Korucu ailesinden bir gerilla

Mîtan Gever, henüz 20 yaşında. Korucu bir ailede büyüdü ve şimdi gerilla. Korucuların şu soruyu sorup düşünmelerini istiyor: “Devlet neden bizi en önde kardeşlerimizi öldürmek için gönderiyor?”

Rojhilatê Kurdistan dağlarında gerilla olan Mîtan Gever, devletin açlıkla terbiye edip ihanete sürüklemesine karşı durmanın ve direnmenin gerektiğini söyledi. 

Mîtan Gever, 2000’de Gever’e bağlı Geliyê Dostkî’de dünyaya gelir. Köyleri, Türk güçleri tarafından yakılınca Gever’e göç ederler. Mîtan, koruculuğun egemen olduğu bir ortamda büyüdüğünü belirterek, şunları söyledi: “Kürdistan’ın bir yerinde eğer halk kültürüne bağlı ve dilini konuşuyorsa devlet korkar. Yurtseverliğinin önüne geçmek için her şeyi yapar. Ajanlığı öne çıkarır. Biz de öyle bir yerde büyüdük. Gever yurtseverliğin yoğun yaşandığı bir yer. Devlet bundan korktu ve bu halkı dize getirmek için türlü yollar denedi. Koruculuk da bunlardan biriydi. Bizim aile de devletin bu politikalarından nasibini almıştı. Asimilasyona uğramış, Kürtlüğünü unutmuştu. Devlet onları kendine muhtaç hale getirmişti. Zaman geçtikçe yaşadığım ortama bakıp ne olduğunu anlamaya çalışıyordum. Bir Kürt olarak neden kendi kültürümle büyütülmediğimi, tarihimin nasıl ayaklar altına alındığını, değerlerimizin nasıl saldırıya uğradığını ve bu savaşı yavaş yavaş anlamaya başladım. Çelişkilerim arttıkça arayışlarım da artıyordu. Arayışlarım sonucunda gerillaya katılım kararı aldım.”

KORUCULUK AÇLIĞIN ALTERNATİFİ OLMAMALI

Gerilla Mîtan Gever, koruculuğun, ajanlığın ne için olduğunu bilmelerini istediği koruculara seslendi: “Devlet, açlık ve yoksulluğu ne kadar geliştirse de koruculuk kabul edilmemeli. Kardeşine karşı silah kaldırmamalı. Devlet halkı önce aç bırakıyor sonra da operasyonlara katılmaları için baskı yapıyor. Onlar da devletin bu politikalarına boyun eğiyor. Korucuların şunu sormasıı lazım; ‘biz neden en önde kardeşimize karşı savaştırılıyoruz. Devlet neden askerini öne vermiyor.’ Kime karşı savaştıklarının bilincinde olmaları gerekiyor.”

İÇİNİZDEKİ AJANLARI KOVUN

Rojhilat dağlarında mücadele eden Mîtan Gever, İran devletinin Rojhilatê Kurdistan halkının fakirliğini kullandığını belirterek, buna kanılmamasını istedi. Mîtan Gever, “Halkımız, düşmanın oyunlarına gelmemeli. Bize karşı silah kaldırmasınlar. Şerefin, parasal karşılığı olmamalı. Özellikle gençler bu politikalara karşı seslerini yükseltmeli. Ajanları kendi içlerinde kovmaları lazım. Zaman artık bizim zamanımızdır. Özgürlüğe az kaldı” şeklinde konuştu.