PAJK: Viyanlaşma tecridi parçalama tutumudur

PAJK Koordinasyonu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı bedenini ateşe veren Viyan Soran’ı andı. PAJK, “Viyanlaşma tecridi parçalama tutumudur” dedi.

1 Şubat 2006’da şehadete ulaşan Viyan Soran’ı anan PAJK yazılı açıklamasında zorlu bir süreçten geçildiğine dikkat çekerek, komplocuların “Kürdistan devriminin kazanımlarını ortadan kaldırmak için kirli bir işbirliği içinde” olduğunu belirtti.

PAJK’ın açıklaması şöyle:

“Büyük direnişçi Viyan Soran’ın şehadetinin 15. yıldönümü vesilesiyle, Kürdistan davasının bütün şehitlerini minnetle anıyoruz. Rêber Apo’nun büyük yoldaşı, kadın özgürlük mücadelesinin değerli bir öncüsü olan Viyan yoldaş şahsında ‘Güneşimizi karartamazsınız’ şiarıyla komplocu güçlere İmralı sistemini parçalama mesajı veren fedai yoldaşların amaçları uğruna mücadelemiz devam etmekte.

Kapitalist ve komplocu güçler uluslararası bir komployla Önder Apo’yu esir aldılar. Bu komplo 22 senedir Önder Apo şahsında bütün kadınlar, Kürt halkı ve Ortadoğu halkları üzerinde devam etmekte. Kapitalist modernite güçleri özgür toplumun ve Demokratik Modernite’nin değerlerini yok etmek uğruna bu komployu hayata geçirdiler. Çökme aşamasında olan bu sistem kendi ömrünü uzatmak için bu komployu yaptı. Ama Önder Apo’nın tarihi direnişi, özgür kadın ve toplumun hakikati komployu boşa çıkardı. Önder Apo’nun direnişi önünde yenilen komplocu güçler bu yüzden Önder Apo üzerindeki tecridi daha da derinleştirdiler. Viyan yoldaşın ve bütün şehitlerin komplocu güçlere karşı olan tutumu, Önder Apo’nun tarihi direniş ve mücadelesinin devamıdır.

Viyan yoldaş yönünü özgür dağlara çevirdiği günden bu yana Önder Apo’nun felsefesini an be an kendi şahsında içselleştirdi. Viyan yoldaşın özgürlük arayışı Güney Kürdistanlı kadınlar için özgür yaşamın sembolü oldu. Viyan yoldaş kendi şahsında öncülüğün hakikatini yaratarak, mücadelemizde özgür kadının çizgisi üzerinde Önder Apo ile kurulan doğru yoldaşlık temelinde, ulusal hafızanın gelişmesi ve korunmasında örnek oldu. Aynı zamanda Viyan yoldaşın tutumu gerici zihniyet, köle kadın ve iktidarca erkekliğe karşı özgür yaşamın ve Önder Apo’ya kurulan doğru yoldaşlığın adı oldu. Viyan yoldaş mücadelenin en zor anlarında bile Önde Apo’nun ideolojik çizgisinde, militanca duruşuyla beraber her zaman örnek bir mücadele sergiledi.

Biz kadın özgürlük hareketi ve Kürt halkı olarak tarihi direnişin zorlu bir sürecinden geçmekteyiz. Mücadelenin bu zorlu sürecinde Şubat ayına ve Viyan yoldaşın 15. şehadet yıldönümüne giriyoruz. Komplocu güçler Kürdistan işgalcileri eliyle ve işbirlikçilerle beraber, Kürdistan devriminin kazanımlarını ortadan kaldırmak için kirli bir işbirliği içindeler. Türk devleti faşist ve sömürgeci zihniyetiyle beraber öncelikli olarak Kürt halkının Güney ve Rojava’daki kazanımlarını ortadan kaldırmak için kirli bir siyaset yürütmekteler. Şengal’deki halkımız üzerindeki antlaşma, Maxmûr üzerindeki ambargo, İran rejimin Doğu Kürdistan ve kadınlar üzerindeki baskısı ve Kuzey Kürdistan’daki soykırımcı saldırılar ve kadın öncülerin tutuklanması, komplonun devamı niteliğindedir. Soykırımcı bu saldırılara karşı kadın gerillaların Heftanîn’deki öncü direnişi, işgalcilere verilen büyük bir cevap oldu. Şehit Viyan’ın yoldaşları çelikten bir irade, büyük bir umut ve cesaretle Viyan yoldaşın ruhuyla beraber bütün mevzilerde direnmekteler.

Halkımızın kadınlar öncülüğünde gerçekleşen direnişi Viyanlaşmanın tutumudur. Viyanlaşma tecridi parçalama tutumudur. Viyanlaşma direnişçi halkın onur ve değerleridir.

Güney Kürdistan’daki kadınlar başta olmak üzere, bütün Kürt ve Ortadoğulu kadınlara, demokrasi savunucuları ve aydınlara, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü kendi direnişlerinin sebebini yapmaları çağrısında bulunuyoruz. Bunun için etkili ve birleşik bir mücadeleye ihtiyaç var. Kadınların Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü için yürüttükleri mücadele, kadının köle olmasına karşı da yapılan bir mücadeledir. Erkeklerin özgürlük, huzur, barış ve eşitliği ortadan kaldırdığı dünyasında, kadın özgürlüğünün ideolojisi etrafında ve ekolojik, demokratik toplum paradigması ışığında mücadeleyi derinleştirmeliyiz.

Viyan yoldaş şahsında tekrardan bütün şehitleri anarak, şehit Viyan ve bütün şehitlerin hedefi olan Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü yerine getirme sözümüzü tekrarlıyoruz.”