MXDŞ: 1 Nisan, Êzidî örgütlülüğünü tasfiye planıdır

MXDŞ, Irak hükümetinin Şengal’e, gerilla güçlerinin çekilmesinin yıl dönümü olan 1 Nisan’a kadar süre vermesine dikkat çekerek, “1 Nisan, Türk devletinin isteği üzerine yapılan Êzidî örgütlülüğünü tasfiye planıdır” dedi.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ), HPG ve YJA Star gerillalarının Şengal’den çekilmesinin 3’üncü yıldönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, HPG komutanlarından şehit Egîd Civyan ve şehit Dilşêr Herekol şahsında Şengal’in özgürleştirilmesi için canını feda eden bütün şehitler anıldı.

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Irak askeri güçleri ile KDP, Şengal’e sırtını dönerek kadınları, çocukları ve bütün Êzidîleri yaz sıcağında çetelerin kuşatması altında bıraktı. HPG ve YJA Star gerillaları Êzidîlerin yardımına koşarak büyük bir soykırımın önüne geçti. Savaşçılar ve gerillalar sayesinde, DAİŞ çeteleri ve ortakları Êzidîleri yok etme amacına ulaşamadı. Êzidî topluluğu Şengal’in özgürleştirilmesinin ardından askeri ve yönetim alanlarında örgütlendi.

Gerilla güçleri, Irak’ın gözetiminde 1 Nisan 2018 tarihinde Şengal’den çekildi. HPG ve YJA Star güçleri, Şengal’i egemenlikleri altına almak için değil Êzidîleri soykırımdan kurtarmak için geldi. Êzidî topluluğu şimdi bütün Şengal’i koruyabilecek bir güce sahip. Aynı zamanda Önder Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesi sayesinde irade sahibi olup her türlü saldırı ve fermanın önüne geçecek örgütlülüğe sahip. Êzidîlerin örgütlü yapısı ve iradesi başta Türk devleti olmak üzere bütün düşmanların zoruna gidiyor. KDP ise bütün Êzidîleri birbirinden uzaklaştırmak ve Şengal’i tekrardan kontrolü altına almak istiyor. Türk devleti de bunu Kazımi aracılığıyla yapıyor. 9 Ekim’de yaptıkları anlaşma ile gerilla sayesinde başarısız olan fermanı gerçekleştirmek istiyorlar.

1 Nisan bizim için anlamlı bir gündür. Irak hükümeti de bundan dolayı Özerk Yönetimi ve güçlerini tasfiye etmek için 1 Nisan’a kadar süre verdi. 1 Nisan, Türk devletinin isteği üzerine yapılan Êzidî örgütlülüğünü tasfiye planıdır. Êzidî topluluğu olarak kararımız nettir. Halkımızın elde ettiği kazanımları korumak dışında hiçbir seçeneği kabul etmiyoruz.”