Orhan: İşten çıkarmanın adı 'Terörle Mücadele' olmuş

Van’da kayyum tarafından gasp edilen belediyelerde son günlerde işten çıkarmaların artmasına tepki gösteren HDP vekili Muazzez Orhan, "Elinizi işçinin, emekçinin üzerinden çekin" diye konuştu.

Van’da 31 Mart 2019 seçimlerinde HDP’nin kazandığı belediyelerden Van Büyükşehir Belediyesi, Saray, Özalp, Muradiye, Erciş, Başkale ve İpekyolu belediyelerine de AKP iktidarı tarafından gasp edilerek kayyum atandı.

Kayyum gaspının ardından Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Kayyumu M. Emin Bilmez, kimseyi işten çıkarmayacaklarını söylese de Van Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan 7 sözleşmeli, 8 Taşeron, İpekyolu Belediyesi'nde 90 taşeron, Özalp Belediyesi'nde 28 taşeron, Erciş Belediyesi'nde 42 işçi olmak üzere toplam 175 emekçi işten çıkartıldı. İşten çıkarmalara tepki gösteren HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Türkiye’de daha önceki hükümetler tarafından da demokratik kamuoyuna yönelik baskılar uygulandığını, ancak AKP hükümeti döneminde ilk defa işten çıkarmanın bir yöntem haline getirildiğini söyledi.

KAYYUMLAR HALKI AÇLIKLA TERBİYE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Hükümetin işten çıkarmayı dahi ‘Terörle Mücadele’ adı altında sistematik bir biçimde uygulamasının kabul edilemez olduğunu kaydeden Orhan, "Kürtlere iş yok, aş yok, yaşam yok. Kayyum zihniyeti bu ülkenin halkına karşı ayrıştırıcı bir politika yürütüyor. Kürt halkının, emeğine, işine, yaşamına, aşına göz diken bir siyaset izleniyor. İşten çıkarmaya dahi ‘Terörle mücadele kapsamında’ diyorlar.

AKP/MHP bloğu halkın iradesini kayyumlarla gasp ettikten sonra, şimdi de işten çıkarıyor ve açlıkla terbiye ediyor. İşçi çıkarılması yürütülen politikaların bir sonucudur. Emek alanına yönelik saldırılara karşı emeğin mücadelesi sürecektir. Elinizi emekçinin, işçinin üzerinden çekin" ifadelerini kullandı.