MEBYA-DER 2020 raporunu açıkladı

Yıllık faaliyet raporunu açıklayan MEBYA-DER, son bir yıl içerisinde farklı çatışmalarda yaşamını yitiren 84 ailenin derneklerine başvurduğunu, 7 ailenin ise DNA testlerinin uyuşmasına rağmen, cenazelerin ailelere teslim edilmediğini söyledi.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), bir yıllık dernek faaliyetlerini kapsayan genel raporunu kamuoyu ile paylaştı. Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan basın açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekilleri Semra Güzel ve Remziye Tosun’un yanı sıra HDP, Tevgera Jinen Azad (TJA), Amed Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.

MEBYA-DER Eşbaşkanı Yüksel Almas, 2020 yılının tüm dünya halkları açısından son derece çetin geçtiğini, Türkiye ve Kürdistan’da hak ihlallerinin tavan yaptığını, savaşın derinleştiğini, ekonominin çöktüğünü ve toplumsal çürümenin hız kazandığını kaydetti.

CENAZELER VERİLMEDİ, MEZARLAR TAHRİP EDİLDİ

Son bir yıl içerisinde farklı çatışmalarda yaşamını yitiren 84 ailenin derneklerine başvurduğunu aktaran Almas, başvuru yapan 32 ailenin cenazelerinin alındığı bilgisini paylaştı. 7 ailenin ise tüm gereklilikleri yerine getirmesi ve DNA testlerinin uyuşmasına rağmen, cenazelerinin teslim edilmediğini söyledi. Almas, bu durumun ailelere yönelik sistematik bir işkenceye dönüştüğünü vurguladı. 

Amed’in Silvan İlçesi’nde bulunan Sağlık, Kureşa, Şanlı ve Mir Ali köylerinde bulunan HPG’lilerin mezarlıklarının asker ve polis tarafından 24 Nisan 2020 tarihinde tahrip edildiğini ifade eden Almas, mezarlıkların tahrip edilmesiyle eş zamanlı olarak ailelerin de saldırıya uğradığını dile getirdi. 

AGİT İPEK'İN CENAZESİ KARGO İLE YOLLANDI

2017 yılında Dersim’de çıkan bir çatışmada yaşamını yitiren Agit İpek’in cenazesinin 2020 Mayıs ayında kargo ile plastik bir kutunun içerisinde annesi Halise Aksoy’a gönderildiğini aktaran Almas, toplumda derin bir infial yaratan bu olaya ilişkin, devlet kurumlarının, cenazesinin tespiti, defni ve taziye sürecinde, sistematik işkence anlayışıyla hareket ettiğini söyledi.

'MEZARLIKLAR TAHRİP EDİLDİ'

Amed’in Lice ilçesinde bulunan ve çatışmalarda yaşamını yitiren HPG’lilerin olduğu iki mezarlığın “din ve ahlak dışı” bir şekilde saldırıya uğradığını söyleyen Almas, yine Sıpınige köyünde bulunan Çemê Alika Mezarlığı ile Çavundur (Liçok) Mahallesi’nde bulunan mezarlıkların tahrip edildiğini aktardı. 

Derneklerine başvuru yapan ailelerin kolluk kuvvetleri tarafından tehdit edildiğini söyleyen Almas,, cenazelerin ve mezarlıkların hiçbir hukukta yeri olmayan ahlak dışı yaklaşımlara maruz kaldığını, cenazelere tabut ve araç verilmediğini, yine cenazelerin gasılhanelere alınmadığını belirtti.

'MAĞDUR AİLELERİN YANINDA OLACAĞIZ'

İktidarı bu hukuksuzlardan geri adım atmaya ve cenazelere yönelik saldırılardan vazgeçmeye çağıran Almas, şartlar ne olursa olsun, mağdur edilen ailelerin yanında olacaklarını, sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladı.