Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Metîna'da KDP'nin provokatif hareketliliği devam ediyor

Metîna'da başlayan KDP hareketliliği, 2020 yılının yaz ayında yeni bir sürece girdi. Bu süreçte Türk devleti Metîna ve Heftanîn'e yönelik işgal saldırıları başlatırken, KDP de gerilla alanlarına askeri güçlerini yığdı.

KDP, Metîna'ya ilk saldırısını Irak sınır muhafız güçleri ile birlikte gerçekleştirdi. Bu saldırının ardından Metîna'da son bir yıldır onlarca askeri üs ve kontrol noktası kuruldu. Güney Kürdistan tarihinde bugüne kadar bir yılda bu kadar askeri üs ve kontrol noktası kurulmamıştı. Garê’de yenilgiye uğrayan Türk devleti, istihbarat bilgileri ve gerilla kamplarının koordinatlarını alarak KDP’nin gücünü sınırlandırdı. 

Fakat tüm teknik imkanlarına rağmen gerillanın direnişini kıramayan Türk devleti, yine KDP’yi devreye sokarak işgal operasyonlarının ortağı yaptı. Bu iş birliğinin ardından KDP, Qendîl, Metîna, Şêladizê, Xelîfan ve Medya Savunma Alanları’nın tamamını abluka altına almak için hazırlıklara başladı ve gerilla güçlerini pusuya düşürmeye başladı. Xelîfan bölgesinde yaşanan son olay, bu durumu gözler önüne seriyor. 

TÜRK DEVLETİ BU PROVOKASYONLARLA NEYİ AMAÇLIYOR?

5 Haziran’da KDP güçleri, Metîna bölgesinde açık bir şekilde savaş ilan etti. Büyük bir hazırlığın ardından askeri güçlerini Metîna bölgesine sevk etmeye başladı. Daha sonra Metîna’nın Girê Çarçel ve Girê Hakkari bölgesi arasında bulunan boğaza dönük 2 koldan saldırı başlattı. O gün, Türk devletinin yeni provokasyonlar başlattığı gün oldu. Metîna bölgesindeki gerilla güçleri konum ve taktiklerini gözden geçirerek geri çekilme kararı aldı. Geri çekilme sürecinde yaşanan destansı direnişte 6 gerilla şehit düştü. Girê Çarçel ve Girê Hakkari bölgesindeki gerilla güçleri ise KDP ile savaşmamak ve yeni provokasyonlar yaşanmaması için özenli bir şekilde hareket etti. 

METİNA’DA HANGİ GÜÇLER VAR?

Metîna bölgesinde KDP’nin hareketliliği iki güç tarafından gerçekleşiyor. Metîna bölgesinin kuzeyinde, yani Kanîmasi’den Batufa’ya kadar olan bölgede KDP, ikinci, üçüncü ve dördüncü tugay ile ortak bir şekilde hareket ediyor. Metîna’nın güneyinde ise Zêrevanî güçleri ile birlikte hareket ediyor. Bu güç bünyesinde komando güçleri Roj çeteleri de yer alıyor. Her ne kadar peşmerge ismini kullansalar da gerillaya karşı savaşan bu güçlerin arasında peşmerge yer almıyor. Bu güçler Barzani ve KDP’nin kiralık güçleridir. 

ZÊREVANÎ GÜÇLERİ KİMDİR?

Peşmergelerin dışında oluşturulan Zêrevani güçleri, Barzani ailesine bağlıdır. Bu gücün bir diğer görevi ise işgalci Türk ordusunun giriş çıkışını güvenli bir şekilde sağlamak. Zêrevani güçleri içinde Türk devletinin güçlü bir örgütlenmesi bulunuyor. Yani bu güçler, Türk devleti tarafından görevlendiriliyor; gerilla alanına gönderilmeleri için bu güçler seçildi. Zêrevanî güçlerinin bir kısmı gerillaya karşı savaşmak için eğitimden geçirildi. 

KDP’NİN YENİ OPERASYONU 

2 Eylül gecesi KDP güçleri, yine Metîna bölgesine askeri güç göndererek yeni üsler kurdu. Önümüzdeki günlerde de birkaç üs daha kuracağı belirtiliyor. KDP’nin bu son hareketliliğinin amacı, tüm yolları kesmek ve gerilla güçlerine lojistik malzeme geçişine engel olmak. Yine mobese kamerası ve gözetleme tekniği ile tüm alanı kontrol altına almak ve gerilla güçlerini takip etmek istiyor. Kısacası; Türk devleti yapamadığı şeyleri, KDP’nin desteği ile gerçekleştiriyor. Bu da işgalin yanında yer alan ihanet çizgisini bir kez daha gözler önüne seriyor.