'Kürt halkı dört parçada Şengal'in yanında olacak'

DTK, HDP ve DBP, Amed'de yaptıkları açıklamada, "Kürt halkının dört parçada Şengal halkının yanında olacak" mesajını verdi.

Türk devletinin Şengal'e yönelik iki gündür devam eden soykırımcı saldırılara ilişkin DTK Eşsözcüsü Berdan Öztürk, HDP Dış İlişkiler Komisyonu eşsözcüleri Feleknas Uca, Hişyar Özsoy, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve TJA Aktivisti Xecê Şen, Amed'deki DBP Genel Merkez İrtibat Bürosunda basın toplantısı düzenledi.

Öztürk ve Uca Kürtçe konuşma yaparken, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de şunları söyledi:

"Bugün burada Şengal’e yönelik son 3 gündür Türk devletinin yaptığı yoğun saldırıları kınamak için bu açıklamayı yapıyoruz. Şengal halkının nelerle karşı karşıya kaldığı, Êzidî halkının hangi katliamlarla karşı karşıya kaldığını IŞİD’in yaptığı barbarca katliamlardan çok iyi biliyoruz. Hep beraber de gördük. Son 3 gündür Türk devletinin savaş uçaklarının Şengal'de sivil alanları bombalaması, sonrasında bir hastaneyi bombalaması vahşice bir saldırı, şiddetle kınıyoruz. 2014’te IŞİD saldırdığında 7 bine yakın kadını, çocuğu, yaşlıyı, dünya pazarında sattığında buna karşı Şengal halkı ve Êzidîler nasıl mücadele ettiyse bugün dünyada bütün çetelere karşı özgürlüğü inşa etmenin mücadelesini verdilerse, bugünden sonra da verecekler. Bu saldırılar IŞİD’in yarım bıraktığı katliamları TSK eliyle Türk devletinin Kürt düşmanlığı politikası eliyle tamamlama saldırısıdır. Bu saldırıyı en şiddetli bir şekilde kuzey halkı olarak, siyasal partiler olarak kınıyoruz.

 
IRAK VE KDP'YE TEPKİ


Bugün Çavuşoğlu'nun 'Taliban’ın verdiği mesajı olumlu karşılıyoruz' sözleri, Taliban'ın sözlerini kadınlara karşı neler yaptığını bildiğimiz bir yerden, buna karşı IŞİD’in yaptığını tamamlama üzerinden tam da AKP-MHP faşist ittifakın bunu tamamlayan bir yerden devam ediyor. Hastanenin ve sivil alanların bombalanması, buna Irak Hükümetinin ve Bölgesel Hükümetin sessiz kalması, Avrupa devletlerinin, insan hakları kurumlarının sessiz kalması, Kürt halkına karşı yürütülen düşmanlığa karşı sessiz kalarak bu katliamları, vahşeti desteklediklerinin bir göstergesidir. Buradan Êzidî halkı, Şengal halkı Êzidî toplumu, Şengalli kadınlar nasıl bu barbarlığa ve IŞİD karanlığına karşı nasıl mücadele ettilerse mücadele etmeye devam edeceklerini belirtiyorlar. Bizler de kendi kendini yönetebilmesi ve statüsü oluşana kadar Şengal halkının yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Irak Hükümetinin bir açıklama yapmaması Güney Kürdistan Yönetimi ve KDP’nin açıklama yapmamasını doğru görmüyoruz. Bu bile Şengal halkına, Êzidîlere ne yapılmak istendiğinin bir göstergesi. Buradan bu saldırıyı şiddetle kınadığımızı belirtiyoruz. Sonuna kadar Êzidî halkının yanında olacağız.

 
'KİRLİ BİR OYUN'


Irak Başbakanı Kazimi’nin Şengal’e gidip bir görüşme yapacağı biliniyordu. Bizim kuzey örgütleri olarak Şengal yönetimi ile toplantımız vardı, Kazimi görüşmesi olacağı için ertelenmişti. Bunun ardından bu saldırılar gerçekleşti. Saldırı, burada kirli bir oyun olduğunun, birlikte Şengal halkına karşı bir kirli oyun tezgahlandığını bize gösteriyor. Biz bunu hem kınıyoruz, hem de Şengal halkının yalnız olmadığını Kürt halkının dört parçada Şengal halkının yanında olacağını belirtmek istiyorum. Statüsünü elde edene kadar mücadelelerinin yanında olacağız."