KDP, bir Kürt siyasetçiyi Türk devletine teslim etti

KDP Asayişi'nin, 12 yılını Türk zindanlarında geçiren ve baskılardan dolayı Hewlêr’e sığınan Ömer Bartan isimli siyasetçiyi, gözleri ve elleri bağlı halde sınıra götürerek Ankara rejimine teslim ettiği bildirildi.

48 yaşındaki Bitlisli Ömer Bartan, Türk devleti tarafından siyasi gerekçelerle tutuklanarak 12 yılını hapiste geçirmiş.

RojNews’in haberine göre 48 yaşındaki Bitlisli Ömer Bartan, 12 yılını Türk cezaevlerinde geçirdikten sonra, baskılar nedeniyle Haziran 2019’da Güney Kürdistan’a sığınmak zorunda kaldı. Bartan’ın, daha bir ay olmadan 3 Temmuz 2019’da Hewlêr Asayişi tarafından tutuklandığı kaydedildi.

Ailesinin RojNews’e verdiği bilgilere göre, Bartan tutuklandıktan sonra ailesine hiçbir haber verilmedi.

28 Ocak 2021’de Şırnak’taki Türk polisinin Bartan ailesini arayarak, Bartan’ın sınırı geçmeye çalışırken yakalandığı iddiasında bulunduğu belirtildi.  

22 Şubat’ta Şırnak’taki cezaevinden ailesi ile telefon üzeri görüşen Ömer Bartan, başından geçenleri anlattı.

Ailenin verdiği bilgilere göre Ömer Bartan, Hewlêr’de tutuklandığında baskı ve tehditlere maruz kaldı, kendisine ajanlık dayatıldı. Ancak baskı ve dayatmaları reddettiği için 28 Ocak günü ellerinin kelepçeli ve gözleri bağlı halde Kuzey Kürdistan ile olan sınıra bırakıldığını anlatan Bartan, KDP Asayişi'nin resmi olmayan bir şekilde kendisini Türkiye’ye teslim ettiğini belirtti. Bartan’ın ailesine, “elleri ve gözleri bağlı halde” İbrahim Halil Sınır Kapısı’ndan geçirildiğini ve orada bırakıldığını söylediği ifade edildi.

Türk askerine bu şekilde teslim edilen Bartan’ın hakkında tutuklama kararı olduğu ve üç ayrı davadan yargılandığı gerekçesiyle Şırnak cezaevine konulduğu belirtiliyor.