Kürtler Bingöl'den seslendi: Halka kilit vuramazsınız!

Bingöl Newroz’undaki konuşmalarda, "Biz idam kürsülerine gülmüş geçmişiz. Bugünkü zalimlere de eyvallah etmeyeceğiz” denilirken, "Milyonları kilitleyemezsiniz" mesajı verildi.

Bingöl’de binlerce kişi “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla Saray Mahallesi’nde bulunan Hastane Caddesi üzerinde gerçekleştirilen Newroz kutlamasına katıldı. HDP bayraklarıyla donatılan Newroz alanına, “Newroz Pîroz Be” yazılı pankartlar asıldı. Saygı duruşuyla başlayan Newroz programında, ilk olarak sahne alan Sanatçı Pınar Aydınlar, İmralı tecridine ve artan hak ihlallerine karşı cezaevlerinde 114’üncü gününde devam eden açlık grevi eylemlerini selamladı.

Halk, “Bijî berxadana zindanan” “Bijî Serok Apo”, “HDP’ye uzanan eller kırılsın” ve “HDP halktır halk burada” sloganları attı.

'BİZE KİLİT VURAMAZLAR'

Halkı “Demirci Kawa’nın torunları” diyerek selamlayan HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, partisine yönelik baskılara değindi. Aydemir, şunları söyledi: “HDP’yi kapatabilirler, kapısına kilit vurabilirler. Ancak 6 milyon insanın iradesine, kalbine, ruhuna, kilit vurabilirler mi? Dehak’ların günümüz temsilcisi Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli hükümetine karşı haklı, hakkaniyete dayanan mücadelemizle, bunları tarihin çöp sepetine göndereceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

‘HER GÜN DARBEYLE GEÇİYOR!'

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, ülkenin her gününü “kararname darbeleri”, gözaltı ve operasyonlarla geçtiğini söyledi. AKP’nin toplumu hasta eden bir virüse dönüştüğü belirten Kaya, şunları söyledi:
“Eskiden ahlaksızlık diye bir tabir vardı. Kötülüğün bazı kırmızı çizgileri ve sınırı olduğunu sanırdık ama AKP iktidarında ne ahlaksızlığın sınırı olduğunu gördü, ne de kötülüğün dibinin olduğunu gördük. Böylesine organize kötülüğün örgütlendiği bir dönem hiç olmadı. Bütün bu karanlıklar içerisinde halen meydanları dolduran halkımızı selamlıyorum. Bingöl topraklarının bağrından çıkmış sevgili İdris Baluken’i selamlıyorum. Kandıra Cezaevi’nde direnen kadınları selamlıyorum.  Newroz’da katledilen Kemal Kurkut’u selamlıyorum. Kemaller meydanlarda, vazgeçmeyeceğiz. Meydanları dolduracağız. On binlerce insanımız cezaevinde. Bu meydanları boşaltabildiler mi, hayır.”

‘MECLİS DİRENİŞE ŞAHİT OLUYOR’

Meclis’te devam eden “Adalet Nöbeti”ne değinen Kaya, direnişin hem sokakta hem Meclis’te sürdürüldüğünü vurguladı. Kaya, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesinin ardından Meclis’in ilk defa adalet direnişine şahit olduğunu söyledi.

 İktidara yakın medya tarafından hedef gösterilmesine tepki gösteren Kaya, “Hüda Kaya’nın helvasını yapacağız diyorlar. Sizler de şahitsiniz değerli halkımız, Bingöl meydanından bir kez daha sesleniyorum: Hodri meydan. Zindanlarla, tehditlerle, öldürmekle, silahla, her yoldan bizi taciz etmeye devam ediyorlar. Bizi zindanlarda yaşattılar, idamlarla yargıladılar. Biz idam kürsülerine gülmüş geçmişiz, zindanlardan çıkıp gelmişiz. Dünkü zalimlere eyvallah etmemişiz, ant içiyorum, bugünkü zalimlere de eyvallah etmeyeceğiz. Adaleti de barışı da bu topraklara biz getireceğiz. AKP tüm kötülüğüyle beraber tarihin çöp sepetine gidecek” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Newroz ateşinin yakıldığı kutlamada, Azad Bedran’ın şarkıları eşliğinde halaylar çekildi.