'Komutan Yılmaz Dersim, Önderlikle yaşıyordu'

10 Kasım günü Dersim'de şehit düşen HPG Komuta Konseyi Üyesi Yılmaz Dersim'i anlatan HPG gerillası Kemal Piling, "Heval Yılmaz Dersim; Önderlikle yaşıyordu. Önderlik, sanki sürekli onun yanındaymış gibi yaklaşırdı" dedi.

HPG Komuta Konseyi Üyesi ve Dersim Saha Komutanı Yılmaz Dersim (İsmail Sürgeç) 10 Kasım günü Dersim merkeze bağlı Ahpanos Vadisi ve Hozat ilçesine bağlı Aliboğazı bölgesinde Türk ordusunun başlattığı operasyonda şehit düştü.

HPG gerillası Kemal Piling, HPG komutanlarından Yılmaz Dersim’i ve onunla yaşadığı anılarını anlattı. Gerillaya ilk katıldığı süreçte Yılmaz Dersim'i tanıdığını söyleyen gerilla Piling, "İstanbul’dan bir grup arkadaşımla birlikte katıldık. Dersim'de bize bir dönem eğitim verdi. O zaman bize olan yaklaşımları, ortama olan yaklaşımları çok ilgimi çekiyordu. Yeni olmamıza rağmen bize olan yaklaşımları dikkatimizi çekmişti. Daha sonra Batı Cephesi’ne geçtik. 2012’de Batı Cephesi’nde, cephe yönetiminde yer alıyordu o süreçte. Onu gördüğümde mutluydum, çünkü o gördüğüm ilk gerillaydı.

Bizimle kaldığı süre boyunca yaşamı, duruşu, bizimle paylaşımları herkesin dikkatini çekiyordu. Bizimle tartışıyor, sohbet ediyor, arada anılarından söz ediyordu. ARGK sürecinden söz ederdi. O süreçte de ilk dikkatimizi çeken nokta; yapısıyla ilgileniyor olmasıydı. Komutan, savaşçı ayrımcılığını yapmazdı. Munzur vadisinde bir eylem gidecektik. Onun oradaki yaklaşımları bile çok eğiticiydi. Hiçbir örgütte ya da askeri sistemde, orduda bir böylesi bir komuta ve savaşçı ilişkisi görülmemiştir. Bunlar tabi Önderliğimizin çabaları, ideolojisi, ortaya koyduğu perspektifler sayesinde oldu. Heval Yılmaz Dersim; gerçekten bunu içtenlikle yaşıyordu. Önderlik, sanki sürekli onun yanındaymış gibi yaklaşırdı" dedi.

HER ZAMAN YOLDAŞLARININ YANINDAYDI

Yılmaz Dersim’in Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a olan bağlılığına da dikkat çeken gerilla Piling şunları belirtti: "Şehit Yılmaz’a baktığınızda gerçekten Önderliği hissediyorsunuz. O hissi size yaşatıyordu. Hem Önderliğimizin özgürlüğü hem de halkımızın kurtuluşu için yürüttüğümüz bu mücadele, yeni döneme nasıl daha fazla cevap olunabilir, düşmana daha fazla nasıl darbe vurulabilir, Önderliğin özgürlüğüne nasıl katkı sağlanabilir anlamında sürekli yoğunlaşmaları vardı ve bizi de yoğunlaştırırdı. Yılmaz arkadaşın katılımında bunların hepsini görebilirdiniz. Çok uzun yıllar birlikte kalmadık. 2011 yılından 2013 yılına kadar birlikteydik ve aynı kış kampında da kaldık.

Yılmaz arkadaş gerekten farklıydı. Her şeyiyle farklıydı. Yoldaşlığın aslıdan kardeşten daha öte olduğu, birbiri için canını verecek kadar bağlı olmak gerektiğini söylerdi. Birbirini hep güçlendirmek gerektiğine inandı. Gerçekten güçlü ve derin bir katılımı vardı. Hep savaşçılarının yanındaydı, yoldaşlarının yanındaydı.

Geri çekilme sürecinde de birlikteydik. Yol süreci boyunca arkadaşların güvenliği için, güvenli bir şekilde Güney’e geçmeleri için elinden geleni yapıyordu. Sürekli grupla ilgilenirdi. Panzerler grubu izlemek için gelmişlerdi ve şehit Yılmaz arkadaş, hemen öne atıldı ve tüm arkadaşların güvenli bir şekilde alana geçmeleri için yüksek bir tepeye çıktı. Orada tüm panzerleri izliyordu ve arkadaşları geçiriyordu. Şehit Yılmaz Dersim; böyle bir karaktere sahipti."