Mardin’den İsveç’e, oradan gerillaya

Roza Amara, Mardin’den göç ettikleri İsveç’te doğar, büyür ve üniversite okur, Avrupa’yı gezer ama ülkeye dönüş kararı verip gerillaya katılır. Şimdi Kürdistan’da mücadele ediyor.

Kürdistan dağlarında mücadele gerillalardan biri olan Roza Amara’nın ailesi, Mardin’den devlet baskısı sonucu İsveç’e göç edenlerden. Roza Amara, burada doğup büyür. Üniversite eğitimi sırasında Avrupa’nın diğer ülkelerini de gezer. Ülke ve halk sevgisinin yönelttiği Kürdistan Özgürlük Mücadelesine kayıtsız kalamaz. Kararını, ülkesindeki mücadele katılmaktan yana veren Roza Amara, İran devleti ve Rojhilatê Kurdistan üzerine yoğunlaşır ve bugün burada müsade eden gerillalardan biridir.

İsveç’de büyümesine rağmen yabancılık hissinden sıyrılamadığını belirten Roza Amara, şunları söyledi: “Her zaman bir şeylerimizin eksik kaldığını fark ediyordum. Kendim gibi yaşayamıyordum. Hep başka insanların kültürleri, elbiseleri, dilleri ile büyümek bir Kürt olarak bende çelişkiler yaratıyordu. Üniversiteye gittiğim dönemde de bazı şeyleri değiştirmek; en azından kendi kültürümü daha yakından tanımak, yaşamak istedim. Çok ülke gezdim ama olmadı. İran ve Rojhilatê Kurdistan üzerine yoğunlaştım. Mevcut durumu kabullenemedim. Aktif mücadelede olmam gerektiğinde netleştim. Kürt Özgürlük Hareketi’ne katıldım.”

Gerilla Roza Amara, şimdi Rojhilatê Kurdistan dağlarında, özellikle Kürt kadınların rejime karşı mücadelesi için çalışıyor. Kadınlarla sohbet ettiğini, onları dinlediğini, mücadelenin gerekliliğini anlattığını kaydeden Amara, şunları ekledi: “Bu sisteme karşı nasıl mücadele edecekleri sorusuna, çoğunun cevabı yok. Siyasette, eğitimde, ekolojide, ekonomide, yani yaşamın tüm yönlerinde çok daha aktif olabilirler. Sistem onları dört duvar arasına sıkıştırmış. Kadınların bu durum kabul etmemeleri gerekiyor. Bunun için bir kıvılcım gerekiyor. O kıvılcım da Kürt Özgürlük Hareketi’nden çakılıyor ve her geçen gün daha da büyüyor.”