KCK Ana Davası Amed’de görüldü

Yargıtay tarafından bozulan KCK Ana Davası Amed’de yeniden görüldü. HDP milletvekilleri Pero Dündar ve Tayyip Temel’in dokunulmazlık nedeniyle yargılanmasının durdurulması talebi mahkeme tarafından reddedildi.

KCK Ana Davası’nda cezaları Yargıtay tarafından bozulan 38 kişinin yeniden yargılanmasına Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Bozulma kararından sonra aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Pero Dündar ve Van Milletvekili Tayyip Temel’in de bulunduğu 38 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması Amed’e görüldü. Duruşmaya, Yargıtay tarafından aldığı 18 yıllık cezası bozulan Temel, 9 yıllık hapis cezası bozulan Dündar ve diğer 31 kişi katılmazken, 5 kişi ve avukatlar hazır bulundu. Sanık sayısının fazlalığı nedeniyle Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma salonunda görülen davada, polisler üst araması yapıldıktan sonra duruşma salonunda bekledi.

Duruşmada sanıklar Yargıtay’ın bozduğu davanın lehlerine olan bozma ilanını kabul ettiklerini aleyhine olan ilanı ise kabul etmediklerini beyan etti. Sanık avukatlarından Amed Baro Başkanı Cihan Aydın, dosyadaki eksikliklerin tamamlanmasını talep etti.

‘YARGILAMANIN DURDURULMASI İSTENDİ’

HDP milletvekilleri Temel ve Dündar’ın avukatı Mehmet Öner, Temel’in koronavirüse yakalanmasından dolayı Dündar’ın ise parlamentodaki çalışmaları nedeniyle duruşmaya katılmadığını belirterek buna ilişkin belgeleri mahkemeye sundu. Av. Muharrem Şahin ise, Anayasa Mahkemesi’nin CHP’li Enis Berberoğlu kararına işaret ederek milletvekili olan müvekkilleri Temel ve Dündar’ın yargılamasının Anayasa’nın dokunulmazlığı düzenleyen 83. Maddesi kapsamında durdurulmasını istedi.

Temel’in avukatı Şivan Cemil Özen ise 2014 yılından beri yurtdışı çıkış yasağı bulunan müvekkilinin parlamento çalışmalarını rahatlıkla yürütebilmesi için kaldırılmasını talep etti.

TEMEL’İN YURTDIŞI YASAĞI KALDIRILMADI

Savunmalarından ardından mahkeme Temel ve Dündar’ın bugünkü duruşmaya ilişkin mazeretlerini kabul ederek, bir sonraki duruşmaya hazır bulunması için ihtarda bulunmasına, duruşmada hazır bulunmayan diğer sanıklar hakkında zorla getirme kararını çıkarılmasına hükmetti. Mahkeme, Temel ve Dündar’ın Berberoğlu kararı nedeniyle yargılanmasının durdurulması talebini “yeteri kadar tartışıldı” diyerek, reddetti.

Duruşma, 13 Nisan’a ertelendi.