Rojava'da özgürce kutlanan bir Bayram: Newroz
Rojava'da özgürce kutlanan bir Bayram: Newroz
Rojava'da özgürce kutlanan bir Bayram: Newroz
Newroz, Batı Kürdistan'ın (Rojava) bütün kentlerinde, kasabalarında, köylerinde 21 Mart günü kutlandı. Kutlamalarda adeta yer yerinden oynadı diyebiliriz.
Derik’ten Tirbispiyê’ye, Kamışlo’dan Amudê’ye, Derbisiyê’den Serêkaniyê'ye Kobani’den Afrin’e kadar yüz binler meydanlara akın etti. Suriye’nin başkenti Şam ve Lübnan’da da yaşayan Kürtler de Newroz'u, meydanlarda kutladı. Halep’te de en ağır savaş koşullarına rağmen, Newroz kutlandı.
BAAS’SIZ İLK NEWROZ
Kürtler, hak ettikleri, mücadele ile kazandıkları Newroz’u 21 Mart günü Batı Kürdistan’ın 12 merkezinde kutladı. Newroz, büyük bir coşku ve heyecanla kutlandı. Çünkü, bu onların ilk Baassız Newrozuydu.
Newroz kutlamaları, bir hafta öncesinden başladı. Özgürleştirdikleri tüm alanlarında bir hafta boyunca hemen hemen her gece ateş yakarak kutlamalar yaptılar. Ateş etrafında gecenin geç saatlerine kadar halay çektiler. Kadın, erkek, çocuk, yaşlı, genç herkesi Newroz ateşlerinin etrafında görmek mümkündü. Çünkü yaşlılar gençleşmiş, çocuklar büyümüştü. Çünkü bu onların ilk Baassız Newrozuydu. Yüzbinler, “Biji Serok Apo”, “Biji PKK”, “Biji Newroz” sloganlarıyla ateşlerin etrafında halaylarına ara vermeden devam ettiler.
RESMİ TATİL
Rojava’da Newroz günü resmi tatil olarak ilan edildi. Sabahın erken saatlerinden itibaren insanlar Newroz ateşinin yakılacağı, kutlamanın yapılacağı alanlara akın etti. Halka sadece fırınlar ve eczaneler hizmet verdi. Onun dışında kentlerde yaşam adeta durdu. Kentler arası terminaller dahi bir saatten sonra kapandı.
MERKEZİ VE KİTLESEL KUTLAMALARDAN BİRİ AFRİN’DEYDİ
Rojava’daki en kitlesel Newroz kutlamalarından biri Afrin’de yapıldı. Afrin devrimin gerçekleştiği ilk merkezlerden biriydi. Afrin, dört parçadaki Kürtlük mücadelesinde tarihin her döneminde etkin bir şekilde yer almış bir kenttir. Kürt Özgürlük Hareketinin mücadelesinde de aktif yer alan kentlerden biridir. Afrin yüzlerce evladını Kürdistan özgürlük mücadelesine veren bir kenttir.
Newroz dün Afrin’de yüzbinlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Bu kutlama resmi olanıydı, ayrıca bir hafta boyunca kutlamalar sürdü. Her gece kentin merkezi yerlerinden birinde Newroz ateşi yakıldı. Gece geç saatlere kadar yakılan ateşin etrafında halaylar çekildi.
Reco, Şera, Şêrava, Şiyê, Cindiresê, Bilbil ve Mabeta nahiyeleri de hafta boyunca Newroz'u kutladı. Yüksek tepelerde geceleri ateş yaktı, gençler meşaleli yürürüşler düzenledi, kadınlar, erkekler, çocuklar, yaşlılar da ateş etrafından halay çekti. Her yedi nahiyede hafta boyunca Newroz coşkulu bir şekilde kutlandı. Ardından da Afrin’de gerçekleşecek olan Merkezi Kutlamaya hazırlandılar.
KUTLAMALAR AKŞAMDAN BAŞLADI
Newroz Afrin’de bir önceki geceden itibaren kutlanmaya başladı. Akşam saat dört dolaylarında halk Özgürlük Meydanı’nda toplanmaya başladı. Kadınlar, genç kızlar yine en öndeydi. Kitle, Özgürlük Meydanı’nda hazırlanan sahnenin etrafında toplanmaya başladı. Havanın kararmasıyla birlikte ateş yakıldı. Ve işte o andan itibaren yer yerinden oynamaya başladı. Özgürlük Meydanı’nda yakılan ateşle birlikte Kentin Reco yolu, Basutê yolu, Cindires yolu üzerindeki yüksek tepelerinde de ateşler yakıldı.
