'Kürt halkından öç alıyorlar ama kaybedecekler!'

HDP'li belediye eşbaşkanlarının gözaltına alınması protesto edildi. Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Davut Kesen, "Kaybettiler ve Kürtlerden öç almak istiyorlar" dedi.

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Amed İl Örgütü, görevi gasp edilen Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Keziban Yılmaz, Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Ayaz ve Kocaköy Belediyesi Eşbaşkanı Rojda Nazlıer’in gözaltına alınması ve belediyelere baskın yapılmasına ilişkin basın açıklaması yapmak istedi. Kayapınar Belediyesi önünde yapılmak istenen basın açıklaması polis tarafından engellendi. Uzun süren gerginliğin ardından açıklama HDP Kayapınar ilçe binasında gerçekleştirildi.

'İRADEMİZİ KIRAMAYACAKLAR'

Toplantıya HDP milletvekilleri, belediye eşbaşkanları, belediye meclis üyeleri, parti yöneticileri ve halk katıldı. İlk olarak konuşan HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, 2016'dan bu yana iradelerine yönelik saldırının devam ettiğini belirterek, iradelerinin kırılamayacağını, buna karşı direneceklerini söyledi. Sabahtan bu yana sokaklarda olduklarını kaydeden Ceylan,  "Arkadaşlarımızı kriminalize etmek istiyorlar. Onlar bizim halkımızı temsil etmeye devam edecekler. Gözaltıları protesto edip onlara sahip çıkacağımızı belirtmek isterim. Belediyelerimize ve irademize sahip çıkmaya devam edeceğiz. 4 parça Kürdistan’da yaşayan Kürtler birlik olsun. Rojava’ya yapılanlar, tüm Kürtlere yapılmak istenendir" dedi.  

'KÜRT HALKINDAN ÖÇ ALIYORLAR!'

Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Davut Kesen ise kayyum gasbı sürecinin bataklığa doğru sürüklendiğini dile getirerek, kendilerinden öç alındığını söyledi. Kesen "3 yıl önce yine kayyum gelmişti ve 31 Mart’taki seçimlerde halk AKP'yi sandığa gömdü. Mevcut sistem intikamcı bir güçle yaklaşılıyor. Hukuksuz bir tarzda belediye içinde aramalar yapıldı. Belediye abluka altında, halkın direnci bu ablukayı yıkacaktır. Halk her zaman olduğu gibi partisine, belediyesine sahip çıkacaktır. Bu sistem Kürt halkının seçilmişlerinden özür dileyecek" diye konuştu.

'YİNE KAYBEDECEKLER'

HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ ise AKP'nin Kürt kazanımlarına karşın topyekûn bir saldırı başlattığını belirterek, “Belediye binasında kimse yokken arama yaptılar. Çalışanların telefonuna el koydular, şimdi de bir abluka var. Belediye gelmek isteyen halka engel oluyorlar. Ancak buna rağmen bir sahiplenme oldu. Hâlâ halkımız orada belediyesine sahip çıkıyor. Belediye bu halkındır. 2014’te nasıl Kobanê’de kaybettilerse Amed de Serêkaniyê’de, Rojava’da kaybedecekler" diye konuştu.