KCK, Çarşema Sor bayramını kutladı

Êzidîlerin Çarşema Sor bayramını kutlayan KCK, öz savunmayı büyütmeye, tüm Kürt halkını da Êzidî direnişini sahiplenmeye çağırdı.

KCK Halklar ve İnançlar Komitesi, yazılı açıklama yaparak, Êzidî halkının Çarşema Sor bayramını kutladı.

KCK'nin açıklaması şöyle:

"Êzdî halkımızın Çarşema Sor bayramını kutluyoruz. Bugünü Çarşema Serê Nîsanê kültürüyle kutlayan tüm Kürtlere de kutlu olsun diyoruz.
Êzdî halkımız bu yıl Çarşema Sor bayramını direniş içinde kutlamaktadır. Birkaç yıl öncesine göre daha bilinçli ve örgütlü mücadele eden konuma gelmiş olmak anlamı ve değeri büyük bir kazanımdır. Bugün vesilesiyle Êzdî halkımızın Şengal merkezli direniş mücadelesini de kutluyor, başarılar diliyoruz.

'ÊZİDÎLER ÖNEMLİ BİLİNÇ VE ÖRGÜTLÜLÜK KAZANDI'

Êzdîler tarihte olduğu gibi bugün de Kürt halkının düşmanlarının başlıca hedefidir. Tarihte en çok Êzdî katliamı yapan güç, başını Türk egemenlerinin çektiği insanlık düşmanları olmuştur. Türk egemenleri bu saldırılarını birçok defa yanlarına Kürt hain ve işbirlikçilerini alarak yapmıştır. Bugün de faşist Türk devleti yanına KDP’yi alarak Êzdîlere saldırmaktadır. Bu iki güç, Êzdîlerin kendi inancı ve kültürüyle yaşamasına olanak verecek olan demokratik özerklik talebine düşmanlık etmektedir. TC Kürt soykırımcısı bir devlet olma yanında, AKP-MHP faşist rejimiyle Arap coğrafyasına dönük emperyal amaçlar gütmeye başladığı için Êzdîlere düşmanlık etmektedir. KDP ise faşist ve Kürt düşmanı Türk devletinin işbirlikçisi olduğu için Êzdîlere düşmanlık etmekte, Êzdîleri çıkarlarına kurban etmek istemektedir. Bu iki gerici odak, Irak devletini de saldırılarına ortak etmek için yoğun çalışmaktadır.

Êzdî halkımız tüm saldırı ve baskılara rağmen son altı yıl içinde büyük gelişmeler kaydetmiştir. Şengal Êzdîleri önemli bir bilinç düzeyi kazanmıştır.  Tehditlere karşı direnecek ve kendini savunacak düzeye gelmiştir. Bu yıl ki Çarşema Sor bayramı daha büyük bir direniş içinde kutlanmaktadır. Bu bilinç, örgütlenme ve mücadele düzeyi tüm kutlama ve etkinlikler gibi Cejna İmanê bayramını da daha anlamlı yapmıştır. Bu gelişmeler, Êzdîlerin kendilerini adeta yeniden tanımlamaya, yaratmaya ve özerk yaşama yoluna koymuştur. Kutlanması gereken en büyük değerlerden biri de budur.

'KIYMETLİ VE BÜYÜK BİR KÜLTÜR'

Değerli halkımız;

Çarşema Sor bayramı geçen her gün çok daha fazla direniş ve yeniden yaratılış bayramı olmaya başlamıştır.  Êzdî inancına göre Kürdistan toprakları ‘Heqwar’ ülkesidir. Kürt halkının ekmeğini yediği topraklara bağlılığını bayram kültürüyle anlamlandırmasına Êzdîlerin öncülük etmesi kıymeti büyük bir kültürdür. Bu bilinç ve inancın ışığında 2021 Çarşema Sor bayramını soykırımcılara karşı topraklarımızı, kültürümüzü daha güçlü savunan, baskı ve saldırıların düzeyi ne olursa olsun Kürdistan topraklarını terk etmeyen, terk etmek zorunda bırakılmış halkımızı da topraklarına döndüren duygu ve düşünceyle kutlayalım diyoruz. Bu duygu ve düşüncenin pratik öncüleri olan, başta Êzdî halkımız olmak üzere Heqwar ülkesi Kürdistan topraklarını işgal saldırılarına karşı savunurken şehit düşen tüm kahraman şehitlerimizi Mam Zeki Şengali, Zerdeşt, Bêşîr ve Agit Civyan yoldaşlar şahsında bir kez daha anıyoruz.

