KCK: Kadı Muhammed ve arkadaşlarının özlemlerini gerçekleştireceğiz

KCK: Kadı Muhammed ve arkadaşlarını 74. şehadet yıl dönümünde anarken, onların özlemlerinin torunları tarafından gerçekleştirileceğine inanıyor, onların özlemlerini yaşatma ve gerçekleştirme sözümüzü bir daha yineliyoruz.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Kadı Muhammed ve arkadaşlarının idam edilmelerinin yıl dönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı.  

KCK, açıklamasında şunlar belirtildi:

Bundan 74 yıl önce Kadı Muhammed ve arkadaşları Mahabad’ın Çarçıra meydanında idam edildiler. Kürdistan halkının özgür yaşamı için mücadele eden şehitlerimizi minnet ve saygıyla anıyor, onların özlemlerinin Özgür Kürdistan ve Demokratik İran’da gerçekleşeceğine inanıyoruz.

1946’da kurulan Mahabad merkezli Kürt Cumhuriyeti İran sınırları içinde özerk olmak istiyordu. Ancak kapitalist modernitenin milliyetçi ve ulus devletçi zihniyetinden etkilenen İran devleti bu isteğe saldırıyla karşılık vermiştir. Bu saldırı karşısında beklenen dış destek de olmayınca Mahabad Cumhuriyetini yıkılmış; yöneticileri de idam edilmiştir.

Kadı Muhammed, Şeyh Sait ve Seyit Rıza’nın arkadaşlarıyla birlikte idam edilmeleri Kürdistan tarihinde kapanmayan bir yara olduğu gibi Kürt halkının özgürlük mücadelesi açısından da önemli derslerle doludur. Eğer bugün Kürt halkının özgürlük mücadelesi doğru çizgide yürütülüyorsa bunu sağlatan bu dönemin politik ilişkileri ve mücadele tarzından çıkarılan derslerdir. Onların mücadelesi bugün Rêber Apo’nun Demokratik Modernite çizgisinde sürdürülen mücadelesinde yaşatılmaktadır.

20. yüzyılda başta Türkiye olmak üzere Kürdistan'ı egemenlik altında tutan devletlerde ulus devlet zihniyeti gelişmişti. Buna karşı da bu zihniyetin ezilen uluslardaki izdüşümü olan milliyetçilikle ulusal kurtuluş gerçekleştirilmek isteniyordu . Ancak bu iki zihniyet sorunları çözemediği gibi, çıkmaz içinde tutuyordu. Rêber Apo tüm bu gerçeklikleri kapsamlı çözümleyerek Kürt halkının özgür ve demokratik yaşamanın Türkiye, İran, Irak ve Suriye’nin demokratikleşmesi temelinde çözümünün en doğru strateji olduğunu ortaya koydu. Rêber Apo’nun Kürt halkının özgür ve demokratik yaşamı için ortaya koyduğu bu strateji doğru pratikleştirildiğinde tüm Kürtleri özgürleştirecek bir güce sahip olduğu görülmektedir.

Şu da açığa çıkmıştır ki, ulus devlet anlayışıyla Ortadoğu’da istikrarın sağlanması, hakim ulusa ait halkların da özgür ve demokratik yaşama kavuşması mümkün değildir. Bu açıdan Rêber Apo’nun Demokratik Ulus anlayışı ve halkların kardeşliği temelinde sorunların çözümü tam da Ortadoğu tarihine uygun bir çözüm olmaktadır.

Kadı Muhammed ve arkadaşlarının idam edilişlerinin 74. yıldönümünde İran’ın tarihi ve İslam’ın özünde var olan halkların bir arada yaşama kültürünün güncellenmesiyle İran’da halkların özgür yaşama ve istikrara kavuşması ile mümkün hale gelecektir. Böylece hem İran’ın tarihine uygun hem de Kadı Muhammed ve arkadaşlarının özlemi olan kardeşliğe dayalı Özgür Kürdistan ve Demokratik İran çözümü ortaya çıkacaktır.

Kadı Muhammed ve arkadaşlarını 74. şehadet yıl dönümünde anarken, onların özlemlerinin torunları tarafından gerçekleştirileceğine inanıyor, onların özlemlerini yaşatma ve gerçekleştirme sözümüzü bir daha yineliyoruz.”