MEDYA-DER: Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz-YENİLENDİ

Tutsakların direnişini sahiplenmek için Amed'de yapılmak istenen açıklama polislerce engellendi. Polislere tepki gösteren halk, "Biji Berxwedana Zindana", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" "Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganlarıyla cevap verdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a üzerindeki tecride karşı tutsakların açlık grevlerine ilişkin yapılmak istenen açıklamaya engel olundu. Türk polisi, "açlık grevleri" ve "tecrit" nedeniyle yapılacak açıklamalara Amed'de engel olacağı tehdidinde bulundu.
Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Koşuyolu Parkı'nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirmek istediği açıklama engellendi.
Koşuyolu Parkı'na gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkan vekili Gülşen Özer, Milletvekilli Remziye Tosun, Barış Anneleri, tutsak yakınları ile çok sayıda kişinin etrafı polislerce sarılırken, parkın içinde yer alan İnsan Hakları Anıtı'nın çevresinin polis barikatlarıyla kapatıldı.

HALKTAN YANIT: KORKMUYOR, SUSMUYORUZ

Parkta toplananlar ise HDP Sur İlçe Örgütü'ne geçti. Sur İlçe Örgütü’nü ablukaya alan polislere tepki gösteren halk, sık sık "Biji Berxwedana Zindana", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" "Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Yaşasın zindan direnişi" sloganları attı.
Daha sonra MEBYA-DER binasına geçilerek, açıklama yapıldı.
MEBYA-DER Eşbaşkanı Şeyhmus Karadağ, "Karadağ, "Bugün hala cezaevlerinde çıplak aramaların olması, aileleriyle telefonla görüştürülmemesi, benzer koğuştaki tutukluların birbirlerini görmemesi, hasta tutsakların sağlık hakkının göz ardı edilmesi maalesef ağır bir şekilde devam etmektedir. Bugün cezaevlerindeki tutsak aileleri dışarıda endişeli bir şekilde bekliyorlar. Çocuklarının tabutlarının cezaevlerinden çıkmaması için taleplerinin bir an evvel karşılanmasını istiyorlar" dedi.

'TECRİT TÜM TOPLUMDA TAHRİBATA YOL AÇIYOR'

Cezaevlerindeki tecridin sadece tutsaklar üzerinde değil aynı zamanda tüm toplum üzerinde büyük bir tahribata yol açtığını belirten Karadağ, şunları söyledi:
"Bir ülkedeki cezaevlerinin durumu o ülkenin aynası durumundadır. Yaşanan hak ihlalleri ve insanlık suçu uygulamalar sadece cezaevleriyle sınırlı kalmamaktadır. Sorunların sorumluları da sadece cezaevi idarecileri değildir. Bunun en temel sorumlusu ülkeyi yöneten iktidardır. Bu uygulamalar iktidarın karnesi durumundadır. Tutsakların bu uygulamalar karşısındaki talepleri son derece meşru ve olması gereken taleplerdir. Anayasa’dan doğan haklarının yerine getirilmesi talebidir. Bu taleplerin karşılanması tüm ülkenin yararınadır. Bizler sivil toplum kuruluşları olarak cezaevlerindekilerin taleplerinin taleplerimiz olduğunu belirtiyor ve iktidarın bu hukuksuzluğa bir an evvel son vermesini istiyoruz."

PENCEREDEN BASIN AÇIKLAMASI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl İl Örgütü de parti binasında halk toplantısı düzenledi.
Toplantı sonrasında tecride karşı parti binası önünde açıklama yapılmak istendi. Ancak polis açıklamaya engel oldu. 

Ancak halka seslenmekten vazgeçmeyen HDP'liler, pencereden basın açıklaması yaptı.
Bingöl Belediyesi'nin HDP’li Meclis Üyesi Songül Barça, cezaevlerinin kötü koşullarda olduğunu, tutsakların kötü muamele ve işkenceye maruz kaldığını söyledi. İmralı'daki tecridin tüm ülkeye yayıldığını söyleyen Barça, derhal talebin kabul edilmesi gerektiğini söyledi.