KNK Halepçe katliamında yaşamını yitirenleri andı

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), 33 yıl önce Saddam Hüseyin rejimi tarafından gerçekleştirilen Halepçe katliamında hayatını kaybedenleri andı.

KNK yaptığı yazılı açıklamada 33 yıl önce 14 Mart 1988’de Saddam Hüseyin başında olduğu Baas rejimi tarafından Halepçe’de Kürtlere karşı soykırım saldırısı gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Açıklamada şunlar ifade edildi: “Baas rejimi Irak iktidarını ele geçirir geçirmez, Kürtlere karşı asimilasyon ve katliamlara başladı. Koyun sürüsüne dalan kudurmuş kurtlar gibi, on binlerce Feyli Kürdünü öldürdü ve sürgün edilen on binlercesinden çoğunun akıbeti de halen bilinmemektedir. 1980’lerde, Enfal ile Barzan halkı diri diri toprağa gömüldü. 4 yıl süren süreçte, Germîyan’dan Behdînan’a kadar 182 binden fazla günahsız sivil barbarca katledildi. 4 binden fazla Kürdistan köyü harap edildi.

Halepçe’de yaşananlar 20’nci yüzyılın en büyük suçlarından biriydi. Birkaç saat içinde 5 binden fazla insan öldürülürken binlercesi de yaralandı. Böylece Halepçe, bu şekilde Kürt halkının büyük bir acısı ve yarasına dönüştü.”

Bugün de Kürtlere yönelik katliam tehlikesinin halen tam olarak aşılmadığını kaydeden KNK, Şengal’e yönelik soykırım saldırısı, Cizre’de Türk devletinin beş yıl önce gerçekleştirdiği vahşet, 2018’de Efrîn, 2019’da Serêkaniyê ve Girê Sipî’nin işgalini hatırlattı.

Halepçe’nin yenden inşa edilmesi ve halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesini isteyen KNK “Halepçe soykırımını anma sadece törenlerle sınırlı tutulmamalı; sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetleriyle her zaman bu bellek canlı tutulmalıdır” diye ekledi.

KNK şöyle noktaladı: “Bilinmelidir ki, hiçbir zaman Halepçe’yi unutmayacağız. Dêrsim, Geliyê Zîlan, Serdeşt, Merîwan, Amûdê, Enfal, Feylî Kürtleri, Yarsan, Êzidî, Şengal, Roboskî, Cizîra Botan ve halkımıza karşı uygulanan diğer tüm katliamları nasıl unutmadıysak, Halepçe’yi de unutmayacağız

Bir kez daha Halepçe ve Enfal şehitleri şahsında, tüm Kürdistan şehitlerini anıyor, anılarına karşısında saygıyla eğiliyoruz.”