Kemal Kurkut'u katleden polis yine serbest

Kemal Kurkut'u katleden Polis Yakup Ş.'nin duruşması görüldü. Mahkeme heyeti, tutuklama talebini yine reddetti. Anne Kurkut, polise "katil" diye bağırdı.

Amed'de 2017 yılındaki Newroz kutlamasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un katledilmesine ilişkin, Polis Yakup Ş.'nin "kasten öldürme"den tutuksuz yargılandığı davanın 7'nci duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya katil Yakup Ş. ve avukatı, Kurkut’un annesi Secan ve ağabeyi Ferhat Kurkut ile avukatları Mehmet Emin Aktar ve Sidar Avşar katıldı. Duruşmayı, Lice’de kalekol protestosunda askerlerin katlettiği Medeni Yıldırım'ın annesi Fahriye Yıldırım ile HDP’li vekiller Züleyha Gülüm, Serpil Kemalbay ve Saliha Aydeniz de izledi.

POLİS ABLUKASI

Adliye önünde ve duruşmanın yapılacağı koridorda polis ablukası dikkat çekerken, koridorda polislerin özellikle Kurkut'un annesi Secan ve ağabeyi Ferhat'a yakın oturması dikkat çekti. Duruşmayı izlemek isteyenler, yapılan aramadan sonra duruşma salonuna alınırken, yaklaşık 20 polis de salona girerek duruşmayı takip etti.

HAKİMLERLE AYNI KAPIDAN GİRDİ!

Yoğun güvenlik önlemleri altında halk giriş kapısından adliyeye girerken, Yakup Ş.’nin ise savcı ve hakimlerin giriş yaptığı kapıdan adliye binasına gelmesi dikkat çekti.

TUTUKLAMA TALEBİNE RET

Mahkeme heyeti, İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) Genel Kurulu’ndan talep edilen raporun gelmediğini belirtirken, Kurkut Ailesi'nin avukatı Mehmet Emin Aktar, mevcut delil durumu ve dosyanın ATK'de olduğunu ifade ederek, sanık polisin tutuklanması talebinde bulundu.
Olayın üzerinden zaman geçmesi ve delilleri karartma ihtimalinin olmadığı gerekçesiyle sanık polis Yakup Ş.'nin tutuklanması talebini reddeden mahkeme heyeti, ATK Genel Kurulu’nun hazırlayacağı bilirkişi raporunun beklenmesine karar vererek, duruşmayı 14 Ocak 2020’ye erteledi.

ANNEDEN POLİSE: KATİL!

Mahkeme heyetinin kararından sonra Anne Secan Kurkut, sanık Yakup Ş.'ye ve avukatına tepki göstererek, "Katiller" diye bağırdı. Anne Kurkut, polislerce duruşma salonundan çıkarıldı.

'ADALET DE ÖLDÜRÜLÜYOR!'

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, "Sanık 7 duruşmadır tutuksuz yargılanıyor. Elini kolunu sallayarak aramızda dolaşıyor. Cezaevleri ağzına kadar dolu, sırf bir Tweet attıkları için insanlar cezaevine atılıyor ama Kemal’i öldüren polis elini kolunu sallayarak aramızda dolaşıyor. Yine bir cezasızlık ile karşı karşıyayız. Adalet bir kez daha öldürülüyor ve bunun olmaması için hukukun yerine getirilmesini istiyoruz” diye konuştu.