Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Kürt Partileri:Saldırılara karşı ulusal birlikle cevap vermeliyiz

KNK’nin 19’ncu olağan kongresine Rojava’dan Kürt parti temsilcileri, Kürt halkının tehdit ve saldırı altında olduğunu vurgusunda bulunarak, “Bu saldırılara karşı ancak ulusal birlik ile cevap oluruz” mesajını verdi.

KNK’nin 19’ncü kongresinde konuşan Başur, Rojhilat, Bakur ve Rojavalı Kürt parti temsilcileri, Türk devletinin amacının Kürt katliamı olduğunu belirterek, buna karşı ulusal birliğin geliştirmesi çağrısında bulundu.

Türk devletinin saldırılarına karşı büyük bir direniş olduğunu söyleyen PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen, Kürtlerin buna karşı birlikle cevap olabileceğini söyledi. YNK’nin önden gelen isimlerinden Mele Baxtiyar ise konuşmasında ABD ve Rusya’yı hedef alarak, Kürt politikalarını eleştirdi. Kürt Kadın Hareketi temsilcilerinden Zeynep Murad ise Türk saldırılarına karşı ulusal tavrın acilen geliştirilmesi çağrısında bulundu.

PYD EŞBAŞKANI HESEN: HEDEF BÜTÜN KÜRTLER

KNK kongresine Rojava’dan katılan PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen, Rojava’nın büyük saldırı altında olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Rojava, çok büyük bir saldırı altındadır. Faşist Türk devletinin savaş uçakları halkımızı katlediyor. Bütün Rojava’da aynı fotoğraf var. Kuzey ve batı Suriye de yaşayan bütün kesimler geleceklerini görüyor. Bunun için mücadele ediyor. Onun için bu tehditler Kürt halkının üzerine olduğu gibi bütün kesimler üzerindedir. Bundan dolayı her kesim direniş içerisinedir. Bu imha planı büyük ve ağırdır. Bütün Suriye’de bir yıkım yaşanıyor. Bu ortamda biz projelerimizi geliştirdik. Büyük tecrübeler edindik. Suriye’de bu yıkım ancak bizim projemizle son bulabilir. Halkımızın kazanımlarını hedef alan bu saldırılara karşı ancak topyekûn bir direniş ile cevap verebiliriz. Çünkü bu saldırılar sadece Rojava’yı değil bütün Kürt halkını hedefliyor. Bunun için Kürdistanı bir tavırla buna karşı koymamız gerekiyor. Bugün ulusal birlik günüdür. Birlik olup bütün halkımızın çıkarlarını savunmamız gerekiyor.”

MELE BAXTIYAR: KÜRTLER ÖZGÜRLÜK İSTİYOR

YNK’nin önde gelen isimlerinden Mele Baxtiyar ise ABD ve uluslararası güçlerin Kürt politikalarına değindi. ABD başkanı Donald Trump’ın “Kürtlere para verdik” sözlerini sert bir dille eleştiren Baxtiyar, “Kürtler para değil, özgürlük istiyor” sözleriyle cevap verdi. Mele Baxtiyar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “20 yüz yılın başında Şêx Mahmud Berzenci, Mahabat Kürt Cumhuriyeti ve Eylül devrimi, ABD ve uluslararası güçler kendi çıkarlarına kurban ettiler. Bugün tarih tekerrür ediyor. ABD, Rojava’dan çekilerek, Türklere davetiye çıkardı. Orada sivil insan var ve bu saldırılarda katledilen sivil insanlardır. Bunun sorumlusu sadece Türk devleti değil, ABD ve uluslararası güçlerdir. 8 yıldır Rojava’dan bir tek kurşun Türk askerine atılmamıştır. Erdoğan ve Türk devleti bunu bahane ediyor.”

Kürtlerin ısrarlı barış talebine Türk devleti, her seferinde savaşla karşılık verdiğini hatırlatan Mele Baxtiyar, “Kürtler uzun yıllardır Türk devletiyle barışmak istiyor. Bu konuda Sayın Öcalan ve Celal Talabani’nin birçok girişimi oldu. Ama Türk devleti, katliamla cevap veriyor. Türk devleti istediği kadar katliam yaparsa yapsın Kürtleri yok edemez. Ne olursa olsun Kürtler kazanacak, Erdoğan kaybedecektir. Geçmişteki Türk liderleri gibi” diye konuştu. Mele Baxtiyar, Kürtlere Rojava’ya sahip çıkması çağrısında bulundu.

SADİQ: DİRENİŞ DUYGULARIMIZI ÜST SEVİYEYE ÇIKARDI

Irak Parlamentosu Goran Fraksiyonu Başkanı Dr. Yusif Mihemed Sadiq da ulusal duygularının üst seviyede olduğunu dile getirerek, bunu da YPJ, YPG ve QSD savaşçılarına borçlu olduğunu söyledi.

