Osman: Türkiye'nin Kürtlere karşı çok amaçlı planları var

Türk devletinin çok amaçlı planla Kürtlere yöneldiğini söyleyen Gazeteci-Yazar Hiwa Mahmut Osman, hem Rojava hem de Başur'un hedefte olduğuna dikkat çekti.

Devrimin gerçekleştiği günden bu yana defalarca Rojava’yı ziyaret eden, Rojava’daki askeri ve özerk yönetim yöneticileri ile görüşen Hiwa Mahmut Osman, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği ziyaretten sonra ekonomik durum ve güvenlik durumuna ilişkin izlenimlerini aktardı.

'SALDIRI ENDİŞESİ VAR'

Osman, "Rojava’da ekonomik durum kötüdür. Çünkü ciddi bir savaş durumu yaşanıyor. Ama ekonomik durumun kötü olmasının yanında güvenlik durumu çok daha iyidir. Rojava’da halk QSD, PYD, Ulusal Birlik Partileri ile ENKS arasında varılan anlaşmadan oldukça memnun. Ancak sonuç alıcı ve ciddi görüşmelerin ne zaman başlayacağı belli değil" dedi.

"Türkiye ve Rejimin saldırılarının olabileceğine ilişkin endişeler var" vurgusunda bulunan Osman, "Öte yandan ABD’nin tamamen çekilmesi durumunda yaşanabilecekler öngörülmeye çalışılıyor. ABD’nin çekilmesi ile Rusya ile Rejimin anlaşarak bölgeye saldırabileceği düşünülüyor. Bu konularda ciddi endişeler var. Atılacak adımlara ilişkin net bir şey yok henüz" diye ekledi.

Osman, Rojava’da ABD, Rusya başta olmak üzere çok sayıda gücün olduğunu, bu güçlerin Serêkaniyê işgalinden sonraki konumlanmasının Rojava’yı parçaladığını belirterek, bu güçlerin konumlanmasının ikili yada üçlü anlaşmalarla sağlandığını söyledi.

'QSD YÖNETİCİLERİ İYİ POLİTİKALAR İZLİYOR ANCAK...'

Osman şu değerlendirmeleri de yaptı:

"Şimdi Rojava’da olan güçler arasındaki ittifak ve Serêkaniyê’nin işgalinden sonra Rojava’yı parçalamış durumda. Bir yerde ABD güçleri var, başka bir yerde Rusya güçleri var, daha başka bir yerde de Rejime bağlı sınır güvenliğini koruma güçleri var. Bunlar iki ya da üç ayrı anlaşma ile sağlanmış. ABD ile Rusya, ABD ile Rusya, Türkiye arasında yapılan anlaşmalarla bu durum ortaya çıkmış. Bu anlaşmalarla her bir gücün de yeri belirlenmiş. Bu anlaşmalara göre bundan daha başka bir adım daha Rojava toprakları içine girmemeleri gerekir.

QSD yönetimi özellikle iyi politikalar izliyor, ancak ABD, Rusya, Türkiye ile Rejim arasındaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olarak bunlar arasında oluşan, oluşacak dengeye göre politikalar hassasiyetle izlenmeli. Şimdiye kadar bunu başarmış, bundan sonra da devam ettirilmeli. Bunlar arasındaki ilişkiler, oluşacak dengeler hakkında bilgi sahibi olarak Rojava’yı savunabilir. Diğer tarafından birlik yaratma çalışmalarını iyi bir şekilde yürütüyor. Rojava’daki Kürtler ve diğer etnik yapılarla birlik oluşturma amacıyla iyi çalışmalar yürütüyor. Bunun sonucunda Rojava’yı birlikte yönetme ve savunma anlayışı çıkmalı.