Onlarca Kürt parti ve kurum: Güney hükümeti açık tutum almalı

Türk işgal devletinin Garê’ye yönelik saldırılarına tepki gösteren 50 dolayında Kürt parti ve kurum, Güney Kürdistan hükümetinin işgale karşı “açık tutum almaya” çağırdı.

Açıklama Avrupa’daki Kürt parti ve kurumları tarafından yapıldı. Aralarında YNK, PYD, PJAK, KODAR, Goran ve KCDK’nin de olduğu 50 dolayında organizasyon, “İttihat ve Terakki artıklarını Kürdistan’dan silip atacak olan mücadelemizdir” diye vurguladı.

HEDEF SADECE PKK DEĞİL

Açıklama şöyle:

“Faşist, sömürgeci ve işgalci Türk devletinin Garê alanına yönelik saldırısı, Kürdistan’ı yeniden sil baştan işgal etme teşebbüsüdür. Bu işgalin hedefinde mevcut Kürt halkının bütün kazanımlarının ortadan kaldırma vardır. Türk devleti, bu saldırılarla tarihte yapamadığını bugün yapmaya çalışıyor. Bütün çaba ve girişimi bu yönlüdür. Burada hedef sadece PKK gerillası değil. Esas amaç başta Güney Kürdistan’daki kazanımları olmak üzere bütün Kürtleri, katliamdan geçirip, etkisizleştirmektir.

İşgalci faşist Türk ordusuna Kürdistan’ın dört parçasında geçit vermeyelim. İşgale karşı ortak mücadeleyi yükseltelim. Halkımızın kazanımlarını bugün dört parça Kürdistan’da omuz omuza vererek sahiplenmeliyiz.

‘PDK’NİN TAVRI BİZ DERİNDEN ÜZDÜ’

Öte yandan HPG’nin yaptığı ‘Türk Ordusu, Türkiye’den değil, Güney Kürdistan’da saldırıda bulundu’ açıklaması netleşmesi gereken bir durumdur.

HPG’nin bu iddialarına tatmin edici bir yanıt veremeyen PDK yetkilileri, yaptıkları açıklamalarla PKK’yi suçlamıştır. Adeta Türk devletinin saldırılarını meşru görerek, PKK’nin varlığına bağlamıştır.  Buda, HPG iddialarının doğruluğunu bize göstermektedir. PDK’nin bu tavrı bizi derin üzmektedir. Bizce PDK bir an önce bu tavrından vazgeçip, Türk devletine karşı net bir tutum sergilemeli.

‘İŞGALE KARŞI ULUSAL BİRLİK SAĞLANMALI’

Başta PDK olmak üzere bütün Kürt partileri, bir an önce bu saldırı ve işgale karşı ulusal birliği sağlayarak, karşı çıkmalı. Halkımızın çıkarı bundan geçiyor.

Bugün artık azami ve asgari müştereklerde ortaklaşmasak daha ne zaman ortaklaşacağız; bugün tam zamanıdır. Bunun ilk adımları bugün Rojava’da örülmeye çalışılıyor. Rojava’da ulusal birliğin önünü almak ve kesmek için T.C. yöneticileri apar topar hemen diplomasi alanında harekete geçtiler. Faşist Türk devletinin MİT’den sorumlu Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bundan tam bir hafta önce Irak’a ve Güney Kürdistan’a bir ziyarette bulundular. Yapmış oldukları ziyarete bu olası saldırı için kapalı kapıların arkasında neler görüşüldüğü tam bilinmese de bu saldırı için olası destek arayışı vardı. Oradan da nefesini daha almadan bu heyetin Almanya’ya gelip birtakım görüşmelerde bulunması hayra alamet değildi.

GÜNEY HÜKÜMETİ AÇIK TUTUM ALMALI

Tamda bu süreçte Kuzey, Rojhilat, Rojava ve Güney halkımız işgale karşı ulusal birlik saflarında direniş hattını yaymalı ve teslimiyet politikalarını boşa çıkarmalıdır. Güney hükümetine çağrımız bu işgale karşı açık tutum almalıdır. Halkın yanında saf tutmalıdır.

