Hakkari halkına hiçbir hizmet yapılmadığı gibi DBP’li Belediyenin yaptığı tüm hizmetler durduruldu, hatta tahrip edildi. Hakkari merkez başta olmak üzere tüm mahalleler harabeye döndü.

DBP’li Hakkari Belediyesi 4 yıl sonra 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerden sonra Hakkari halkı, kayyum gaspına son verdi. HDP, Hakkari’de çok yüksek oy oranıyla “HDP” dedi. HDP’li Hakkari Belediyesi 6 aylık süre içinde kayyum tarafından, tahrip edilen tüm yollar ve kaldırımlar onarıldı, cadde ve sokaklar asfaltlandı, kente temiz içme suyu getirdi. Hakkari 3 yıl aradan sonra temiz bir şehir haline geldi. 18 Ekim 2019 yılında HDP’li Hakkari Belediyesine tekrar kayyum atanmasıyla birlikte, halka yapılan hizmetler sekteye uğradı. Yaklaşık 7 aydır kayyum gaspı altında olan Hakkari kenti yeniden modern şehir özelliğini kaybetti.

KENT KADERİNE TERK EDİLDİ

Yaz ayları olmasına Hakkari kent merkezi ve mahalleler kaderine terk edildi. Yaz ayları nedeniyle yollar tozdan geçilmiyor. Ana caddelerden ve ara sokaklarda oluşan çukurlar hayatı olumsuz etkiliyor. Yağmur yağmasıyla birlikte şehir merkezi, çamur ve göl haline geliyor. Arabaların bile girmekte zorlandığı cadde ve sokaklarda yürümek bile imkansız hale geldi. Vatandaşın tepkisine rağmen, bugüne kadar adım atılmadı. Halka hizmet etmesi gereken Hakkari Belediyesi, sadece asker ve polislere hizmet ediyor. Kayyum, Hakkari Belediyesinin tüm imkanlarını kullanarak, karakol ve kışla yollarını yapıyor.

Güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemeyen Hakkarili bir yurttaş kentin durumunun içler acısı olduğunu söyledi. Yollarda çok derin çukurların oluştuğunu belirten Hakkarili vatandaş şöyle konuştu: "Tüm yollar tahrip edilmiş durumda. Bu durumu kayyum da görüyor ama bir çalışma yapılmıyor. Bunlar hizmet için değil, yıkmak ve bozmak için belediyemizi gasp ettiler. Biz Hakkari halkı olarak bunu görüyoruz. Onlar bizim irademiz dışında buradalar. Kesinlikle onları burada istemiyoruz. Belediyemizi halkın gerçek iradesine teslim etmeliler."