Musa Anter anıldı: Özgür basının sesini büyüttü

Kürt Gazeteci-Yazar Apê Musa, katledildiği yerde anıldı.

Amed'de 20 Eylül 1992 tarihinde JİTEM tarafından katledilen Kürt Gazeteci-Yazar Musa Anter (Apê Musa), katledilişinin 27'nci yılında adına vurulduğu sokakta dikilen anıtın önünde anıldı.
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) öncülüğünde düzenlenen anmaya, Anter’in oğlu Dicle Anter, HDP Amed Milletvekili İmam Taşçıer, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İl Temsilcisi Mahmut Oral, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu yöneticileri, Anter’in yakınları ve çok sayıda gazeteci katıldı.

POLİS, KATLETTİKLERİNİN FOTOĞRAFLARINI ENGELLEMEK İSTEDİ

Anmaya katılanlar, Musa Anter’in fotoğrafları dışında Cizre bodrumunda katledilen Azadiya Welat Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş, Adana’da katledilen Özgür Gündem Gazetesi dağıtımcısı Kadri Bağdu ile '90’lı yıllarda katledilen gazeteci ve aydınların fotoğraflarını taşımak istedi ancak polis engellemek istedi. Buna rağmen fotoğraflar taşındı.

BOLTAN: SESİ BÜYÜDÜ

Anmada ilk olarak konuşan ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, Musa Anter ile birlikte 100’den fazla gazetecinin katledildiğini hatırlatarak, “Hala birçoğunun katili bilinmiyor. Özgür basına yönelik geçmişten günümüze çok planlı bir saldırı var. Ancak Apê Musa’yı katlettiklerinde gördük ki, onun ve özgür basının mücadelesini mezarlara gömemediler. Onun o yıllarda yükselttiği ses bugünlere kadar devam etti. Dünyada, Kürdistan’da özgür basın içinde o ses büyüdü” dedi.

OĞUL ANTER: DÜNDEN BUGÜNE İNKÂR SÜRÜYOR

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, babasının bundan 70 yıl önce çaldığı Kürtçe ıslık nedeniyle gözaltına alınıp dövüldüğünü hatırlatarak, “Ancak şimdiye baktığımızda, Kürt dili, Kürt kültürü yoktur deniliyor. Kürt yoktur diyorlar, yok olmamızı istiyorlar. Bu dayatmayı kesinlikle kabul etmiyoruz. Apê Musa’nın yolunda yürümeye devam edelim” diye konuştu.
HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan da "Onu katlettiler ama yüzlerce arkadaşı onun izinden yürüyor, mücadele devam ediyor" dedi.
HDP Milletvekili Taşçıer de Anter’in, Kürt dilini sahiplenişi ve yazıları ile Kürtlerin önünü açtığını ve bir meşale olduğunu ifade etti.

MIZRAKLI: ÖZGÜRLÜĞÜN TOHUMU OLDULAR

Selçuk Mızraklı ise “Doğum sadece biyolojik olmuyor, bazen sosyolojik, bazen siyasal oluyor. Apê Musa’nın Dicle Talebe Yurdu’nda başlayan, öncesi ve sonrası da doğan o süreç, bugün yüz binler değil, on milyonlarla tarif edilen, onurlu, soylu barış, demokrasi, özgürlük arayışının tohumları, ebeleri oldu” diye belirtti.
Mızraklı, anmada katledilen gazetecilerin fotoğraflarını göstererek, onların ölümsüzleştiğini ve o fotoğrafların büyük bir gururla taşındığını dile getirdi.
Anmaya katılanlar, daha sonra Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Akarsu (Sitîlîlê) Mahallesindeki Anter’in mezarını ziyaret etmek için yola çıktı.