YPJ, YPG ve QSD savaşçılarının Türk saldırılarına karşı kahramanca direndiğini vurgulayan Sadiq şöyle devam etti: “Bu duygularımızın bu kadar üst seviyede olması bu kahramanlara bağlı. Bu direniş ile Kütler bir kez dünya siyasi tarihine geçti. Kürdistan’ın dört parçasında bugün peşmerge ve gerilla sloganları atılıyor. Halk birliği yakalamış. Umarım siyasi partiler halkın bu sesine kulak verir. Bugün ihtiyacımız ulusal bir stratejiye var. Eğer daha önce birliği oluştursaydık Kerkük, Efrîn böyle olmazdı. Bugün birlik olmasak, bütün Rojava’yı kaybederiz. Buna son vermeliyiz.”

OMAR: ÇÖZÜMÜN ADRESİ BİZİZ

QSD Dış İlişkiler Sorumlusu Dr. Abdulkerim Omar de Kürt devletinin amacının Kürtlerin imhası olduğunu ifade ederek, “Türkiye baştan beri DAİŞ ve İslami grupları destekledi. Kürtler statü sahibi olmamak için elinden geleni yaptı. Bu gruplar yoluyla yapamayınca kendisi katliamlar yapmaya başladı. İlk önce Efrin’i işgal etti. Şimdi de Serêkaniyê’de katliamlar yapıyor. Buna karşı Kürt örgütlerine çağrım acil olarak ulusal birliği gerçekleştirmemiz gerekiyor. Rojava’daki devrim toplumsal ve ilerici bir devrimdir. Bölgede yaşayan halkların birlikte yaşaması için bende bir çözüm ve tek adrestir” diye konuştu.

MUİNİ: BİZİ BİRLİK ÖZGÜRLÜĞE GÖTÜRÜR

PJAK Eşbaşkanı Siyamend Muini ise şunları söyledi: “Rojava’nın çözümü bütün Kürdistan’ın çözümüdür. Onun için Rojava’da yürütülen mücadeleye bütün Kürt partileri destek vermelidir. Bu hangi alanda olursa olsun her kes yapmalıdır. Bugünkü saldırıyı her ne kadar Türk devleti yürütüyorsa da bu bir uluslararası konsepttir. Bir komplodur. Amacı Kürtlerin özgürlüğüdür. Hedef Kürtlerin kazanımlarıdır. Bu komplo ancak ulusal düzeyde verilecek cevap ile boşa çıkartılır. Ancak birlik ve ulusal refleksler bizi özgürlüğe götürür.”

SALEH: ROJAVA’YI SAVUNMALIYIZ

Güney Kürdistan Parlamentosu Goran Hereketi Fraksiyonu Başkanı Mihemed Saleh da Türk devletinin amacı Kürt kazanımları olduğunu ifade ederek, “Bu saldırı ve tehditlerin altında yatan neden budur. Biz de bütün siyasi ve ideolojileri bir kenara bırakıp saldırılara karşı birlik olmalıyız. Rojava’yı savunmalıyız. Çünkü Rojava’nın kazanımları halkımızın kazanımlarıdır” dedi.

‘SÜREÇ BİZDEN TUTUM İSTİYOR’

PDPK-S temsilcisi Dr. Selah Derwêş de sürecin bir tutum istediğini belirtti.

“Her kes birlikten bahsediyor ama bu hayal olmuş ve içeriği de boşaltılmış. Bence birliği bir kenara bırakalım. Onu daha sonra konuşur, tartışırız. Şu anda acil olarak, Rojava’ya yapılan saldırılara karşı bütün Kürt parti ve kuruluşları ortak bir tutum göstermelidir” diyen Derwêş, şöyle devam etti: “Hepimiz bu noktada buluşalım. Bu katliam ve saldırılara karşı akılı ve doğru bir siyaset yürütmeliyiz. Bu da bir parti ile yapılmaz. Ancak ortak bir tutumla olabilir.”

Hizbî Koministi İran Sazmani Kurdistan-KOMALA Genel Sekreteri Birahim Alizade de Rojava’nın bütün Kürtlerin umudu olduğunun altını çizerek, bütün Kürtlerin bu umuda sahip çıkması gerektiğini söyledi. Alizade, “Biz hareket olarak, kanımızın son damlasına kadar Rojava’nın kazanımlarıyla birlikteyiz” dedi.

MURAD: KONUŞMANIN ZAMANI BİTTİ

Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Zeynep Murad da konuşmanın zamanının bittiğini belirterek, Türk saldırılarına karşı Kürtler olarak ciddi bir tavır geliştirmek gerektiğini söyledi.