Protesto eylem ve etkinlikler için sokaklarda seslerini işgale karşı yükseltenleri desteklenmelidir. Bu eylem ve etkinliklerde tutuklanan gençleri, gazetecileri ve kadınları derhal serbest bırakmalıdır. Tutuklananları yakınlarıyla derhal görüştürmelidir.

‘İTTİHAT VE TERAKKİ ARTIKLARI SİLİNİP ATILACAK’

Her gün Kürdistan’da insanlığa karşı suçlar işleyen İttihat ve Terakki artıklarını Kürdistan’dan silip atacak olan mücadelemizdir. Bunu unutmayalım. Bugün artık gün birlikte ortak tutum alma ve işgale karşı ortak direnme günüdür.

Buradan tekrardan Kürt tarafı olarak uluslararası kurumlara çağrıda bulunuyoruz:

Sömürgeci, katliamcı işgalci T.C. devletinin insanlığa karşı işlemiş olduğu suçtan dolayı derhal yargılanmalıdır.

Birleşmiş milletleri bu meselde duyarlı olmaları için girişimleri derhal başlatılmalıdır. Faşist T.C. devletinin uluslararası hukuku çiğnenmesinden ötürü kendisine karşı ağır yatırımlar uygulanmalıdır.”

Avrupa’daki Kürdistani parti ve kurumlar:

YNK (Yektiya Niştimanî Kurdistan)

Tevgêra GORAN

KCDK-E (Kongra Civaka Kurdistaniyan-Ewrupa)

TJK-E (Tevgêra Jinên Kurdistanê-Ewrupa)

Partiya ŞÛÎ Kurdistan  Basur

Partiya Zahmetkêşan - Başûr

PADÊ (Partiya Azadî û Demokrasiya Êzîdiya)

Tevgêrê Azadî

PYD (Partiya Yekîtiya Demokrat)

P.D.K.S  (Partiya demoqtat a kurdi ya sûrî)

Partiya Çep a Kurd li Sûrî.

Tevgera Nûjen ya Kurdistanî-Sûrya.

PÇDKS ( Partiya çep a Demoqrat a Kurd li Sûriyê.)

Partiya Demokrata Kurd li Sûriya( El Partî).

Partiya Çep a Demokrat li  Sûriya.

Partiya Rêkeftin a Kurd li Sûrya.

Partiya Çaksaziya Kurd li Sûriya.

Partiya Kesk a Kurdistanî li Sûriya.

Partiya Demokrata Kurdistanî li Sûrya.

Partiya Komanist a Kurdistanî li Sûriya.

PÎK (Partiya islamiya Kurdistan)

KKP ( Partiya Kominista Kurdistan)

Tevgera Kawa

PJAK(Partiya Jiyana Azada Kurdistan)

Yakyatî Şorşgêrî Kurdistan

KODAR  (Civaka Demokratîk û Azada Rojhelatĕ Kurdistan)

KJAR (Civaka Jinên Rojhelatî Kurdistan)

Platforma Horam

Plattform Zagros

Plattform Yarsan

Yarî Kurd

Tevçand (Tevgera Çand û Hunera Kurd)

Kurdische Gemeinde Stuttgart e.V

FEDA ( Federesyona Elewîyên Kurdistan)

NAV – YEK (Federasyona Komelên Êzidiya)

Kurdische Zentrum Berlin

CIK ( Civaka Islamiya Kurdistan)

Enstituta Kurdî – Almanaya

Enstituta Kurdî – Bruksel

MŞD ( Meclîsa Şingal a Derveyî Welat)

YMK ( Yekîtîya Mamostayên Kurdistan)

YES (Yekitiya Êzdiyên Sûri)

Kurdisch Gemeinde Brandenburg - Berlîn 

Dachverband der Êzidischen Frauenräte

DKF (Deutsch-kurdisches Forum) e.V  Dresden

Mezopotamya Halk Kongresi.

Mezopotamya Özgurluk Partisi.

Kurdistan human rights Association