KNK Şengal saldırısını kınadı, saldırılara karşı ayağa kalkmaya çağırdı

İşgalci Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırılarını kınayan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Türk devletinin saldırılarına karşı ayağa kalkmaya çağırdı.

KNK, 15 Haziran günü Şengal’e bağlı Sinun’da Halk Meclisi ve pazaryerine düzenlenen saldırıya ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Açıklamada, “Türk devleti bugün Şengal’in Sinun ilçesine insansız hava aracıyla saldırdı. Saldırıda kırtasiye dükkanı sahibi Xidir Şivan Naso ile 10 yaşındaki torunu Salih Xidir Naso hayatını kaybederken aralarında gazeteci Salih Berçes’in de bulunduğu 6 kişi yaralandı” diye hatırlatıldı.

“Bu vesileyle özellikle Türk devletini ve müttefiklerini kınıyor, Naso ailesine ve Kürdistan halkına taziyelerimizi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz” diyen KNK şöyle devam etti:

“Hayatını kaybedenlerin ve yaralananların tamamı sivildir ve Sinun halkındandır. Sinun ilçesi Sincar’a bağlıdır ve halkı Êzididir. 2014 yılında DAİŞ tarafından işgal edilen bu bölge, diğer bölgeler gibi katliamlara ve insanlığa karşı suçlara sahne oldu. DAİŞ’in yenilmesinden sonra ve o zamandan bu yana Türk devlet güçleri yıllardır Şengal’ onlarca kez saldırıyor, Êzidi inancına mensup insanları ve Şengalli çocukları hedef alıyor. Türk devletinin saldırıları DAİŞ saldırılarının devamı niteliğinde olup soykırım amacı ile gerçekleştirilmektedir.

Türkiye şu anda bu konuları kullanmak ve Kürt halkına yönelik saldırılarını artırmak istiyor. Türk devleti iki ayı aşkın süredir kimyasal silahlarla Kürdistan Özgürlük Hareketi güçlerine tüm gücüyle saldırıyor. Rojava’yı tehdit ediyor ve zaman zaman saldırıyor. Şimdi Şengal’e saldırıyor ve çocukları katlediyor. Özellikle NATO genişlemesi bağlamında, NATO yetkilileri ve birçok ülkenin temsilcisi ‘Türkiye’nin güvenlik tehditlerini anlıyoruz’ diyorlar. Bu durum aynı zamanda Erdoğan ve hükümetine Kürt halkına yönelik saldırılarını artırma cesareti ve fırsatı da veriyor.

‘Türkiye’nin güvenlik tehditlerini anlıyoruz’ diyenler, Şengalli çocukların tehlikelerini de anlıyorlar mı, anlamıyorlar mı? Xidir Şivan Naso ve 10 yaşındaki torunu Salih Xidir Naso’nun katledilmesini görüyorlar mı yoksa görmüyorlar mı? Bu insanlar bu katliam hakkında ne diyor? Bu konuda da seslerini duymak istiyoruz.

Şengal halkının insani yardıma ihtiyacı var. Şengal’in, özellikle de Şengalli çocukların ve Êzidî inancına mensup insanların korunması gerekir. Bunun üzerine hümanist ve demokratik dünyayı, vicdan sahibi herkesi Türk devletinin saldırılarına karşı ayağa kalkmaya, Şengal halkını ve Şengalli çocukları savunmaya, Kürdistan halkının yanında olmaya çağırıyoruz.”