Özgürlük Meydanı’nda yakılan ateşin etrafından toplanan binlerce kişi müzik eşliğinde halay çekmeye başladı. Kentin her yerinden havai fişekler atılmaya başladı. Havai fişeklerle gökyüzü ve Afrin aydınlanmaya başladı. Saat gece 22.00’a doğru Devrimci Gençlik Hareketi’nden bir grup ellerinde meşalelerle Şehit Aile Kurumu’nun olduğu binaya doğru yürüyüşe geçti. “Şehit Namırın”, “Biji Newroz”, “Newroz’a şehida piroz be” sloganlarıyla Şehit Aile Kurumu’nun önüne ulaştı.
Burada yaklaşık bir saat boyunca bu slogan atan kitle Özgürlük Meydanı’na doğru yeniden yürüyüşe geçti. Özgürlük Meydanı’ndaki Newroz Kutlaması gece geç saatlere kadar sürdü. Sabaha kadar Newroz ateşi yandı, evlerden ve binaların üzerinden de havai fişekler sabaha kadar atıldı.
RECO, CİNDİRES, ŞÊREVA’DAN KONVOYLAR GELDİ
Çevre nahiye ve köylerden Newroz alanına akış sabahın erken saatlerinden itibaren başladı. Çevre nahiyelerden gelişlerle birlikte Newroz alanı insanlarla dolup taşmaya başladı.
Newroz alanında Halep, Raka, Şam ve savaşın ağır bir şekilde devam ettiği Suriye’nin diğer kentlerinden göç edip gelenler de vardı. Onlar da Newroz alanındaki kutlamalara katıldı, halay çekti, slogan attı. Ancak yürekleri terk etmek zorunda kaldıkları yerlerdeydi. Birçoğunun ailesinden oralarda kalanlar orayı korumak için görev başında olan YPG’nin içindeydiler.
‘ÖLMEDEN BU GÜNLERİ DE GÖDÜM’
Toplanan yüzbinler bazen halaya duruyordu, bazen de hep bir ağızdan direnişi anlatan şarkıları seslendiriyor, hep bir ağızdan “Biji Serok Apo”, “Bijii PKK”, “Biji Berxwedana Serêkani, Halep”, “Biji Newroz” sloganlarını atıyorlardı.
Çocuklar ve kadınlar sarı, yeşil, kırmızı renklerle süslenmişlerdi. Çocuklar bu renklerden dikilen giysileri giymişti. Alan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın dev posterleriyle süslenmişti. Bana yaklaşan bir yaşlı, zafer işareti yaparak “Böyle bir fotoğrafımı çek. Ölmeden önce bu günleri gördüğüm tarihe kalsın” deyince gözlerim doldu. Çünkü ilk kez Baassız ve Özgürce bir Newroz bayramı kutluyordu.
KÜRT HALK ÖNDERİ VE KCK’NİN MESAJLARI
Newroz alanını dolduran yüzbinler bir yandan eğlenip, slogan atarlarken öte yandan herkesin gözü kulağı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Amed’de okunacak ve KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan’ın Rojava halkına özel gönderdiği görüntülü mesajındaydı. Kutlamaların başlamasından kısa süre sonra Karayılan’ın görüntülü mesajı dinletildi. Alandan çıt çıkmıyordu. Herkes pür dikkat kesilerek, mesajı dinledi. Mesajın bitiminden sonra bir alkış ve zılgıt tufanı koptu. Ama hala tüm yürekler, kulaklar ve gözler Öcalan’ın Amed’de verilecek mesajındaydı. Acaba ne zaman okunacak diye bekleniyordu.
O saat geldiğinde alanı dolduran yüzbinler nefeslerini tuttu ve okunacak mesajı dinlemeye başladı. Mesaj sahneye kurulan televizyondan anında Newroz alanını dolduran yüzbinlere dinlettirildi. Mesaj bittikten sonra alkışlar, zılgıtlar başladı. Alkış ve zılgıt sesleri yaklaşık on dakika kadar sürdü. Bazı analar göz yaşlarını tutamadı. Ve ardından "Bu bizim özgürce kutladığımız bir Newroz'dur. Bir gün Önderimizle de özgürce Newrozumuzu kutlayacağız" dediler. "O günleri göreceğiz çünkü o günler yakın" diyen bazıları da aslında mücadelelerinin sonuç alma noktasına geldiğine olan büyük inançlarını gösteriyordu.
Evet Rojava'da bu yıl Newroz özgürce ve Baassız bir şekilde kutlandı. Devrimin coşkusu, heyecanı ile kutlandı. Yürekler bununla çarptı, özlemler bununla giderildi. Bir gün mutlaka Amed’de de özgürce kutlanacak umuduyla kutlandı.
Rojava’da Newroz’da yazılan yeni bir tarihti. Birlikte yaşadığı halklarla birlikte yazılan gerçek ve doğru tarihleriydi. Çünkü alanlara birlikte yaşadıkları halklarla çıkmışlardı. Ve birlikte yaşadıkları halklarla birlikte Newrozlarını kutladılar. Asuriler, Süryaniler, Ermeniler, Araplar, Çerkezler, Türkmenler, Çeçenler de vardı Rojava’nın on iki merkezi kutlamanın olduğu Newroz alanlarında….