Leyla Güven'e verilen ceza protesto edildi

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’e verilen ceza birçok merkezde protesto edildi, direnişi büyütme mesajı verildi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında Yüksekova’da yaptığı konuşma nedeniyle verilen 5 yıllık hapis cezası birçok merkezde protesto edildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Örgütü'nün Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan eyleme çok sayıda kişi katıldı. HDP İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, Güven’e verilen cezaya tepki göstererek, yapılmak istenenin Kürt kadınlarını mücadele alanından çekmeye çalışmak olduğunu söyledi. Atasoy, "Bunun adı düşman hukukudur. Leyla Güven şahsında kadınların politik alana girmemesi için onları korkutmaya çalışıyorlar. Bu hukuksuz cezaların hiçbiri kadınları siyaset yapmaktan Kürt sorununu dile getirmekten uzaklaştıramayacaktır" dedi. AKP-MHP’nin iktidardan düşmek istemediği için bu hukuksuz uygulamalara başvurduğunu ifade eden Atasoy, iktidarın baskılarına rağmen mücadeleyi her alana yayacaklarının altını çizdi.
AKP-MHP’nin yıllardır HDP’nin siyaset yapmasına engel olmak için çeşitli yollara başvurduğuna dikkat çeken HDP İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan ise “Israrla söylüyoruz onlar şaşmış siyasetleriyle HDP'yi engelleyemezler. Demokratik kurumlara ve halklara sesleniyoruz; eğer bu siyasi soykırımın önüne geçilmez ise sadece Kürtler değil toplumun her bir kesimi nefessiz kalacak. HDP ve dostları bu kirli siyasete izin vermeyecek. Leyla Güven siyasetimizin onurudur. Savaş ve katliam siyasetine müsaade etmeyelim” şeklinde konuştu.

 
VAN
HDP Van İl Örgütü, il binası önünde basın açıklaması yaptı. Parti Yöneticisi Nurcan Kayar, Leyla Güven’den yargı yoluyla intikam alınmaya çalışıldığını belirtirken, HDP Milletvekili Murat Sarısaç ise “Türkiye’de hiç kimse artık hukuktan söz edemez. Ülkede var olan tek hukuk düşman hukukudur. Biz biliyoruz ki Leyla Güven şahsında tüm kadınlara ceza verildi” dedi.
Eylem “Leyla Güven onurumuzdur” sloganlarıyla sona erdi.

 
ŞIRNAK
HDP Şırnak İl Örgütü de il binası önünde açıklama yaptı. Eyleme HDP İl ve ilçe örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabahattin Deniz, Güven'e verilen hapis cezasıyla intikam alınmak istendiğini ifade ederek, "Bizler bu hukuk dışı ve meşru olmayan kararı partimiz nezdinde yok sayıyoruz" dedi.
Son günlerde kentte yapılan siyasi soykırım operasyonlarında 80'den fazla kişinin gözaltına alınmasına tepki gösteren Deniz, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

 
HAKKARİ
HDP Hakkari İl Örgütü, il binası önünde açıklama yaptı. Eyleme Barış Anneleri Meclisi, HDP il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklamayı okuyan HDP il yöneticisi Kadir Şahin, “Verilen ceza sadece Leyla Güven’e, sadece DTK’ye değil, tüm Kürtlere ve tüm muhalefete yöneliktir. Leyla Güven, hayatını barışa adamış bir mücadele insanıdır, onur abidesidir. Cezalarla, tutuklamalarla ne Leyla Güven, ne de biz mücadeleden vazgeçmeyiz” dedi.

 
YÜKSEKOVA
HDP Yüksekova İlçe Örgütü de açıklama yaptı. Açıklamanın yapılacağı sokak, sabahın erken saatlerinde polisler tarafından ablukaya alındı. HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Barış Anneleri Meclisi ve HDP’li yöneticiler ile çok sayıda partilinin katıldığı eylemde konuşan HDP Yüksekova Eşbaşkanı Şilan Aslan, “İktidar, bu tür cezalarla ne Leylalar'ın ne de bizlerin asla yılmayacağını, demokrasi ve barış mücadelesinden vazgeçmeyeceğimizi çok iyi bilsin” diye konuştu.