KNK'den 'Xelifan' açıklaması: Yaralılar HPG’ye teslim edilmeli

KNK, Xelifan bölgesinde gerillaya dönük saldırıda yaralanan iki gerillanın HPG’ye teslim edilmesini isteyerek, "Tuzağı kuran güçleri ve işgalcileri lanetliyoruz” dedi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Yürütme Konseyi, Hewlêr’in Xelifan bölgesinde hareket halindeki gerillalara dönük 5 Eylül'de gerçekleşen saldırıya dair açıklama yaptı. Açıklamada, SİHA saldırısı sonucu 3 HPG’linin hayatını kaybettiği ve 2'sinin de yaralandığına işaret edilerek, "Savaş bölgesinin dışında kalan bir bölgede, karanlık bir gecede HPG’liler yürüyüp giderken dronlar onları nasıl tespit edebilir? Bu fikri Türk devletine kim verdi? KDP güçlerinin orada ne işi vardı? Ayrıca olay yerine yakın olan köylüler, KDP güçlerinin olay yerine gittiği sırada silah sesi duyduklarını söylüyor. Bütün bunlar soru olarak önümüzde duruyor” denildi.

Açıklamada, HPG’nin olayın araştırılması ve KDP’den yaralı üyelerinin serbest bırakılmasına dair yaptığı çağrıya da değinilirken, şunlar belirtildi:

"HPG’nin çağrısını yerinde görüyor ve destekliyoruz. Bu olay araştırılıp aydınlatılmalı ve yaralılar HPG’ye teslim edilmelidir. Bu bölgede pusuya düşürüldüğü ilk olay değil. Bir yıl önce biri 26 Temmuz 2021’de diğeri 29 Ağustos 2021’de KDP güçleri tarafından iki grubu daha pusuya düşürüldü. Bu üç pusuda şu ana kadar 12 HPG’li yaşamını yitirdi. Türk devleti bir süredir Güney Kürdistan’a yönelik gerçekleştirdiği saldırılarında büyük bir çıkmazın içine sürüklenmiş, her gün çok sayıda askeri öldürülmüş ve son zamanlarda çok sayıda helikopteri düşürülmüştür. Böyle bir durumda KDP, Türk devletine yönelik iş birliğini ve desteğini artırmış ve genişletmiştir. Kimi yerlerde işgalcilere yollar inşa ediyor, kimi yerlerde ise doğrudan yanında yer alıyor."

KDP'ye de çağrı yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“Kürdistan halkının Özgürlük Hareketi, dört parçanın tamamında çok yüksek bir seviyeye ulaştı ve birçok başarıya imza attı. Elbette bizler büyük bedeller de ödedik. Türk devleti ile hem ulusal hem de uluslararası düzeyde işbirliğiniz, mücadelemize, çalışmalarımıza ve kazanımlarımıza büyük zarar vermektedir. Çözüm, düşmanla işbirliği yapmamaktır ve bu hiçbir şekilde kabul edilemez. Evet, Kürt halkının hareketinde bazı sorunlar olduğunu biliyoruz ve bunun çözümü diyalogdan geçiyor. Aynı zamanda tüm partileri, siyasi örgütleri, toplumsal kurumları, sanatçıları, aydınları ve tüm yurtseverleri KDP’nin işgalci devletle iş birliğine karşı seslerini yükseltmeye ve çok geç olmadan yurtsever bir duruş sergilemeye çağırıyoruz. Herkes elini vicdanına koymalı ve sessiz kalmamalı."

Açıklamanın sonunda, "Ayrıca yaralıların HPG’ye teslim edilmesini istiyoruz. Bizler bir kez daha bu tuzağı kuran güçleri ve işgalcileri lanetliyoruz” denildi.