Mezopotamya İşçileri Derneği: Katiller neden tutuklanmıyor?

Güney Kürdistan’daki siyasi mültecilere yönelik Türk devletinin düzenlediği saldırılara tepki gösteren Mezopotamya İşçileri Derneği, katillerin bulunup yargı önüne çıkarılmasını istedi.

Mezopotamya İşçileri Derneği, Kuzey Kürdistan’dan Güney Kürdistan’a göç eden siyasi mültecilere yönelik saldırılara karşı Süleymaniye Adliyesi’ne doğru bir yürüyüş gerçekleştirdi

Dernek, başta Mehmet Zeki Çelebi olmak üzere mültecilere yönelik saldırıların faillerinin yakalanıp yargı önüne çıkarılmasını istedi.

Mezopotamya İşçileri Derneği, Süleymaniye Adliyesi önünde bir açıklamada bulundu.

Açıklamada, “Kuzey Kürdistan’dan gelen siyasi mülteciler olarak Kürdistan Bölgesi’ndeyiz.  Irak, Bölge yasaları ve uluslararası hukuk çerçevesinde Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Birleşmiş Milletler bizim güvenliğimizden sorumludur. Ancak Kürdistan Bölgesi’ne geldiğimizden bu yana Türk devletinin saldırı ve tehditleriyle karşılaşıyoruz” denildi.

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi:

“Birçok yoldaşımız Duhok ve Hewlêr’den çıkarıldı. Türk devleti Süleymaniye’deki saldırılarını durdurmuyor. Şehir merkezlerinde bizlere saldırıyor. Ya da arkadaşlarımızı açıkça ölümle tehdit ediyor.

Türk devleti Kürt halkının düşmanıdır ama asıl ilginç ve acı olan Türk devletinin, Kürdistan Bölgesi’ndeki yoldaşlarımıza bu kadar kolay saldırabiliyor olmasıdır.

Geçen yıl arkadaşımız Ferhad Barış’ı yaraladılar, bir gün sonra da PKK Şehit Aileleri Komitesi üyesi arkadaşımız Yasin Bulut katledildi. Ancak katiller yine tutuklanmadı. Bu yüzden 17 Mayıs 2022 tarihinde Zeki Çelebi iş yerinde katledildi

Arkadaşlarımızın katilleri yakalanmadığı, cezalandırılmadığı için hayatımıza yönelik tehlikeler devam ediyor. Tüm çağrılarımıza rağmen Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlar çağrılarımıza cevap vermiyor.

Arkadaşımız Ferhad Barış’a saldıranlar gözaltına alındı ​​mı? Alındılarsa onlara ne ceza verildi? Zeki Çelebi’nin katillerinin tutuklanması için mahkeme kararı var mı? Tutuklama kararı çıkmadıysa neden çıkmadı? Katilleri tutuklamanın önündeki engeller nelerdir?

Alınan bilgilere göre Zeki Çelebi ve Yasin Bulut’un katilleri Hewlêr’e kaçtı. Peki Hewlêr, Kürdistan Bölgesi’nde değil mi? Katiller Hewlêr’deyse güvenlik güçleri onları nasıl tutuklayamıyor?

Başta yargı olmak üzere ilgili tüm tarafları hukuki, insani ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. Devletlerin etkisi ve baskısı altında kalmayın. Ferhad Barış’a saldıranların kamuoyuna bildirin. Yasin Bulut ve Zeki Çelebi cinayetleri davalarında ciddi çalışmalar yürütün.”