'ÖZ SAVUNMA BÜYÜTÜLMELİ'

Êzdî halkımızı, kendilerine yöneltilmiş soykırım tehlikesinin ortadan kalkmadığını bilerek öz savunmasını ve toplumsal örgütlülüğünü daha da büyütmeye çağırıyoruz. Êzdîler arası birliğin gerekliliğini bu bayram vesilesi ile bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Êzdî Oldarların da bu mücadelede tarihi görevlerini bir kez daha başarıyla yerine getireceklerine inanıyor, bayramlarını ayrıca kutluyoruz. Başur Kürdistan halkımız, Şengal’in özerkliğini garantilemesiyle aynı zamanda Başur siyasi sisteminin demokratikleşeceğini, daha adil ve şeffaf bir yönetime kavuşacağını bilmelidir. Bu bilinçle Başur halkımızı da Şengal’deki mücadeleyi kendi demokrasi mücadelesi olarak görmeye, sahip çıkmaya, katılarak destek olmaya çağırıyoruz. Bu çağrımızı Irak’ın demokratikleşmesini isteyen tüm güçlere de yapıyoruz.

'BİRBİRİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ'

Değerli Êzdî halkımız;

Halk kültürümüzde güçlü yaşanan komşuluk, dostluk, akrabalık ilişkilerimizi demokratik yurtsever bilinçle ele alarak birbirimize sahip çıkmalı, zorda ve darda olanlara gerekli manevi ve maddi desteği vermeliyiz. Avrupa'daki Êzdî halkımızı bu dayanışmaya öncülük etmeye çağırıyoruz. Kürtler toplumsal adalet duygusu en güçlü halklardan biridir. Kürtler, temiz, iyi niyetli ve paylaşımcı bir halktır. Bu erdemler birçok zorluğun üstesinden gelmemizi sağlamış ahlaki değerlerimizdir. Bu değerlerimizi Apocu bilinçle yoğurup demokratik ulus örgütlemesiyle güncellemeyi tam başardığımızda, yenemeyeceğimiz hiçbir zorluğun kalmayacağını vurgulamak istiyoruz. Çarşema Sor bayramı başta Êzdî halkımızda olmak üzere tüm Kürtlerde bu kültürümüzü yaşatan bir bayramdır. Dolayısıyla sizleri bu yılki bayramı her zamandan daha çok bu toplumsal kültürümüzün özüne göre kutlamaya çağırıyoruz.

Kürtlük, Êzidîlerle birlikte kadim değerleriyle bu kez demokratik ulus temelinde yenilmemecesine yeniden buluşmuştur. Çağdaş Derwê ve Êdulêler demokratik özerk Kürdistan'ı inşa etmekte ve yenilmez bir ruhla savunmaktadır. Garê zaferi, 8 Mart, Newroz ve 4 Nisan kutlamaları bu ruhun 2021’deki tezahürü olmuştur. 2021 Çarşema Sor bayramını da bu ruh, anlam ve duygular içinde kutluyor olmanın kendisi de bir zaferdir. Biz de hareket olarak bu duygu ve düşüncelerle Êzidî halkımızın bayramını bir kez daha kutluyor, bu bayramı büyük bir heyecan ve inançla kutlamamızı sağlayan kahraman şehitlerimizi Bınevş ve Xanelerin, Mam Zeki Şengalî, Zerdeştlerin ve Bêşîr yoldaşların şahsında bir kez daha anıyor, uğruna can verdikleri halkların özgürlük davasının nihai zaferi için mücadelemizi yükselteceğimizin sözünü bir kez daha yineliyoruz."