PAJK’tan Newroz mesajı: Faşizme tarihi duruşla yanıt verilmeli

PJAK Koordinasyonu, 21 Mart Newroz Bayramı'nı kutlayarak, AKP ve MHP faşizmine karşı tarihi bir duruş sergilemeye çağırdı.

PAJK Koordinasyonu yaptığı yazılı açıklamada, Kürt Halk Önderi Abdulllah Öcalan ve devrimcilerin 21 Mart Newroz Bayramı'nı kutladı.

PAJK’ın mesajı şöyle:

“Çağdaş Kawa Mazlum Doğan ile tanrıça kültürünün temsilcileri Zekiye Alkan, Rahşan, Sema, Bêrîwan ve Ronahî şahsında, tüm devrim şehitlerini anıyor, onlara verdiğimiz sözü yineliyoruz. Newroz Bayramı'nı, direnişçi halkımızın duruşu ile tüm Ortadoğu halkları ve insanlığa kutluyoruz. 21’inci yüzyılda kadın devriminin öncülüğünü yapan ve Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü için direnen ve mücadeleyi yükselten tüm kadınların Newrozu’nu kutluyoruz. Önder Apo’nun parti, kadro ve militanları olarak, 2021 Newrozu'nu, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğüne dönüştürme inanç ve kararlılığımızı ifade ediyoruz. Garê direnişi ruhu ile Önder Apo ve halkına bu tarihi görevi yerine getirme sözünü veriyoruz.

Kürdistan’da direniş kültürü tarihten Apocu çağdaş harekete kadar,  geleneksel olarak akıcı olmuştur. Bu geleneğin büyümesi ve canlı kalması için, binlerce yıldır halklar direniyor, bu kültüre öncülük ediyor ve yaşatıyorlar. Halkların bu kadim topraklarında, Newroz bayramı direniş nehrinin akışında binlerce yıldır ahlaki ve politik toplumun en eski bayramlarından biri olmuştur. Binlerce yıl önce Dehaqların zulmüne karşı Ari halkları tarafından Newroz ateşi ilk kez Garê dağı eteklerinde yakılmış ve özgürlük meşalesi kaldırılmıştır. Kapitalist modernite Dehaqlarına karşı, bugün bir kez daha Newroz ruhu aynı topraklarda çağdaş gerilla duruşu ile daha da harlandı. Ortadoğu halklarının direnişçi duruşu, bugün Kürdistan’da Önder Apo’nun fikirleri, felsefesi ve ideolojisi ile yeniden doğuşunu gerçekleştiriyor. Bu doğuş, Newroz ruhunun yeniden canlanmasıdır.

Önder Apo, özgürlük mücadelesi ve yürüyüşünün başında, Newrozlaşan halk gerçekliği ile direniş kültürü ve Newroz ruhunu yeniden canlandırdı.

Önder Apo hakikati, bir halkı kendi küllerinden doğurdu. Özgür Önderliğin onurlu duruşu ile, halkımızın mücadelesi ve Kürt kadınının devrim öncülüğü, yarım yüzyıldır bu gerçekliği binlerce bedele vererek ispatladı. Newroz gerçekliği, bir bayram olmanın da ötesinde, halkların zulme karşı kültürel veri ve direniş hafızası, inancıdır.

Apocu hareket halkların bu direnişçi kök ve kültürü üzerinde kendisini büyüttü. 1982 yılında çağdaş Kawa Mazlum Doğan’ın büyük ve tarihi eylemi, 1990 Newrozu'nda Bêrîvan yoldaşın öncülüğü ve yüzlerce öncüsünün eylemleri, direnişçi kültüre ve köke yeniden geri dönüş oldu. Bu coğrafyaya kök salan bu kültür hiçbir engel tanımadı ve tanımayacak. Bu yıl 10 Şubat’ta yoldaşlarımızın komplocu güçler ve çağın Dehaqlarına karşı gösterdiği duruş ve kararlılık, Newroz ruhunun devamıdır. Öner Apo’nun Newroz meşalesi, Garê direnişinin 15 öncüsü ve yoldaşının elinde yükseldi.

Biz Önder Apo çizgisinin hareketi, militanları ve öncüleri olarak, kadın ve halk olarak, mücadelenin şiddetli bir dönemindeyiz ve Newroz Bayramı'nı bu koşullarda karşılıyoruz. Newroz’a doğru gittiğimiz bu günlerde sanal medyada önderliğimizin yaşamı ve sağlığına ilişkin haberler paylaşılması sıradan bir durum değildir. Önder Apo’nun yaşamı ve özgürlüğü, halkımızın varlık meselesidir. Ciddiyetle ve dikkatli ele alınmalı, AKP-MHP faşizmi ile komplocu güçlere karşı tarihi ve sert bir duruş gösterilmeli. Biz Kürt kadınları ve Kürdistan halkı olarak, Newroz’da İmralı İşkence Sistemi’nin sürdürülmesi amacı ile topyekün saldırılar ve planlara karşı, direnişçi ve onurlu bir duruşla damgamızı vurmalıyız. Kadınların 8 Mart’ta ortaya koyduğu mücadele, Newroz’un doğası ve ruhunun temsilidir. Aynı zamanda, Önder Apo çizgisine bağlılığın nişanıdır. ‘Özgürlük zamanı’ hamlesinin ruhu ile Newroz ruhunu yaşatmak, başta Önder Apor’nun her militanının tarihi görevi ve sorumluluğudur. Önder Apo’nun direniş ruhu ile özgürlük alanlarına akmak ve Newroz’u kutlamak, kadınların ve halkımızın görev ve sorumluluğudur. Bu inançla Newroz’un ruhunu yaşatmak, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün teminatı olacaktır.

Bir kez daha Özgür Önder’in, direnişçi halkların, özgürlük mücadelesine öncülük eden kadınların ve Özgür Önderlik etrafında kutsal ateş çemberi oluşturanların Newrozunu kutluyoruz. Mart ayı Newroz şehitlerinin şahsında tüm şehitleri minnetle anıyoruz. Önder Apo çizgisi ve şehitlerin yoldaşları olarak, mücadele ve direniş çizgisini yükseltme sözümüzü tekrarlıyoruz.”