KON-MED Çarşema Sor’u kutladı

Çarşema Sor’u kutlayan KON-MED, “Çarşema Sor Şengal’in özerk bir statünün yeniden inşası ve göç yollarına düşen binlerce Êzidînin topraklarına dönmesine vesile olmasını diliyoruz” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Almanya’daki Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED) şunları belirtti: “Tarih boyunca farklı halk ve inançların birçok mukaddes bayramı olmuştur. Bunlardan biri de Êzidî Kürt toplumunun kutsal bayramı Çarşema Sor’dur. Mezopotamya coğrafyasında, Nisan ayının 13’ünden sonraki ilk Çarşamba günü kutlanan, dünyanın mayalandığı gün, dolasıyla doğanın canlanışı, yeni bir yılda güzel günlerin habercisi olan Çarşema Sor bayramında kin ve nefretin yerine barış ve kardeşliğin sağlandığı gündür. Çarşema Sor'da yeşil, kırmızı ve sarı renklerde ince ipler (basımbar) örülür. İnanca göre bu renkler barışı ve yaşamı temsil etmektedir. Basımbarın, sağlık, barış ve bereket getirdiğine inanılır. Çarşema Sor'da kan akıtılması günahtır, asla can alınmaz.

Êzidî toplumunun zorlu ve bir o kadar da acı dolu günlerden geçmiştir-geçmektedir. Çarşema Sor bayramı da son yıllarda savaş ve yaşanan katliamlar nedeniyle maalesef anlamı ve muhtevasına uygun bir bayram olarak kutlanamamaktadır. 73. Ferman’a rağmen Şengal’i terk etmeyen, direnen Êzidîlerin kutsal günü olan Çarşema Sor Şengal’in özerk bir statünün yeniden inşası ve göç yollarına düşen binlerce Êzidînin topraklarına dönmesine vesile olmasını diliyoruz.

KON-MED olarak, Ortadoğu’nun en kadim toplumlarından olan Êzidî Kürt toplumunun inançlarını özgürce yaşayabilecekleri, hiçbir dışlanmaya uğramayacakları günlere kavuşmasını diliyor, gelecek bayramların Ezdîxan’da, Şengal’in direniş ve özgürlük mücadelesi ruhuyla kutlanması temennisiyle Çarşema Sor'u içtenlikle kutluyoruz.”