MEBYA-DER'den yıkılan mezarlığa ziyaret

MEBYA-DER, mezarlıklara yapılan saldırıyla toplumun belleksiz bırakılma, özünden koparılmanın amaçlandığını belirtti.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA DER), Amed'in Lice ilçesi Apê Musa bölgesi olarak bilinen Çemê Elika (Birlik) köyünde 2013 yılında yapılan ve 2015'te ise hava saldırıları ve askeri operasyonlarla yıkılan Şehit Harun Mezarlığı’nı ziyaret etti. Bombardıman ve soykırımcı askeri operasyonlar sonucu tahrip edilen mezarlık ilk kez temizlendi. Temizlenen mezarlık sonrası MEBYA-DER basın açıklaması yaptı.

Eyleme Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Hakların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, Tevgera Jinen Azad (TJA), Amed Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), 78’ler Derneği, HDP Bismil, Silvan, Kulp, Lice ve Hani İlçe Örgütleri,  HDP Gençlik Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. Eylemde MEBYA-DER Eşbaşkanı Yüksel Almas konuştu.

'TOPLUMU İRADESİZLEŞTİRMEK İSTİYORLAR'

Almas, 2015 yılında Lice İlçesinin Sisê (Yolçatı) Mahallesi'nde bulunan Şehit Amed ve Şehit Hevidar Mezarlığı’na yönelik bombardımanlarla saldırıların gerçekleştiğini hatırlatarak, daha sonra birçok yerde bulunan HPG’lilerin mezarlıklarının tahrip edilerek yakıldığını ifade etti.

Almas, 2020 yılında dünya salgın ile mücadele ederken AKP-MHP iktidarının mezarlıklara saldırılar gerçekleştirmekle gündeme geldiğini dile getirerek, yaşatılan bu vahşetin toplumsal hafızayı zorladığına dikkati çekti. Almas, bu tür saldırıların temel amacının toplumu belleksiz bırakma, özünden koparma, iradesizleştirme ve kendisine yabancılaştırma olduğunu vurguladı.

Almas, şunları da söyledi:

"Türkiye ve Kürdistan’ın birçok yerinde ailelerine teslim edilmeyen ve onlardan habersiz defin edilen mezarlarla dolmuştur. Toplumsal iradenin oluşmasını engellemek ve onlarla oluşan tarihsel bağı koparmak için cenazeler sözden kimsesizmiş gibi kimsesizler mezarlığına defnediliyor. Şuan Amed’te 28 cenaze kimsesizler mezarlığında ailelerine teslim edilmeyi bekliyor. Bölgenin diğer illerinde de aynı yöntem kullanılıyor. Malatya’da 270, Van’da 75, Siirt ve Elazığ’da ise 30 cenaze diğer illerde de yüzlerce cenaze ailelere teslim edilmemiştir.”