Mir Kalesi 42 yıldır Türk polis ve askerlerin işgali altında

Hakkari kent merkezinde bulunan Mir Kalesi, 42 yıldır Türk asker ve polislerinin işgali altında. Kent halkına ve turistlere yasak olan kale, yıllardır devlet güçleri tarafından yağmalanıyor.

Kuzey Kürdistan’da bulunan ve Kürt tarihi ile kültürünün birer simgesi olan tarihi yapıların birçoğu Türk asker ve polislerin işgali altında bulunuyor. Bu yapılardan biri de Hakkari kent merkezinde bulunan Mir Kalesi.

12 Eylül 1980 darbesi sonrası Türk Milli Savunma Bakanlığı güvenlik gerekçesi ile Mir Kalesi’ni askeri bölge ilan ederek halka yasakladı. Bu tarihe kadar halka ve turizme açık olan kale yaklaşık 42 yıldır Türk devlet güçleri dışında herkese kapatıldı. Kale şu anda ise Türk devletine bağlı özel hareket polislerinin işgali altında. Kalenin mimarı yapısının tamamı ise tahrip edilmiş durumda.

2014 yılında HDP’li Hakkari Belediyesi Eşbaşkanlığı, 1980 yılından bu yana güvenlik gerekçesi ile askeri bölgeye çevrilen Hakkari Mir Kalesi'nin boşaltıp yeniden halka açılması için Milli Savunma Bakanlığı’na dava açmıştı. Ancak bu dava Türk Adalet Bakanlığı tarafından işleme dahi alınmadı.

KALEYE BAKMAK BİLE YASAK

Kale her ne kadar Hakkari kent merkezinde bulunsa da Hakkari halkına çok uzak. 1980 yılından bu yana doğan, şu an 42 yaşında olan binlerce Hakkari, Mir Kalesi’ne sadece uzaktan bakmak zorunda kaldı. Hatta Hakkari Mir Kalesi’ne yakında bakmak bile yasak. Kaleye bakmak isteyenler fark edildiği anda gözaltına alınma, işkenceye uğrama, cezaevine girme hatta öldürülme riskiyle karşı karşıya kalabilir.

MİR KALESİ GERÇEK SAHİPLERİNE VERİLSİN

Hakkari Mir Kalesi çevresinde bulunan mahallede yaşayan ve güvenlik gerekçesiyle adını açıklamak istemeyen bir kişi, kalenin yıllardır özel hareket polisleri tarafından kullanıldığını söyledi. Yıllardır kalenin yanında yaşamalarına rağmen kalenin içini göremediklerini söyleyen bu Hakkarili, devamla şu bilgileri aktardı:

“30 yıldır bu mahallede yaşıyoruz. Yanı başımızda tarihi yapımız olan kale bulunuyor ama gidip göremiyoruz. Hatta başımızı kaldırıp bakamıyoruz. Çünkü kalenin her tarafında gözetleme kuleleri var. Kaleye baktığımızı anladıkları anda gözaltına alınma riski var. Kaleyi ziyaretini yasakladıkları gibi yakında bakmak bile yasak. Bu kale hem Hakkari halkı hem de Kürt halkı için çok önemli bir yapıdır. Yıllardır polisler tarafından kullanılıyor. Biz Hakkari halkı olarak kalemizin, biz Hakkari halkına teslim edilmesini istiyoruz. Hakkari halkının simgesi olan Mir Kalesi artık gerçek sahiplerine kavuşsun.”